Kulttuurituottaja Netta Norro työskentelee Pyhtään Kulttuuritalon hallituksen puheenjohtajana. Tutustu Nettaan, hänen urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan työelämän kysymyksiin.

Kuka olet?

Olen sielultani tuottaja ja haluan nähdä hyvien, merkitystä luovien asioiden kehittyvän ja tapahtuvan. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja ja valokuvataiteen maisteri. Lisäksi olen kouluttautunut taidelähtöisissä ryhmämenetelmissä ja fasilitoinnissa. Olen utelias, ihmisyydestä ja kasvusta kiinnostunut diippi tyyppi. Vaikka olen selkeästi kutsumusalalla, tällä hetkellä elämäni tärkein asia on olla lapselleni kelpo äiti ja turvallinen aikuinen.

TAKUn hallituksen jäsen Netta Norro

Urapolkusi?

Minulla on työurani alusta saakka ollut erityinen kiinnostus kulttuuri- ja taidealojen organisaatioiden, systeemien ja prosessien kehittämiseen. Tätä työtä olen tehnyt niin kotimaassa kuin kansainvälisissä projekteissakin. Aloitin kulttuurialalla kovin nuorena. Ensimmäinen työni oli  Kaapelitehtaalla tapahtumakoordinaattorina vuonna 1998.

Opintojen jälkeen asuin vuosia Sloveniassa. Tein siellä Luova Eurooppa -hanketta, tuottajan hommia ja konsultoin osuustoiminnan asioissa. Sieltä jäi käteen runsaasti näkökulmia hyvinvointiyhteiskunnasta ja kulttuurista.

Pisin työrakkauteni ja sitoumukseni on ollut Suomen suurimman luovan alan osuuskunnan eli Lilithin jäsenyys vuodesta 2007. Viimeiset kolme vuotta olen työskennellyt sen johtotiimissä. Lilith on ainutlaatuinen yhdistelmä lahjakkaita ja työteliäitä luovan alan moniosaajia. Yhdessä luomme siitä Suomen parasta arvopohjaista yhteisyritystä ja työpaikkaa. Olen edelleen valtavan innostunut arvopohjaisen yritystoiminnan edistäjä. Uskon, että osuustoiminnasta voi tulla yksi keskeinen instrumentti kestävän liiketoiminnan mahdollistajana.

Toinen suuri työrakkauteni on Pyhtään Kulttuuritalon toiminnan kehittäminen. Olen työskennellyt Kulttuuritalon hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2021.

Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää?

Pidän tärkeänä, että erityisesti vapaiden tekijöiden työn arvonnousua ja yhdenvertaista perusturvaa edistetään. Tämän hetken merkittävimmät työelämähaasteet liittyvät työn rakenteen ja sisällön murrokseen. Työelämä on yhä enemmän moniammatillista ja luovaa asiantuntijatyötä, ja toisaalta koostuu enemmän projekteista ja lyhyistä työsuhteista. Paketin hallitseminen on todellinen taitolaji ja vaatii rinnalleen tukea, yhteisöjä ja verkostoja.

Luovilla aloilla on toimittu "uuden työn" etujoukoissa, mutta pioneerin asema tuottaa myös monentasoista epävarmuutta, jolla voi olla pitkäkantoisia vaikutuksia luovien alojen menestymiseen. Olen ollut viime vuosina mukana vaikuttamassa osuuskunnan näkökulmasta siihen, että myös niin sanottu virallinen Suomi tunnistasi kasvavan alamme tarpeet paremmin. Nykyhallitus on hyppäämässä kelkkaan mukaan, luovat alat ovat esillä hallitusohjelmassa ­­- kiitos alan aktiivisten toimijoiden, kuten TAKUn. Nyt on momentum siirtää hyviä suunnitelmia teoiksi.

Funny fact sinusta?

Tein Sloveniassa töitä linjatuottajana ja satuimme saamaan toimeksiannoksi Intian ensimmäisen Sloveniassa kuvatun mainoksen. Yhtiökumppanillani ja minulla oli alle 1-vuotiaat lapset, joiden toivottiin asiakkaankin puolesta olevan mukana kuvauksissa. Tuovat kuulemma hyvää onnea. Siinä vasta bisnesmutsit. Lopulta tyytyväisiä olivat niin lapset kuin asiakaskin.

***

TAKUn jäsenten uratarinat innostavat ja inspiroivat! Haluatko liittyä mukaan kertomaan taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan asiantuntijoiden koulutustaustasta, työrooleista sekä urapolusta? Voit lähettää uratarinasi lomakkeella >>