TAKU tukenasi työelämän käänteissä.

Viisi pisaraa

Jäsenpalvelut ja edut tukena sekä ilona

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn tärkein tehtävä on alan työelämän kehittäminen ja edunvalvonta. Valvomme aktiivisesti jäsentemme yhteiskunnallisia, ammatillisia, palkkausta sekä työehtoja koskevia etuja, mutta kuljemme rinnalla myös ammatillisessa kehittymisessä sekä kaikissa työelämän tilanteissa (työsuhteessa, yrittäjä, itsensätyöllistäjä, työtön, työnhakija, opiskelija).

Tarjoamme jäsenillemme tukea, ammatillista neuvontaa sekä turvan työttömyyden ja lomautuksen varalle.

Lisäksi tarjoamme lukuisia muita jäsenetuja, joista suurin osa on käytössäsi heti liittymisen jälkeen. Myös ammatinharjoittajana/ yrittäjänä olet oikeutettu kaikkiin jäsenetuihin työttömyysturvaa lukuunottamatta.

TAKUn jäsenille palveluita tuottavat oman ammattijärjestön lisäksi kattojärjestömme Akavan Erityisalat ja Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko.

TAKUn jäsenedut:

Työttömyysturva

TAKUn palkansaajajäsenten työttömyysturvasta vastaa Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko, jonka jäsenmaksu sisältyy liiton jäsenmaksuun.

Yrittäjät ja ammatinharjoittajat voivat huolehtia työttömyysturvastaan liittymällä Yrittäjäkassan jäseneksi.

Lakipalvelut/ työsuhdeneuvonta

Akavan Erityisalojen juristit palvelevat sinua kaikissa työelämään liittyvissä kysymyksissä. Voit esimerkiksi tarkistuttaa työsopimuksesi ennen sen allekirjoittamista, kysyä neuvoa irtisanoutumiseen tai YT-neuvotteluihin liittyen.

Palkkaneuvonta

Olemme tehneet taide- ja kulttuurialalle vähimmäispalkkasuositukset, joita voit käyttää.  Voit myös hyödyntää muiden Akavan Erityisalojen toimialojen palkkasuosituksia, mikäli olet työssä näillä aloilla.

Tarjoamme tilastollista, vähimmäispalkkasuosituksiin sekä työehtosopimuksiin perustuvaa henkilökohtaista palkkaneuvontaa puhelimitse ja sähköpostitse: taku@taku.fi.

Saman ammattinimikkeen alla voi esiintyä suurtakin vaihtelua työnantajan sektorista, sijainnista ja työntekijän omasta työkokemuksesta riippuen. Voit kuitenkin käyttää näitä tietoja lähtökohtana omaa palkkatoivetta miettiessäsi.

Koulutukset ja tapahtumat

Tuotamme ammatillista osaamista ja työelämätaitoja edistäviä maksuttomia jäsenkoulutuksia. TAKUn omat koulutukset keskittyvät pääasiassa taide- ja kulttuurialojen ammatillisiin kysymyksiin, lisäksi tarjoamme yhteistyössä Akavan Erityisalojen kanssa koulutuksia yleisemmistä työelämäaiheista.

Tutustu koulutuksiin ja tapahtumiin >>

Vuoden 2024 loppuun saakka käytössäsi ovat myös Eduhousen digitaitoja kehittävät koulutukset (esim. PowerBI, ChatGPT, Excel, Word, Canva...).

Tutustu EduHousen koulutuksiin >>

Järjestämme myös aluetapahtumia ja muita vapaamuotoisia jäsentilaisuuksia, kuten suosittuja lounastreffejä ja vierailuja kulttuuritapahtumiin. Näissä tilaisuuksissa pääset tapaamaan muita TAKUlaisia, verkostoitumaan ja muuten vain viihtymään.

Tutustu TAKUn aluetoimintaan >>

Vakuutukset

Jäsenenämme saat turvaksesi kolme vakuutusta:

  • Matkustajavakuutus (Turva)
  • Vapaa-ajan tapaturmavakuutus (Turva)
  • Vastuu- ja oikeusturvavakuutus (If)

Mobiili jäsenkortti toimii matkavakuutuskorttina, joten lataa mobiili jäsenkortti kännykkääsi ja pidä se mukanasi matkoilla. Matkustajavakuutus ei sisällä matkatavaravakuutusta (joka on usein osa kotivakuutusta). Tarkempia tietoja vakuutuksista löydät Akavan Erityisalojen sivuilta.

Vakuutuksesi on voimassa, vaikka et olisi vielä saanut jäsennumeroasi sähköpostitse. Löydät vakuutusnumerot kunkin vakuutuksen kohdalta Akavan Erityisalojen sivuilta.

Halutessasi voit ladata myös TaskuTurva -sovelluksen puhelimeesi, ja todistus vakuutuksesta kulkee mukanasi mobiilissa.

Saat alennusta myös muista Turvan vakuutuksista, kuten koti- ja kaskovakuutuksesta. Näistä löydät lisätietoja Turvan sivuilta, jossa myös yhteystiedot vakuutustodistuksen tilaamiseksi viisumia varten.

