Kulttuuriseen vanhustyöhön erikoistunut Henna Karhunen on kerryttänyt valmiudet alan kehittämistyöhön sekä esihenkilönä toimimiseen. Tutustu TAKUn jäsenen Hennan urapolkuun!

Kuka olet?

Olen Henna Karhunen, kulttuurisen vanhustyön ammattilainen. Sielultani olen helsinkiläistynyt savolainen. Ajattelen, että kaikki on mahdollista – jollain tavalla. Pyrin tekemään arjesta luksusta pienten elämysten avulla niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Olen toiminnan kehittäjä ja innostan muut mukaan. Kokeilen rohkeasti uusia ideoita käytännössä ja muokkaan toimintaa palautteen pohjalta. OIen myös muuttuvien tilanteiden mestari. Vuorovaikutustilanteissa olen aito kuuntelija ja topakka keskustelun jatkaja. Työkavereiden sanoin olen ihmisläheinen, tiimihenkinen, tehokas, verkostoituja, joustava, luotettava ja idearikas.

Iloisesti hymyilevä Henna Karhunen istuu oranssissa pallotuolissa.

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Ensimmäinen kipinä alalle tuli yläasteikäisenä, kun sijoituin kunnan logosuunnittelukilpailussa toiselle sijalle. Se vahvisti haluani oppia kuvataidetta ja kädentaitoja entistä enemmän. Lukiossa suoritin kuvaamataidon ja käsityön diplomityöt. Kädentaidot ovat kulkeneet suvussani äidiltä tyttärelle jo monen sukupolven ajan.

Urapolkusi?

Opiskelin Seinäjoen ammattikorkeakoulussa muotoilun koulutusohjelmassa tekstiilimuotoilua vuoden verran, jonka jälkeen siirryin Kuopion Muotoiluakatemiaan suorittamaan tutkinnon loppuun (2005–2009). Tekstiilimuotoilussa erikoistuin kädentaitojen ohjaukseen. Opinnäytetyöksi tein seinätekstiilin yhdessä palvelutalon asukkaiden kanssa, keskittyen tuttujen käsien liikeratojen käyttöön kädentaitojen ohjauksessa.

Ikäihmisten kanssa työskentely oli lähellä sydäntäni ja heidän kanssaan sain keskustella yhdestä lempiaiheestani, nimittäin suomalaisesta perinnetiedosta. Tahdoin ymmärtää ikäihmisiä kokonaisvaltaisemmin, joten opiskelin lähihoitajan tutkinnon oppisopimuksella reilussa vuodessa. Työskentelin lähihoitajana palvelutalossa ja päivätoiminnassa. Halusin kuitenkin yhdistää paremmin muotoilun ja lähihoitajan koulutukset. Tällä hetkellä se onnistuu Helsingin kaupungin palvelutalossa, jossa työskentelen kulttuuriohjaajana (muotoilijan tutkinnolla).

Ryhmänohjaustaitoni ovat hioutuneet työkokemuksen ja ammatillisten täydennyskoulutusten myötä. Erilaiset vastuutehtävät kuten vapaaehtoistoiminnan vastaava, somevastaava ja ekotukihenkilönä toiminen ovat lisänneet työni vastuullisuutta.

Syksyllä 2022 pääsin opiskelemaan kulttuurituottajan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa Metropoliaan. Opinnäytetyönä pohdin kulttuurisen vanhustyön vahvistamista tukityöllistettyjen taiteilijoiden avulla Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa. Minun on tarkoitus valmistua kulttuurituottajaksi (YAMK) syyskuussa 2023.

Mikä on parasta työssäsi?

Kulttuuriohjaajan työssä yhdistyvät ryhmän ohjaaminen, tapahtumien tuottaminen, viestintä, verkostoituminen sekä monet vastuutehtävät kuten vapaaehtoistyöstä vastaaminen.

YAMK-opintojen jälkeen minulla on perusvalmiudet esihenkilönä toimimiseen. Osaan sanoittaa oman osaamiseni sekä käyttää mm. yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun menetelmiä ja työkaluja.

Mistä haaveilet tai millaisia tavoitteita sinulla on?

Minulle on tärkeää, että työlläni on merkitystä ja se tuottaa hyvää muille. Valmistumisen jälkeen toivon löytäväni tieni kulttuurisen vanhustyön kehittämistehtäviin. Myös esihenkilönä toimiminen kiinnostaa. Uskoisin olevani helposti lähestyttävä esihenkilö, joka kulkee innokkaasti työyhteisön kanssa kohti määriteltyjä tavoitteita.

Funny fact sinusta?

Olen asunut lapsuuteni "koirien keskellä". Meidän kennelissämme oli parhaimmillaan 17 koiraa.

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >