Pitkän ja vaikuttavan työuran tehnyt Misi on työskennellyt tehtävissä, joissa keskeistä on ollut taiteen ja kulttuurin ammattilaisten toimintaedellytysten sekä taiteen ja kulttuurin saatavuuden ja saavutettavuuden edistäminen. TAKUn hallituksen jäsenenä hän toimii 2023-24.

Kuka olet?

Olen Minna Sirnö, tutuille Misi. Valmistuin 1990-luvun laman keskellä ja olin pitkään työttömänä. Sittemmin olen ollut taide- ja kulttuurialalla työntekijänä, johtajana, päättäjänä ja lobbarina. Olen ihmis- ja perusoikeuksien vaalija, taiteen moninautiskelija, valotaiteilijan vaimo, onnellinen esiteinien otfamu (sukuun otettu faabulan muija) sekä ihmisyyden ja elämän ihailija.

minna_sirno_uratarina

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Taiteessa ja kulttuurissa kyse on muustakin kuin siitä, että näemme kauniita asioita ja viihdymme vapaa-ajalla. Koen, että taiteen tekeminen, kokeminen ja harrastaminen ovat perusoikeuksiamme ja -tarpeitamme. Hyvään elämäämme on kuuluttava luovuutta ja eri aistein ammennettavaa henkistä sisältöä, joka ruokkii tunteitamme ja herättelee ajatteluamme. Siksi olen hakeutunut tehtäviin, joissa keskeistä on ollut taiteen ja kulttuurin ammattilaisten toimintaedellytysten sekä taiteen ja kulttuurin hakeutuvuuden, saatavuuden ja saavutettavuuden edistäminen.

Urapolkusi?

Olen filosofian maisteri, pääaineenani oli yleinen historia ja opiskelin aineenopettajaksi. Työkseni johdan Orimattilan kirjasto-, kulttuuri- ja museopalveluita. Aiemmin olin muun muassa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja, Suomen näytelmäkirjailijat ja käsikirjoittajat ry:n toiminnanjohtaja, kansanedustaja (mm. valtiovarainvaliokunnan ja sen sivistys- ja tiedejaoston jäsen), Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liiton puheenjohtaja, Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja sekä Tampereen Työväen Teatterin tiedottaja. 1990-luvulla tein pätkätöitä Tampereen museoille ja eräälle kirjakaupalle. Parhaillaan teen opintovapaalla väitöskirjaa suomalaisten puolueiden motiiveista ja päämääristä edistää taidetta ja kulttuuria.

Mikä on parasta työssäsi?

Työssäni parasta ovat hienot työkaverit ja yhteinen ajatuksemme siitä, että pienilläkin panoksilla ja arvovalinnoilla saamme aikaiseksi taiteen ja kulttuurin tekemisen, kokemisen ja harrastamisen mahdollisuuksia sielläkin, missä se ei ole aina ihmisten arkea tai saavutettavissa.

Väitöskirjatyössäni hienoa on ollut havaita, että puolueilla ja poliitikoilla on pääsääntöisesti tarve edistää taidetta ja kulttuuria.

Mistä haaveilet tai millaisia tavoitteita sinulla on?

Haaveilen siitä, että taiteen ja kulttuurin itseisarvon ja arvon elämällemme tuntisivat ja tunnistaisivat kaikki. Haluan olla tekemässä paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä toimintamalleja, joilla luodaan työtä sekä jokaihmisen osallisuutta taiteeseen ja kulttuuriin.

Funny fact sinusta?

Moni tietää, että olen wannabee-balleriina, innokas karaokelaulaja ja sarjakuvapiirtäjä. Mutta minusta on viime aikoina kuoriutunut myös kierrätystuolien kierrätyskankailla verhoilija. Näkisittepä työhuoneeni tuolit 😉 .

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >