Tervetuloa yli 3500 taide- ja kulttuurialan ammattilaisen joukkoon!

Viisi pisaraa

Liity jäseneksi

TAKU on taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan asiantuntijoiden valpas edunvalvoja sekä työelämän kehittäjä. Tarjoamme jäsenillemme tukea muuttuvassa työelämässä sekä lukuisia palveluita ja etuja.

Meille tuttuja ovat työn tekemisen monet muodot sekä taide- ja kulttuurialan erityiskysymykset. Voit olla yhtä hyvin palkansaaja, itsensätyöllistäjä, ammatinharjoittaja, yrittäjä, kaikkea tätä yhdistävä monityöläinen – liittyä kannattaa jo opiskeluaikana.

Ammattijärjestöön kuuluminen on kannanotto reilumman työelämän puolesta ja jokainen jäsen lisää yhteisen äänemme kuuluvuutta. Tervetuloa omiesi joukkoon!

Jäsenpalvelut ja edut

Jäsentemme käytössä ovat TAKUn ja Akavan Erityisalojen asiantuntija- ja juristipalvelut työelämän ristiriitatilanteisiin, työsopimukseen, palkkaukseen ja urasuunnitteluun liittyen.

Lisäksi tarjoamme mm. maksuttomia koulutuksia, matkavakuutuksen ja vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen, vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen sekä lukuisia vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyviä etuja.

Työttömyysturvan TAKUlaisille tarjoaa Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erko. Työttömyyskassan jäsenyys oikeuttaa ansiosidonnaiseen päivärahaan. (Erkon jäsenyys sisältyy jäsenmaksuun, mutta valinta on muistettava rastita erikseen TAKUn jäseneksi liityttäessä.)

Voit liittyä TAKUn jäseneksi, jos opiskelet alaa tai sinulla on korkeakoulututkinto taide- ja kulttuurialalta tai työskentelet/olet työskennellyt alan tehtävissä.

Huom!

Jos olet palkkatyössä (myös opiskeluajan palkkatulot huomioidaan), muista liittyä samalla Erityiskoulutettujen työttömyyskassan (Erko) jäseneksi.

Opiskelijan kannattaa liittyä kassaan TAKUun liittymisen yhteydessä, vaikka ei tekisi liittymishetkellä palkkatöitä. Kassan jäsenyydestä ei tule lisäkustannuksia ja se mahdollistaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan myös opiskelijalle (esim. kesätöistä, harjoitteluista tai muusta palkkatyöstä).

Liittyminen jäseneksi, toimi näin

  1. Täytä lomake Akavan Erityisalojen verkkosivuilla. TAKUn jäsenyytesi alkaa siitä päivästä, jolloin hakemuksesi saapuu, ellet ole toivonut myöhäisempää ajankohtaa.
  2. Saat sähköpostitse tiedon oman ammattijärjestösi jäseneksi hyväksymisestä heti, kun jäsenhakemuksesi on käsitelty TAKUssa.
  3. Saat Akavan Erityisaloilta sähköpostitse vahvistuksen sekä ohjeet mobiilin jäsenkortin lataamiseen hieman myöhemmin.
  4. Jäsennumeron saatuasi pääset hoitamaan asioitasi verkkoasioinnissamme ja saat jäsenpalvelut heti käyttöösi.

Siirrytkö toisesta ammattijärjestöstä, työttömyyskassasta tai Akavan Erityisalojen jäsenyhdistyksestä?

Ammattijärjestön ja työttömyyskassan vaihtaminen onnistuu helposti, jos olet työsuhteessa.

  1. Täytä ja lähetä TAKUn jäsenhakemus Akavan Eritysalojen verkkosivuilla. Voit hakemuksessasi valtuuttaa meidät hoitamaan eron edellisestä ammattiliitostasi ja/tai työttömyyskassasta.
  2. Odota, että saat hyväksymisviestin.
  3. Jos päätit tehdä eroilmoitukseen itse entiseen ammattijärjestöösi/ työttömyyskassaasi, tee se TAKUn lähettämän jäseneksi hyväksymisviestin jälkeen. TAKUn jäsenyytesi tulee voimaan eropäivää seuraavana päivänä.

Suosittelemme ajoittamaan liittymisen kalenterikuukauden alkuun, jotta jäsenmaksujen laskeminen olisi mahdollisimman helppoa.

Jäsenmaksujen tulee olla asianmukaisesti maksettuina edelliseen työttömyyskassaan tai ammattijärjestöön eroamishetkeen saakka.

Työttömyyskassaa voit vaihtaa vain palkkatyösuhteen aikana. Työttömänä tai hoitovapaalla ollessasi et voi vaihtaa työttömyyskassaa, mutta voit vaihtaa ammattijärjestöä ja jäädä entisen kassan jäseneksi siihen saakka, että palaat työsuhteeseen.

Jos vaihdat jäsenyhdistystä Akavan Erityisalojen sisällä, käytä muutoslomaketta.