Genaralistiosaajaksi itsensä tunnistava Varpu Sipilä koki pitkään ajelehtivansa elämänpolullaan. Jälkeenpäin katsottuna punainen lanka on kuitenkin selvä.

Kuka olet?

Olen Varpu Sipilä, uransa alkutaipaleella oleva filosofian maisteri. Tällä hetkellä työskentelen Operations Managerina esitys- ja tapahtumateknisiä palveluita tarjoavan Bright Finland Oy:n visuaalisen suunnittelun yksikössä, Visual45:ssa. Lisäksi avustan musiikkitaivaan nuorista lupauksista koostuvan agentuurin, Apollo Artistien toiminnassa.

Varpu Sipilä

Urapolkusi?

Lukion jälkeinen välivuosi ruotsinkielisessä kansanopistossa rohkaisi hakemaan Tukholman yliopistoon, jossa opiskelin kandidaatin tutkinnon pääaineena taidehistoria. Jatkoin Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen maisteriohjelmassa. Urakehitykseni kannalta merkittävässä asemassa on ollut mm. Helsingin juhlaviikot, jossa työskentelin useamman vuoden määräaikaisesti opintojeni rinnalla Huvila-teltan tuotannossa. Kun sain maisterinpaperit ja vuosittaisen Juhlaviikko-periodin jälkeinen elämä ammotti tyhjyyttään, sain vakituisen työn Bright Finland Oy:stä.

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Ajattelin pitkään, että elämänpolkuani leimaa ajelehtiminen. Taustaltani löytyy 10 vuoden aktiivisen musiikkiharrastuksen lisäksi useita kokeiluja muiden taidelähtöisten harrastusten parista. Koin niissä paljon onnistumisia. Ehkä alalle päätymiseni ei siis olekaan ollut sattumaa.

Ammatillisessa mielessä minua kiehtoo taiteen ja kulttuurin mahdollisuudet ilahduttaa, herättää ajatuksia ja tunteita.

Mikä on parasta työssäsi?

Brightille siirtyminen oli hyppy tuntemattomaan. Astuin tapahtumien keskiöstä alihankkijan puolelle, valtavan asiantuntijuuden keskelle ja alalle, josta minulla ei tuntunut olevan juurikaan ymmärrystä. Mitä ihmettä filosofian maisteri tekee täällä, mietin. Ammattilaisten kanssa työskenteleminen on kuitenkin ollut arvokasta oppimista ja parasta työssäni. Olen samalla alkanut hahmottaa ja hyväksyä itseäni enemmänkin generalistiosaajana, joka voi toimia sillanrakentajana asiakkaiden ja yrityksen syväosaajien välillä.

Mistä haaveilet työhösi liittyen?

Tällä hetkellä mietin osaamiseeni ja arvoihini liittyviä kysymyksiä. TAKUn mentorointiohjelma on tuonut tähän suurta tukea. Pohdin, miten voin hyödyntää humanistin osaamista ja arvoja työelämässä ja viedä niitä sinne, missä ne eivät ole niin ilmeisiä. Uusien mahdollisuuksien löytämiseen tarvitsen taide- ja kulttuurikentän lisäksi vielä enemmän ymmärrystä esim. kaupalliselta alalta.

Funny fact sinusta?

Koronavuoden harmaus sai minut kouluttautumaan vauvauintiohjaajaksi, joten syksystä lähtien olen sivutoimisesti ohjaillut uinteja rajoitusten salliessa.

***

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!