Kulttuuri-, vapaa-aika ja joukkoviestintätilastojen lakkauttaminen olisi virhe

Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry vastustaa Tilastokeskuksen esitystä kulttuuri-, vapaa-aika ja joukkoviestintätilastojen lakkauttamisesta.  

Tällä hetkellä lausuntokierroksella olevassa hallituksen kulttuuripoliittisen selonteon luonnoksessa yhdeksi tärkeäksi kehittämistoimenpiteeksi on nostettu kulttuurin ja luovien alojen tietoperustan vahvistaminen ja kehittäminen. Alan kannalta keskeisten kulttuuri-, vapaa-aika- ja joukkoviestintätilastojen lakkauttaminen on tämän tavoitteen kanssa täysin ristiriitainen. 
  
Taide- ja kulttuuriala on laajasti työllistävä ja kasvava elinkeinonala, jota koskevien päätösten tulee perustua luotettavaan tietoon. Ala tarvitsee sekä omaa tiedontuotantoa että ulkopuolisen viranomaisen tuottamaa luotettavaa tietoa. Taide- ja kulttuurialan tiedontuottajien omat tilastot täydentävät, mutta eivät voi korvata Tilastokeskuksen kattavaa, perusteellista ja asiantuntevaa tilastointia.  
 
Kuten lausuntopyynnön liitteenä olevassa muistiossa todetaan, tilastot luovat perustaa alan kehittämiselle, antavat itseymmärrystä ja perusteluja päätöksenteolle ja julkiselle keskustelulle. Ne mahdollistavat tietoon ja dataan perustuvan päätöksenteon sekä varmistavat laadukkaan lainvalmistelun. Miten taide- ja kulttuurialaan kohdistuvien päätösten vaikutuksia ja merkitystä yhteiskunnalle on mahdollista vastaisuudessa mitata ja arvioida, jos alan keskeiset tilastot nyt lakkautetaan?   
 
Huomautamme, että Petteri Orpon hallitus on hallitusohjelmassaan todennut, että hallitus hyödyntää yhteiskunnallisia tietovarantoja ja tutkittua tietoa aktiivisesti päätöksenteossaan. Lisäksi hallitusohjelmassa todetaan, että Tilastokeskuksen resursseja pyritään vahvistamaan, jotta yhteiskunnalliset tietovarannot saadaan aiempaa nopeammin päätöksenteon ja tutkimuksen käyttöön. Sekä Tilastokeskukselle asetetut säästötavoitteet että niiden saavuttamiseksi nyt esitetyt tilastojen lakkauttamiset ovat räikeässä ristiriidassa näiden hallitusohjelman kirjausten kanssa.   
 
Kaikista EU-maista vain kolmella ei tällä hetkellä ole omaa kulttuuritilastointia. Toivomme, että Tilastokeskus harkitsee uudestaan esitystään alallemme tärkeiden tilastojen lakkauttamisesta, eikä Suomi liity neljänneksi tuohon joukkoon.

Taide- ja kulttuurialan tiedontuottajatahot kiteyttävät kannanotossaan hienosti: Tieto tekee näkyväksi, tiedon puute näkymättömäksi. Ei anneta kulttuurin kadota.   

Lisätietoja:
Nea Leo
toiminnanjohtaja
puh. 044 066 4800

Katso lausuntopyyntö ja kaikki lähetetyt lausunnot >>

Lausuntoja voi jättää perjantaihin 20.9. klo 15 saakka.