Ammattijärjestön jäsenyys tuo turvaa epävarmoina aikoina 

Nykyisen hallituksen tavoitteet luovat epävarmuutta työntekijän asemaan. Ammattijärjestön jäsenyys onkin ajankohtaisempaa kuin aikoihin, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU on reilujen arvojen äänenkannattaja kautta linjan!

Tuore hallitusohjelma on taide- ja kulttuurialan näkökulmasta ristiriitainen. Odotettu yhdistelmävakuutus on etenemässä, mutta samaan aikaan työntekijöiden oikeuksiin on luvassa rajuja heikennyksiä ja alan rahoituksen puolustamisessa vaaditaan jälleen valppautta.

Moni miettii tällä hetkellä, mitä tehdä. TAKUn jäsenenä olet tehnyt jo merkittävän teon, kun kuulut liittoon. Yhtään hallitusohjelmaan kirjattua uudistusta ei ole vielä toteutettu – ei hyviä, eikä huonoja. Nyt jos koskaan tarvitsemme yhteistä ääntä ja joukkovoimaa. Kiitos, että olet mukana rakentamassa parempaa työelämää taide- ja kulttuurialan asiantuntijoille. 

Ammattijärjestöön kuuluminen on kannanotto reilumman työelämän puolesta ja jokainen jäsen lisää yhteisen äänemme kuuluvuutta. Mitä enemmän meitä on, sitä suurempi on yhteinen painoarvomme neuvottelupöydissä. Tällä hetkellä taide- ja kulttuurialan järjestäytymisaste on vain 11 %, joten parannettavaa on. Vinkkaamalla ammattijärjestöön liittymisestä myös kollegallesi, olet tehnyt taas yhden hyvän teon lisää. 

Ammattijärjestöön kuulumalla vahvistat alan edunvalvontaa

Tiukassa taloudellisessa tilanteessa moni etsii säästöjä ja ehkä miettii ammattijärjestön jäsenyydestä luopumista. Kuitenkin juuri silloin jäsenyys on usein ajankohtaisempaa kuin koskaan. On yllättävän tavallista, että ammattijärjestön merkitystä ei ole sisäistetty. Kannattaa muistaa, mistä kaikesta ammattijärjestön jäsenmaksu muodostuu. Jäsenmaksu sisältää paitsi työttömyyskassan jäsenyyden, myös valtavasti henkilökohtaisia palveluita juristipalvelusta työsuhde- ja palkkaneuvontaan, koulutuksiin sekä urapalveluihin. Lisäksi tuet jäsenmaksullasi oman alasi yhteiskunnallista edunvalvontaa. 

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry edistää reiluja työehtoja, inhimillistä työkulttuuria sekä yhdenvertaisuutta. Vain reilut rakenteet takaavat toimivan ja inhimillisen työelämän meille kaikille. 

Kulttuurialan etua valvovilla ammattijärjestöillä riittää työtä myös alan toimintamallien ja rakenteen tunnetuksi tekemisessä päättäjille. Tieto alan merkityksestä on saavuttanut yhä laajemman yleisön, mutta vastaavasti tietoa alan toimintaedellytyksistä on edelleen kasvatettava. 

Parempi tulevaisuus ei tapahdu itsestään, sitä on rakennettava pala kerrallaan. 

Nea Leo
toiminnanjohtaja
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry on taide- ja kulttuurialalla työskentelevien sekä alalle opiskelevien ammattijärjestö. TAKU ry on osa Akavaa ja Akavan Erityisaloja. TAKU ry edustaa noin 3500 jäsentä.