Ehdotettu yhdistelmävakuutusmalli huomioi työnteon eri muodot laajasti
Yhdistelmävakuutuksen valmistelu etenee aikataulussa. Hyvässä yhteistyössä valmisteltu malli huomioi eri työnteonmuodot laajasti ja toteutuessaan se parantaisi monityöläisten työttömyysturvaa. TAKU jätti esitettyä mallia puoltavan lausunnon.
Taide- ja kulttuurialalla pitkään toiveissa olleen, freelancereiden ja monityöläisten asemaa parantavan, yhdistelmävakuutuksen valmistelu etenee hallituksen lupaamassa aikataulussa. Sosiaali- ja terveysministeriön virkatyönä valmisteleman mallin lausuntokierros päättyy tänään, seuraavaksi asia menee hallituksen käsittelyyn. Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKUn toiminnanjohtaja Nea Leo on ollut valmistelun aikana tiiviisti työryhmän kuultavana.
Viimeisimmässä kuulemistilaisuudessa (14.3.) TAKU kiitti yhdistelmävakuutusta valmistellutta työryhmää perusteellisesta valmistelutyöstä, sidosryhmien näkökantojen kanssa käydystä hyvästä vuoropuhelusta sekä selkeästä muistiosta.
Ehdotettu malli parantaisi ja selkeyttäisi monityöläisten työttömyysturvaa. Toteutuessaan se edistäisi merkittävästi TAKUn tavoitetta, jonka mukaan työntekijöiden oikeuksien tulee olla kunnossa työnteonmuodosta riippumatta.
TAKU painottaa, että yhdistelmävakuutuksen tulee esitetyn mallin mukaisesti kattaa palkka- ja yrittäjätulojen lisäksi myös työskentelyapurahat sekä työkorvaukset. Lisäksi ansioturvan laskennassa tulee huomioida epäsäännölliset tulot riittävän pitkällä tarkastelujaksolla.
Vaikka ehdotetussa mallissa on paljon hyvää, ratkottavaakin vielä riittää. Yksi keskeinen haaste on yrittäjän työttömyysturvan tiukat kriteerit ja se, miten ne sovitetaan yhteen uuden vakuutusjärjestelmän kanssa. Lisäksi vakuutuksen houkuttelevuuteen tulee vaikuttamaan sen hinnoittelu.
Jos yhdistelmävakuutuksesta saadaan kustannuksiltaan kohtuullinen, kysyntää sille on. Monityöläisyys ja eri työnteonmuotojen yhdistäminen on aina vain yleisempää. TAKUn tuoreen jäsenkyselyyn (2024) vastanneista kokoaikaisessa palkkatyössä olevista 39 prosenttia työskenteli palkkatyön ohella sivutoimisina yrittäjinä tai itsensätyöllistäjinä.
Toteutuessaan yhdistelmävakuutus mahdollistaisi ansiosidonnaiseen piirin pääsyn aiempaa useammalle. Lisäksi se nostaisi monen jo tällä hetkellä ansiosidonnaisen piirissä olevan ansioturvaa, kun kaikki ansaittu tulo kerryttäisi työttömyysturvaa.
Lisätietoja:
Nea Leo
toiminnanjohtaja
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry
puh. 044 066 4800
nea.leo@taku.fi
Löydät lausuntomme kokonaisuudessaan Lausuntopalvelusta >>
Tutustu ehdotettuun malliin: Yhdistelmävakuutuksen muistio 2025.pdf
Mitä tarkoittaa yhdistelmävakuutus?
Tällä hetkellä palkansaajien työttömyyskassan jäsenenä voi kerryttää ansiopäivärahaoikeutta vain työskentelemällä palkansaajana. Vastaavasti yrittäjäkassan jäsenenä voi kerryttää ansiopäivärahaoikeutta vain yrittäjäasemassa. Yhdistelmävakuutuksen myötä eri työskentelymuotoja voisi yhdistää ja ansiopäivärahaoikeutta kerryttää työskentelemällä joko samanaikaisesti tai jaksoittain yrittäjänä ja palkansaajana. Näin yhä useammalle voisi syntyä ansiopäivärahaoikeus ja ansiopäivärahan määrä voisi myös nousta, kun kaikki tehty työ voitaisiin huomioida sitä laskettaessa.
Aiheesta aiemmin julkaistuja TAKUn uutisia ja kannanottoja:
Yhdistelmävakuutusmallin valmistelu etenee (20.3.2024)>>
Itsensätyöllistäjien ja monityöläisten sosiaaliturvaa on viimein parannettava (13.1.2023)
Sosiaaliturvan kivijalka kaipaa kipeästi remonttia (16.6.2023)
Sosiaaliturvan kivijalka kaipaa kipeästi remonttia (21.9.2022)
TAKU: Hallituksen on lunastettava lupauksensa freelancereiden aseman parantamisesta (17.2.2021)