Perhe - ja perintöoikeudellinen neuvonta

Jäsenenämme voit saada perhe- ja perintöoikeudellista neuvontaa Akavan Erityisalojen juristien kautta. Tämä pitää sisällään mm. asiakirjojen, kuten avioehtosopimusten ja testamenttien laatimisen.

Mentorointi

Tarjoamme ryhmämentorointia työelämässä jo oleville jäsenillemme. Keskeisiä elementtejä ovat oman osaamisen tunnistaminen ja vahvistaminen, taide- ja kulttuurialan keskinäisen vertaistuen ja verkostojen mahdollistaminen sekä urasuunnittelun tukeminen.

Hakuajasta sekä -käytännöistä tiedotamme jäsenten uutiskirjeessä, verkkosivuillamme sekä sosiaalisen median kanavissamme.

Urapalvelut

Voit varata ajan henkilökohtaiseen uraneuvontaan ja sparraukseen urapalvelusta. Saat tukea työnhakuusi, apua urasuunnitteluusi tai vahvistusta työhyvinvointiisi. Käytössäsi on myös laaja videokirjasto, jonka kautta voit perehtyä työnhakuun ja urasuunnitteluun silloin, kun sinulle parhaiten sopii. Urapalvelua voi hyödyntää kaikissa jäsenyyden vaiheissa, opiskelijana, työntekijänä ja uutta suunta etsiessä.

Pääset varaamaan aikoja uravalmennukseen täältä. Tunnus ja salasana palveluun löytyvät kirjautumisen takaa jäsenen verkkoasioinnista.

Oma luottamusmies -palvelu

Kun uralla tulee vastaan haastavia muutos-, kriisi-, tai kehitystilanteita, tarvitaan selkeää tietoa työelämän toimintatavoista ja mahdollisuuksista. Oma Luottamusmies vastaa tähän tarpeeseen. Palvelun tuottaa akavalaisten liittojen yhteinen neuvottelujärjestö Ylemmät Toimihenkilöt YTN. Siirry palveluun.

Tukea työnhakuun

Oletko työtön tai työttömyysuhan alla? Tuemme työnhakuasi ja työllistymistäsi yhteistyössä Akavan Erityisalojen kanssa. Voit hyödyntää työnhakua ja työelämäosaamista tukevia maksuttomia jäsenkoulutuksiamme. Työnhakuun, oman osaamisen tunnistamiseen sekä urasuunnitteluun saat tukea myös uravalmennuksesta.

TAKUn palkansaajajäsenten työttömyysturva-asioista vastaa Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko, jonka jäsenmaksu sisältyy liiton jäsenmaksuun. (Yrittäjäjäsen, ks. yrittajakassa.fi)

Palkkio+ laskutuspalvelu kevytyrittäjälle

TAKUn ja Akavan Erityisalojen jäsenenä laskutat työsi laskutuspalvelumme kautta ilman y-tunnusta 1000 euroon asti vuosittain ilman palveluveloitusta! Palkkio+ sopii erityisesti satunnaisten ja lyhyiden keikkatöiden laskuttamiseen. Tutustu ja rekisteröidy osoitteessa palkkioplus.fi

Ansio+ palvelu keikkatyöntekijöille

Ansio+ mahdollistaa keikkatyön tekemisen aidossa työsuhteessa ja työttömyyskassaa kerryttäen. Ansio+ toimii parhaimmillaan hieman pidemmissä toimeksiannoissa, missä tunteja kertyy viikottain yli 18 tuntia. Ansio+ veloittaa toimeksiantajalta palveluveloituksen, joka määräytyy työntekijän tuntipalkan mukaan. Työntekijä ei maksa palvelun käytöstä mitään. Tutustu >>

Koulutusapuraha

TAKU tukee jäsentensä ammatillista kehittymistä tarjoamalla mahdollisuuden hakea koulutusapurahaa. Koulutusapuraha on tarkoitettu esim. avoimessa yliopistossa/ ammattikorkeakoulussa, kesäyliopistossa tai täydennyskoulutuskeskuksessa suoritettaviin kursseihin. Hakuaika on vuosittain syyskuussa. Katso lisää >>

TAKUtuki-palkinto opiskelijoille

Myönnämme vuosittain kahdelle korkeakoulun opinnäytetyötä (AMK/YAMK) tai yliopistossa pro gradu -tutkielmaa tekevälle opiskelijalle henkilökohtaisen TAKUtuki-palkinnon. Tukea voivat hakea TAKUn opiskelijajäsenet tai jäsenet, joiden opinnäytetyö tai pro gradu on juuri valmistunut tai on valmistumassa. Tarkemmat ohjeet julkaistaan keväisin hakuajan alkaessa.

Mahtava valikoima hyvinvointia tukevia etuja!

Tutustu myös muihin jäsenetuihin, kuten liikuntapalveluihin ja mökkivuokraukseen Member+-palvelussa. TAKUn jäsenten mahdollisista tapahtuma-alennuksista tiedotamme sähköpostitse lähetettävässä jäsenkirjeessä.

TAKUn jäsenille palveluita tuottavat

Infografiikka: TAKUn jäsenpalvelun tasot