Uudet palkkasuositukset sekä taide- ja kulttuurialan työsuhteen ehdot 1.5.2024 alkaen 

Uudet vähimmäispalkkasuositukset sekä päivitetyt taide- ja kulttuurialan työsuhteen ehdot ovat nyt saatavilla verkkosivuiltamme. Palkkatason 4 prosentin yleiskorotus astuu voimaan heti toukokuun alusta 2024 alkaen. 

Maksetaanhan sinulle suositusten mukaista palkkaa? Yksityisellä sektorilla työskentelevät kulttuurituottajat sekä historian, kirjallisuuden ja kulttuuriaineiden FM- tai Huk-tutkinnon suorittaneet löytävät päivitetyt vähimmäispalkkasuositukset TAKUn verkkosivuilta. 

TAKU ja Akavan Erityisalat ovat julkaisseet päivitetyt suositukset, jotka ovat voimassa 1.5.2024–31.5.2025. Kannattaa heti huomata, että yksityisen sektorin palkkoja korotettiin 1.5.2024 alkaen yleiskorotuksella, jonka suuruus on 4,0 prosenttia. 

Vähimmäispalkkasuosituksista löydät palkkasuositukset työn vaativuuden mukaan jaoteltuina. Soveltamisen avuksi löydät kuvaukset siitä, millaisia työtehtäviä ja vastuita eri vaativuustasoihin kuuluu. Palkkatasot on ilmoitettu palkkahaarukoina. Mikäli työntekijän työkokemus ja tehtävän laajuus on kapea, voidaan soveltaa taulukon alkupään suosituksia. Vastaavasti jos työntekijällä on enemmän kokemusta ja työtehtävät ovat vaativampia, tämän tulee näkyä myös palkkauksessa. Suosituksissa on myös huomioitu pääkaupunkiseudun korkeampi hintataso.

Palkkasuositukset tarjoavat hyvän perustan palkkaneuvotteluihin tai palkkatoiveen asettamiselle. Muistathan, että TAKUn jäsenenä voit aina kysyä neuvoa meiltä. 

Työntekijä – 

  • Maksetaanhan sinulle suositusten mukaista palkkaa?  
  • Muista, että kyse on vähimmäissuosituksista. Ne ovat hyvä perusta palkkaneuvotteluille, mutta toki kannattaa aina pyytää hieman yläkanttiin. 
  • Palkkaneuvotteluissa voi neuvotella kokonaispalkasta, johon kuuluvat myös luontoisedut.  

Työnantaja – 

  • Palkkasuosituksia noudattamalla varmistut, että tarjoamasi palkkataso on reilu ja kilpailukykyinen.
  • Kannattaa pohtia myös luontoisetujen tarjoamista palkkauksen osana. 

Varmista työsuhteen reilut ehdot 

Taide- ja kulttuurialan työsuhteen ehdoista löydät vastaukset moneen peruskysymykseen. TAKUn ja Akavan Erityisalojen tuottamat työsuhteen ehdot ovat hyvä tuki yksityisen sektorin työpaikoille. 

Tutustu uusiin suosituksiin verkkosivuillamme >>