Kunta-alan neuvottelut ovat jumiutuneet, joten myös painostustoimet jatkuvat. Laaja kymmentä kaupunkia koskeva lakko ajoittuu 3–9.5. väliselle ajalle. 

Kunta-alan työriitaan ei ole toistaiseksi saatu ratkaisua ja painostustoimia on kiristettävä edelleen. Laaja JUKOn, JHL:n ja Jytyn jäseniä koskeva lakko alkaa kymmenessä kaupungissa tiistaina 3. toukokuuta. Työntekijöiden palkat ovat laahanneet jäljessä jo vuosikausia. TAKUn edustamia taide- ja kulttuurialan asiantuntijoita arvostetaan juhlapuheissa, mutta palkassa arvostus ei näy.

Keitä lakko koskee?

Toisin kuin huhtikuussa eri puolilla Suomea järjestetyissä lakoissa, toukokuussa lakossa ovat TAKUn jäsenistä mukana pääasiassa vain Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten, Turun, Tampereen, Oulun, Kuopion, Rovaniemen ja Jyväskylän kaupunkien kirjastoissa ja museoissa työskentelevät sekä varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja opetuksen työtehtävät, sisältäen edellä mainittuihin liittyvän hallinnon kaikki työtehtävät.
Katso, ketkä ovat lakon piirissä tästä linkistä>>Päätöksen lakon piirissä olevista teki kattojärjestömme Akavan Erityisalat. Vaatimus palkkaohjelmasta on kuitenkin yhteinen koko kuntasektorille. Museon ja kirjaston työntekijät ovat siis lakossa koko kuntasektorin kulttuurialan puolesta!

Miksi lakkoillaan?

Siksi, että vaativa asiantuntijatyötä tekevien korkeakoulutettujen asiantuntijoiden keskipalkat pyörivät vuodesta toiseen 2500 euron tuntumassa. Kunta-alan työntekijöiden palkat ovat laahanneet jäljessä jo vuosikausia. TAKUn edustamia taide- ja kulttuurialan asiantuntijoita arvostetaan juhlapuheissa, mutta palkassa arvostus ei näy. Asiaan on tultava muutos!

Tavanomaiset yleiskorotukset eivät kunta-alalla enää riitä, vaan täysin palkkakuoppaan jäänyt kuntasektori tarvitsee monivuotisen, kaikkia aloja koskevan palkkaohjelman korjaamaan räikeästi jälkeen jääneitä palkkoja lähemmäs muiden sektorien tasoa.

Lue lisää ja ota yhteyttä!

Lue lisää lakoista, ajankohtaisesta tilanteesta ja paikallisista tapahtumista Akavan Erityisalojen sivuilta.
Katso täältä, kuinka haet lakkoavustusta!
Jäikö jokin epäselväksi, katso useimmin kysytyt kysymykset kuntasektorin lakosta.

Haluatko lisätietoa lakosta puhelimitse tai sähköpostitse? Ota yhteyttä Akavan Erityisalojen työsuhdeneuvontaan.

 

Edit: PK-seudun lakot piti alunperin olla 19.-25.4., mutta lakon alkua siirrettiin kahdella viikolla eteenpäin työministerin toimesta.