Kulttuurituotannon opintoihin ja töihin kulttuurialalle Suvi päätyi muutaman mutkan kautta. Kulttuuri sen eri muodoissaan on kuitenkin kulkenut hänen mukanaan jo lapsesta saakka. Tällä hetkellä Suvi toimii viestintä- ja markkinointikoordinaattorina Jyväskylä Sinfonialla, sekä TAKUn alueyhteyshenkilönä Jyväskylässä.

Kuka olet?

Olen Lindell-Mäkelän Suvi, kahden lapsen äiti, vaimo, koiranomistaja, kulttuurituottaja ja kulttuurin kuluttaja Jyväskylästä. Avoin, sosiaalinen ja iloinen neljääkymppiä lähestyvä tyyppi. Yhteistyökykyinen innostuja ja ehtymätön ideoija. Mottoni on: "Innostu, uskalla ja muista hymyillä!".

Suvi Lindell-Mäkelä

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Olen koko ikäni rakastanut laulamista, musiikkia ja näyttelemistä. Aloitin harmonikan soittamisen 8-vuotiaana, jolla suoritin musiikkiopiston perustutkinnon. Teatteriharrastus vei totaalisesti mennessään yläasteikäisenä oman kylän nuorisoteatterin myötä. Teatteriharrastus jatkui lukion jälkeen ohjaajan roolissa sekä näyttelijänä paikallisissa harrastajateatterissa. Teatterin hienous oli juuri se, että teatterin ihmeellisessä maailmassa pääsi yhdistämään näyttelemisen, musiikin ja kaikki hullunkuriset ideat laidasta laitaan näiden väliltä. Musisointi jatkui omatoimisen laulamisen sekä biisinkirjoittelun parissa. Uskaltauduin lopulta myös säveltämään musiikkia teatteriproduktioihimme. Aikuisiällä pääsin palaamaan musiikin pariin myös toisella tavalla, kun kuvioihin ilmaantui erinäisten sattumien kautta oma cover-bändi, jonka kanssa keikkailimme ahkerasti. Päädyimme bändin kanssa tekemään myös omia biisejä, joita äänitimme myös studiossa omakustannelevylle.

Palkkatöiden ohella päädyin harrastusproduktioissa aina tuotannollisiin tehtäviin ja kolmenkympin kriisin kynnyksellä päätin hypätä tuntemattomaan ja kouluttautua taloudellisesti haastavammalle alalle. Pakkohan se oli kokeilla, että voisiko tuotanto-osaamisella myös elättää itsensä. Kiitokset kuuluvat myös silloiselle harrastajateatterin ohjaajalleni Merjalle, joka omalla olemuksellaan ja monitaiteellisella otteellaan sai innostumaan hyvin erilaisista produktioista. Jokainen nuori tarvitsee elämäänsä Merjan kaltaisia kannustavia aikuisia!

Urapolkusi?

Ylioppilastutkinnon jälkeen jäin pohtimaan suuntaa tulevaan ja päädyin töihin useammaksi vuodeksi kaupan alalle, jossa pääsin kehittämään osaamistani ja ottamaan haltuun uusia vastuualueita kiinnostukseni mukaan. Valmistuin oppisopimuksella merkonomiksi ja pian tämän jälkeen pankkityö vei minut mennessään ja vaihdoin töihin rahoitusalalle. Kulttuurikentän kutsu oli kuitenkin sen verran vahva, että päädyin opiskelemaan kulttuurituotantoa. Sain jo ennen valmistumista jalansijaa työelämästä, kun pääsin määräaikaiseksi kulttuurituottajaksi Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluille keväällä 2017. Työ painottui lastenkulttuurin ja kaupungin omien tapahtumien tuottamisen lisäksi Jyväskylän kaupungin tapahtumajärjestämisen olosuhteiden kehittämiseen. Valmistumisen jälkeen olin perhevapaalla, kunnes paikka aukesi Jyväskylä Sinfonian määräaikaiseen viestintä- ja markkinointikoordinaattorin tehtävään lokakuussa 2020. Määräaikaisuus jatkuu vielä tämän vuoden 2022 loppuun, joten loppuvuodesta suuntaan taas katseeni kohti uusia työmahdollisuuksia.

Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni parasta Jyväskylä Sinfonian viestintä- ja markkinointikoordinaattorina on ehdottomasti meidän mahtava aikaansaava tiimi sekä työtehtäväni markkinoinnin parissa, jossa luovuuden saa päästää valloilleen. Pääsen toteuttamaan itseäni ja käyttämään vahvuuksiani. Olen sosiaalinen ja hyvin asiakaspalveluhenkinen, joten uusien ihmisten ja asiakkaiden kohtaaminen lämmittää kovasti puheliaan persoonaani mieltä. Parasta työssäni on myös se, että pääsee näkemään konkreettisesti oman työnsä tuloksia ja saa niistä positiivista palautetta.

Mistä haaveilet työhösi liittyen?

Työhön liittyen suurin haaveeni on päästä jatkossakin tekemään töitä kulttuurikentällä sellaisten asioiden parissa, joista sytyn itsekin. Vakituinen työ olisi tietenkin kiva lisä, mutta toisaalta alan monipuolinen tarjonta ja vaihtelevat työtehtävät houkuttelevat. Mielessä pyörii myös jatkokouluttautuminen esim. yliopisto-opintojen parissa ja alan yrittäjyys joskus tulevaisuudessa kun lapset kasvavat. Kehittelen siis jatkuvasti omaa liiketoimintasuunnitelmaa tässä matkan varrella.

Funny fact sinusta?

Vaikka en kovin aktiivisesti seuraa jääkiekkoa, kannatan aina ja ikuisesti Tampereen Ilvestä. Myös muut meidän perheestä ovat altistuneet tälle. Niinhän se on, että naisen voi viedä pois Tampereelta, mutta Tamperetta ei voi viedä pois naisesta. 😀

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >