Pitkän työuran tehnyt Silja työskentelee Helsingin kaupungin kulttuurihallinnon erityissuunnittelijana. Hän kertoo yhteistyön sekä vuorovaikutustilanteiden työtovereiden ja asiakkaiden kanssa olevan työn tärkein suola.

Kuka olet?

Olen Silja Nummi, työnohjaaja ja Helsingin kaupungin palveluksessa työskentelevä taide- ja kulttuurihallinnon asiantuntija. Valmistuin Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi (taidehallinto) vuonna 2010.

Silja Nummi, kuvaaja Inka Soveri

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Taide- ja kulttuurialalle minut toi aivan alun perin lapsuuden viulunsoittoharrastus. Kouluttauduin ensin muusikoksi ja jatkoin opintojani myöhemmin taidehallinnon maisteriohjelmassa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa. Olen työskennellyt taiteen vapaalla kentällä, taiteen koulutuksen parissa sekä erilaisissa taide- ja kulttuurialan organisaatioissa julkisella ja yksityisellä sektorilla lähes 20 vuotta. Työurani on rakentunut palapelin tavoin: kokonaiskuva on tarkentunut työn edetessä.

Urapolkusi?

Työskentelen tällä hetkellä erityissuunnittelijana Helsingin kaupungin kulttuurin edistämisen palvelun kumppaniyksikössä vastuualueina visuaalinen kulttuuri ja taidemusiikki. Yksikkömme valmistelee taide- ja kulttuuriavustukset sekä taiteen perusopetuksen luvat. Myös kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalautakunnan ja kulttuuri- ja kirjastojaoston päätösten valmistelu ja toimeenpaneminen kuuluvat tehtäviimme.

Käsitykseni työstä ja työelämästä mullistui, kun kouluttauduin aikanaan perhevapaalla työnohjaajaksi. Olin myöhemmin mukana perustamassa taide- ja kulttuurialan työyhteisöjen kehittämiseen ja taiteilijoiden työhyvinvointiin erikoistunutta Virite-yhdistystä. Kiinnitän arkityössäni paljon huomiota ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja yhteisöjen erilaisiin dynamiikkoihin. Olen työnohjaajana huolissani etätyön vaikutuksista oppimiseen sekä henkiseen, sosiaaliseen ja fyysiseen (työ)hyvinvointiin ja terveyteen.

Mikä on parasta työssäsi?

Nykyiseen työhöni hakeuduin, koska kaipasin laajempaa näkymää taiteen ja kulttuurin merkityksestä yhteiskunnan kehittämisessä. Arkityöhöni julkishallinnossa kuuluu paljon kokouksia, erilaisia aiheita ja aineistoja, tiedon tuottamista ja valmistelutyötä, viestintää sekä käytännön asioita. Vuorovaikutustilanteet työtovereiden ja asiakkaiden kanssa ovat työni suola. Näin siitä huolimatta, että työssäni saan vastaanottaa myös kaupungin päätöksiä koskevaa kriittistä palautetta taide- ja kulttuurialan toimijoilta.

Mistä haaveilet tai millaisia tavoitteita sinulla on?

Vaikka olen työssäni tavoitteellinen, minulla ei ole erityisiä suunnitelmia tulevaisuuden suhteen. Olen huomannut, että asiat menevät kuitenkin toisin. Innostun uuden oppimisesta, joten toivon saavani siihen mahdollisuuksia jatkossakin.

Yhteistyö on minulle yksi työelämän tärkeimmistä arvoista. Pidän nykyisessä työssäni siitä, että työtä tehdään yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi toisilta oppien sekä toisia tukien. Kenties työskentelen vielä tulevaisuudessa tehtävässä, jossa voin vielä monipuolisemmin hyödyntää työnohjauksen oppeja.

Funny fact sinusta?

Lapsuuteni haaveammatti oli ”balettiatanssija”. Balettiharrastuksen tähtihetki oli aikanaan se, kun sain esittää tanssiryhmäni esityksen pääroolin kärkitossuilla.

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >