TAKUn Kulttuurikahvit: Taide- ja kulttuurialojen yliopistokoulutuksen resurssipula

Kaipaatko keskustelua ja ajatustenvaihtoa taide- ja kulttuurialan kysymyksistä? Sukellamme tasaisin väliajoin alan ajankohtaisiin teemoihin suosittujen TAKUn Kulttuurikahvien merkeissä! Tervetuloa mukaan!

Seuraavan kerran kokoonnumme yhteiseen aamukahvitilaisuuteen TAKUn Kulttuurikahveille 3.11. klo 8.30-9.30 ja pureudumme teemaan taide- ja kulttuurialojen yliopistokoulutuksen resurssipula. Mitä menetämme, jos yliopistojen taide- ja kulttuurialojen koulutus ja tutkimus näivettyvät? Keskustelua alustamassa teatteritieteen professori Hanna Korsberg sekä Tekstin talon toiminnanjohtaja Laura Serkosalo.

Liity mukaan Zoom-keskusteluun >> (Meeting ID: 827 2747 1385)

Yliopiston ja työelämän näkökulmia aiheeseen

Kulttuurikahveilla kysymme, mitä resurssipulassa on taustalla ja miltä taide- ja kulttuurialojen yliopistokoulutuksen tulevaisuus näyttää? Alustajana toimii Helsingin yliopiston teatteritieteen professori Hanna Korsberg, joka on tuonut aktiivisesti esiin taide- ja kulttuurialojen merkitystä yhteiskunnalle.

Toisena alustajana kuulemme Helsingin yliopiston alumnia Laura Serkosaloa, joka työskentelee kirjallisuuden kentän monet toimijat yhdistävän Tekstin talon toiminnanjohtajana. Serkosalo peilaa taide- ja kulttuurialan yliopistokoulutuksen merkitystä asiantuntijatyön vaatimuksiin. Keskustelua ohjaa TAKUn järjestökoordinaattori Helmi Saukkoriipi.

Kulttuurikahvihetkissä myös osallistujilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä aiheesta livenä tai ennakkoon. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton, eikä edellytä TAKUn jäsenyyttä. Kutsu siis seuraksi myös kollegasi ja kaverisi!

Liity mukaan Zoom-keskusteluun >> (Meeting ID: 827 2747 1385)

Taustaa päivän aiheeseen

Etenkin Helsingin yliopiston taiteiden tutkimuksen oppiaineiden ahdinko on ollut jo pitkään esillä. Vuodenvaihteessa 2022 niin teatteritiede kuin elokuva- ja televisiotutkimuskin keräsivät nimiä adresseihin, jotta ne saisivat säilyttää asemansa itsenäisinä opintosuuntina. Jo aiemmin oli käyty keskustelua musiikkitieteen kohtalosta. Toukokuussa 2022 Koneen säätiö tiedotti 4,5 miljoonan euron rahoituksesta taiteiden tutkimukseen ja taiteelliseen tutkimukseen viidelle eri yliopistolle. Myös Helsingin yliopisto sai potista osansa. Kuitenkin lokakuussa 2022 koko Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan opiskelijat osoittivat mieltä huutavan resurssipulan vuoksi. Viesti opiskelijoilta on lohduton: ”Meidän hätää ei ymmärretä”.

Mistä sinä haluaisit keskustella seuraavaksi?

Mistä sinä haluaisit keskustella seuraavilla TAKUn Kulttuurikahveilla? Ehdota meille aihetta tai inspiroivaa puhujaa sähköpostitse taku@taku.fi.

Aiemmin olemme käsitelleet mm. seuraavia teemoja:

 

Lämpimästi tervetuloa. Nähdään Kulttuurikahveilla!