Tapahtuma-alan edunvalvonnassa monessa mukana oleva Maiju Talvisto on festivaaliammattilainen, joka työskentelee Flow Festivalin artistituotannon parissa. Maijulle tasa-arvo ja yhdenvertaisuus alan työyhteisöissä ovat tärkeitä teemoja, joista hän on luennoinut ja kirjoittanut. Tulevaisuudessa hänen haaveenaan on kirjoittaa myös artistituotannosta kirja.

Kuka olet?

Olen Maiju Talvisto, helsinkiläinen festivaaliammattilainen, vintagevaateintoilija ja jazzdiggari. Tällä hetkellä työskentelen Flow Festivalilla Head Of Artist Relations -nimikkeellä. Olen myös aktiivisesti mukana musiikkialan edunvalvonnassa, sillä istun Suomen musiikkitapahtumien verkosto LiveFIN ry:n hallituksessa ja olen Women In Live Music -järjestön Suomen edustaja. TAKU ry on palkinnut minut vuoden taide- ja kulttuurialan asiantuntijana vuonna 2019.

Maiju Talvisto
Kuva: Henriikka Koskenniemi

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Päädyin alalle vähän vahingossa. Hain lukion jälkeen opiskelemaan logopediaa Helsingin yliopistoon, mutta ovet aukenivatkin ”kakkosvaihtoehtoon” eli silloiselle Taiteiden tutkimuksen laitokselle opiskelemaan musiikkitiedettä. Jälkeenpäin ajateltuna valinta oli itselleni kuitenkin todella luonnollinen, sillä minulla on pitkä harrastushistoria musiikin ja teatterin parissa ja olenkin unelmaduunissa oikealla alalla.

Urapolkusi?

Festivaaliurani alkoi Pori Jazzista vuonna 2008, jolloin olin vapaaehtoisena lipunmyynnissä. Seuraavana vuonna minut palkattiin samalle festivaalille tuotantoassistentiksi ja vuodesta 2011 alkaen olen toiminut Flow Festivalin artistituotannon parissa työskennellen tällä hetkellä artistituotannon tiimin päällikkönä. Tiimini ja minä olemme vastanneet muun muassa The Curen, Frank Oceanin, Erykah Badun ja Major Lazerin festivaaliesiintymisistä Suvilahdessa. Lisäksi teen paljon paperityötä, kuten artistisopimusten läpikäyntiä, artistipalkkioiden maksua sekä palkkioihin liittyvää lähdeverotyötä.

Tuotannollisen työn lisäksi olen tutkinut artistituottajien ammattikuvia sekä kirjoittanut artistituotannosta eri julkaisuihin. Musiikkialan tasa-arvokysymykset sekä elävän musiikin järkevämmät verotus- ja sopimuskäytännöt ajoivat minut elävän musiikin edunvalvonnon pariin. Lisäksi olen luennoinut ja kirjoittanut tasa-arvoisen työyhteisön periaatteista.

Olen opiskellut musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa ja koulutus tarjosi kattavan substanssiosaamisen musiikkialalle sekä monipuolisen humanistisen sivistyksen, joka nykyisessä työkulttuurissa on äärimmäisen arvokas. Myöhemmin tein maisteriopinnot Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa, englanninkielisellä Arts Management -linjalla ja olen suorittanut myös VIA Groupin Voittava johtaminen -esihenkilövalmennuksen.

Mikä on parasta työssäsi?

Parasta ovat ehdottomasti korkeatasoiset ja kansainväliset taidesisällöt, työn monipuolisuus sekä tiimi, jonka kanssa saan tehdä töitä. Koronan aikana on ollut myös hienoa huomata, että festivaalitoimijat sekä Suomessa että koko Euroopassa ovat yhtä suurta perhettä ja pitävät toistensa puolia kriisitilanteessa.

Mistä haaveilet työhösi liittyen?

Haluaisin kouluttaa, mentoroida ja luennoida enemmän. Koronakriisin jälkeen on mielestäni tärkeää, että olemassa oleva osaaminen ei katoa alalta ja että työskentelemään saadaan myös uusia, osaavia tekijöitä. Uusien osaajien kouluttamiseen meidän kaikkien tulee sitoutua. Lisäksi haluaisin kirjoittaa kirjan artistituotannosta.

Koska artistituotannon rajapinta (ja musiikkialan rakenteet muutenkin) on edelleenkin hyvin sukupuolittunutta, koen tasa-arvotyön tekemisen äärimmäisen tärkeäksi. Alamme on mahdollistettava kaikille tasa-arvoinen, yhdenvertainen ja turvallinen mahdollisuus tehdä töitä. Koronakriisin jälkeen onkin tärkeää palata hetkeksi arvotyöskentelyn pariin, jotta voimme tehdä yhdessä alalle entistä kestävämmän tulevaisuuden.

Funny fact sinusta?

Syön pizzastani vain täytteet - en reunoja.

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >