Kuvataiteilija Julia Kukkosta kiehtoo pioneeriasema ja uuden luominen kulttuurikentän laitamilla. Häntä kiinnostaa myös opetus- ja ohjaustehtäviin suuntaaminen, ja keväällä 2021 hän onkin yksi TAKUn mentoriohjelman mentoreista. Tutustu Julian urapolkuun sekä omaa työtä koskeviin ajatuksiin!

Kuka olet?

Olen Julia Kukkonen kuvataiteilija, idealisti ja taidekentän täysi sekatyöläinen. Tapanani on kuvailla itseäni lempeän radikaaliksi aktivistiksi - haluan jättää tämän paikan jollain tavalla paremmaksi jälkeeni.

Näen, että mahdollisuudet positiivisen muutoksen aikaansaamiseen avautuvat aivan kaikkialla, ja siksi pyrin elämään sen mukaan niin työssä kuin muussakin elämässä.

Julia Kukkonen

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle? Urapolkusi?

Harrastin intohimoisesti taidetta ja muuta luovaa, mutta kulttuuriala ei ollut minulle lainkaan itsestäänselvä valinta.

Opiskelin muutaman vuoden matematiikkaa Helsingin yliopistossa ennen kuin aloitin arkkitehtuurin opinnot Aallossa. Valmistuttuani kandidaatiksi päätin kokeilla, jos pitkään kutkutellut kuvataide vastaisikin paremmin tarpeisiini luoda ja ajatella syviä, ja jos sen kautta voisin paremmin ymmärtää maailmaa. Alun perin välivuodeksi kaavailemani kuvataiteenkoulutus johti lopulta AMK-tutkintoon, pääaineenani performanssitaide.

Työhistoriaani kuuluu mm. työt suunnittelijana arkkitehtitoimistossa, taiteilijana kunnissa ja hankkeissa, tuottajana erilaisissa projekteissa sekä toimimista esiintyjänä ja ohjaajana. Olen myös tehnyt julkista taidetta ja myynyt suunnittelupalveluitani. Lisäksi olen toiminut residenssikoordinaattorina Portugalissa ja Islannissa. Ja aivan viimeisimmät vuodet olen ollut luomassa ja vetämässä minulle tärkeää koulutusprojekti Sydenkoulua.

Seuraan vahvasti intuitiotani, jonka johdatuksesta olen tehnyt aika järjettömän tuntuisia suuriakin hyppyjä. Osaamiseni ja kiinnostukseni kohteet tuntuivat pitkään hajanaisilta, kunnes ymmärsin tarkastella syvempiä tasoja, joilla nämä yhdistyvät ja luovat selkeän polun.

Mikä on parasta työssäsi?

Olen aina ollut innokas oppimaan uutta ja aktiviinen etsimään vaihtoehtoisia reittejä. Pioneeriasema, haasteet ja uuden luominen kulttuurikentän laitamilla kiehtovat, ja ovat vapauden lisäksi parasta työssäni. Olen itseoppinut tuottaja, ohjaaja ja fasilitaattori - ja olen luonut itse monet työnkuvani.

Mistä haaveilet työhösi liittyen?

Viimeisimmäksi olen syventynyt myötätuntoiseen johtajuuteen, ryhmäprosesseihin ja systeemiteoriaan. Suunnittelen suorittavani pedagogisen pätevyyden ja suuntaavani yhä vahvemmin opetus- ja ohjaustehtäviin kulttuurialalla.

Oppimani tiedon ja ymmärryksen jakaminen tuntuu merkittävältä seuraavalta askeleelta. Tahdon lempeydellä ja herkkyydellä tehdä tilaa muille löytää se, mistä tässä elämässä heille on kyse.

Funny fact sinusta?

Muutin juuri toiselta puolen Suomea minulle miltei tuntemattomien ihmisten kanssa syvälle Pohjois-Karjalan metsiin. Olen innoissani villistä luonnosta, uudesta yhteisöstä ja paluusta lähemmäs juuriani.

***

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!