TAKUn hallituksen varajäsenen uratarina – esittelyssä Kaisa Syrjänen

Valokuvauksen koulutusohjelmasta visuaaliseksi taiteilijaksi valmistunutta Kaisaa kiinnostaa taiteen ja kulttuurin yhteiskunnallisuus. Hän kokee urapolkunsa olevan vasta alussa ja mahdollisuuksien avoinna. TAKUn hallituksen varajäsenenä hän toimii kaudella 2024–2025.

Kuka olet?

Olen Kaisa Syrjänen, helsinkiläinen kulttuurialan ja taiteen sekatyöläinen sekä valokuvan ammattilainen (Bachelor of Culture and Arts, photography). Työskentelen moniammatillisesti sekä taiteen että median kentällä ja olen intohimoinen yhteiskunnan tarkastelija.

Kaisa Syrjänen, kuvaaja Toivo Heinimäki

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Varmaankin sattuma. Olen pienestä pitäen harrastanut taiteita ja lukenut paljon, mutta en koskaan varsinaisesti ajatellut työtä kulttuurin saralla – ainakaan tässä nykyisessä muodossa. Tanssin intohimoisesti nuorempana ja haaveilin kyllä jatko-opinnoista tanssin saralla. Muutaman mutkan ja odottamattoman sattuman kautta päädyin kuitenkin valokuvan pariin ja opiskelemaan LAB-ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituuttiin Lahteen.

Luulen, että taiteen ja kulttuurin yhteiskunnalliset ulottuvuudet ovat lopulta tuoneet minut tähän pisteeseen. Minua kiehtoo, kuinka kulttuurin ja taiteen keinoin on mahdollista tarkastella yhteiskuntaa ja ymmärtää elämää.

Varmaankin sattuma. Olen pienestä pitäen harrastanut taiteita ja lukenut paljon, mutta en koskaan varsinaisesti ajatellut työtä kulttuurin saralla – ainakaan tässä nykyisessä muodossa. Tanssin intohimoisesti nuorempana ja haaveilin kyllä jatko-opinnoista tanssin saralla. Muutaman mutkan ja odottamattoman sattuman kautta päädyin kuitenkin valokuvan pariin ja opiskelemaan LAB-ammattikorkeakouluun.

Luulen, että taiteen ja kulttuurin yhteiskunnalliset ulottuvuudet ovat lopulta tuoneet minut tähän pisteeseen. Minua kiehtoo se, kuinka kulttuurin ja taiteen keinoin on mahdollista tarkastella yhteiskuntaa ja ymmärtää elämää.

Urapolkusi?

Olen valmistunut LAB-ammattikorkeakoulusta valokuvaus pääaineenani vain muutama vuosi sitten, vuonna 2022. Jo opiskeluaikana toimin melko aktiivisesti taide- sekä mediakentällä ja valmistumiseni jälkeen olen toiminut niin valokuvataiteilijana kuin kulttuurikentän järjestötoiminnassakin. Juuri tällä hetkellä työskentelen kuvatoimittajana ja opiskelen yhteiskuntatieteitä avoimessa yliopistossa.

Urapolkuni on vasta alussa ja koen sen seilaavan suuntaan, jota en vielä tiedä. Eikä se varmaan haittaa. Elämä näyttää.

Mikä on parasta työssäsi? Mistä haaveilet?

Kulttuurikentän parasta antia ovat intohimoiset keskustelut ja taiteen mahdollistamat uudet näkökulmat. Haaveilen kestävistä tavoista toimia kulttuurikentällä, yleisen uteliaisuuden parissa oleilusta ja vaikuttamisesta.

Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää?

Hain TAKUn hallitukseen erityisinä kiinnostuksen kohteinani yhdenvertaisuus sekä itsensätyöllistäjien asema. Freelancereiden jatkuva epävarmuus aiheuttaa minussa huolta ja haluaisinkin nähdä kulttuurikentällä kestävämpiä resursseja, joiden päälle työelämää rakennetaan.

Funny fact sinusta?

Rakastan kävelyä… siis ihan vain kävelyä.

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >