Etnologiaa opiskeleva Noora kertoo nauttivansa siitä, että voi pohtia suuria kysymyksiä ja samalla kohdata ilmiöitä arjen tasolla. Hän toivoo voivansa työssään rakentaa siltoja eri maailmankatsomusten välille. Vuonna 2023 hän toimii TAKUn alueyhteyshenkilönä Turussa.

Kuka olet?

Olen Noora Salonen, turkulainen kulttuurin harrastaja, opiskelija ja ruohonjuuritason toimija, olen myös TAKUn uusi alueyhteyshenkilö Turussa. Harrastan avantouintia, joogaa, luonnossa sekä taidetapahtumissa retkeilyä. Nautin uusien ihmisten kohtaamisesta ja hyvistä keskusteluista.

noora_salonen_www

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Kasvoin työläisperheessä, jossa taiteen tai kulttuurin käsitteillä ei liiemmin retosteltu, silti niiden merkitys kietoutui osaksi elämäni runkoa. Lapsena tykkäsin piirtää, laulaa ja leikkiä metsässä, harrastin lähes pakotettuna kuvataidekoulua, ja innokkaasti teatteria. Isoisäni oli muusikko ja tulkitsija, kuten hän itse asian ilmaisi. Hän johti kuoroa ja esiintyi pienelle perheellemme aina ollessamme kylässä. Heimo-pappa tutustutti minut Claude Monetin taiteeseen, mikä kieltämättä rikastutti tapaani katsoa maisemaa ja hetkeä. Pappani ansiosta opin myös ymmärtämään laulamisen ja tulkitsemisen vissin eron. Mummini puolestaan kuunteli kiinnostuneena, kun luin hänelle runojani iltaisin. Hän tarjosi minulle pienestä eläkkeestään luovankirjoittamisen kurssin avoimessa yliopistossa, silloin kun siihen ei todellakaan olisi ollut varaa.

Pikkuhiljaa aloin ymmärtää taiteen ja kulttuurin merkityksen sille, miten koemme ja elämme elämämme, miten se rikastuttaa ja tuo ulottuvuuksia arkeen. Luulen, että minut veti taide- ja kulttuurialalle taide ja kulttuuri itse, hyvien ihmisten vetovoimalihasten ansiosta. Olen saanut elää kulttuurisesti rikkaassa ympäristössä, sellaisten ihmisten keskuudessa, jotka ovat nauttineet kulttuurin tuomasta riemusta ja syvyydestä. Samaa toivoisin kaikille muillekin – ja näen, että sen puolesta kannattaa tehdä töitä.

Urapolkusi?

Peruskoulun jälkeen työskentelin monta vuotta erilaisissa työtehtävissä kuten siivoojana, hodarinmyyjänä, baarimikkona ja lastenhoitajana päiväkodissa. Baaritöiden kautta pääsin kiinni myös dj-hommiin ja sitä kautta tapahtuma-alalle. 25-vuotiaana toteutin pitkäaikaisen unelmani tutustua vedenalaiseen maailmaan ja kouluttauduin sukellusoppaaksi Thaimaassa. Suomeen palattuani halusin oppia lisää työskentelystä luonnon ja ihmisten hyväksi ja hain opiskelemaan alaa Paraisille. Valmistuin luonto-ohjaajaksi, jonka jälkeen aloin toteuttaa omia pieniä projekteja, sekä tapahtumia kotikaupungissani. Tein aktiivisesti vapaaehtoistyötä paikallisessa Elävän Kulttuurin Koroinen -yhdistyksessä.

Minua on ohjannut halu rikkoa rajoja. Suunnittelemissani tapahtumissa on usein yhdistynyt tiede, taide ja yhteisöllisyys. Kiinnostus taidetta ja kulttuuria kohtaan kuuluu elämääni edelleen, niin harrastusten, työprojektien, kuin opintojenkin kautta.

Mikä on parasta opinnoissasi tai työssäsi?

Etnologian opinnoissa yhdistyy filosofisuus sekä arjen eläminen ja kokeminen, mitkä kiinnittyvät ajankohtaisiin paikallisiin tapahtumiin, sekä kulttuurillisiin muutoksiin. Opinnoissani nautin siitä, että voin pohdiskella suurempia kysymyksiä, mutta samalla kohdata ilmiöitä arjen tasolla. Koen, että saan opinnoistani työkaluja erilaisten kulttuurillisten maailmojen ymmärtämiseen, miten ihmiset toimivat yhteisössä vuorovaikutuksessa toistensa, luonnon ja kulttuurin kanssa, mikä taiteen ja tieteen rooli on siinä yhtälössä – rakastan pohtia näitä kysymyksiä ja löytää oivalluksia.

Mistä haaveilet tai millaisia tavoitteita sinulla on?

Haaveilen, että voin tulevaisuudessakin toimia moninaisten hankkeiden parissa, koen työssäni tärkeäksi sen, että voin oppia päivittäin uutta ja hyödyntää oppimaani konkreettisella tasolla. Lisäksi haluan oppia kohtaamaan ja haastamaan erilaisia rajapintoja, luoda tiloja, missä mahdollistuu kokemus lumoutumisesta, yhdistämällä kulttuurientutkimuksen opinnoistani saamaani teoreettista ja empiiristä osaamista sekä rajoja rikkovaa ja uteliasta tapaa tutkia maailmaa.

Olen huolissani yksinäisyyden lisääntymisestä ja polarisaatiosta, toivon että voin tulevaisuudessa erilaisten projektien avulla olla rakentamassa siltoja ihmisten ja maailmankatsomusten välille. Haluan kyseenalaistaa vallitsevia eriyttäviä ja kuiluja rakentavia normeja löytämällä vaihtoehtoisia tapoja toimia, kysynkin usein "saako näin tehdä?".

Funny fact sinusta?

Kokkaillessa leikin kokkiohjelmaa ja selostan tekemisiäni, tarjoilen annoksen itselleni ja pahoittelen, jos annoksen tulossa kesti liian pitkään. Sitten syön ja arvostelen ateriani. Parasta on tehdä ruokaa mahdollisimman hankalista aineksista, esim. keittää jäätee kasaan leipäjuuston kastikkeeksi.

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >