TAKU vaatii: Eduskunnan on peruttava taide- ja kulttuurialan rahoituksen leikkaukset

Opetus- ja kulttuuriministeriön tänään julkistamat yli 18 miljoonan rahoitusleikkaukset tulevat toteutuessaan olemaan merkittävä isku taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan työllisyydelle. Koronasta pahasti kärsinyt ala tarvitsee nyt tukea jälleenrakennukseen, ei uusia leikkauksia.

Veikkausvoittovarojen väheneminen aiheuttaa tämänhetkisen budjetin mukaan taiteen ja kulttuurin rahoituksen 18,4 miljoonan leikkaukset. Opetus- ja kulttuuriministeriö julkisti tänään leikkauslistansa, jonka lukemat ovat synkkiä. Rahoitusleikkaukset vaihtelevat 5–50 prosentin välillä ja joidenkin toimintojen rahoitus lopetetaan kokonaan.

Koska leikkaukset kohdistuvat muun muassa suoraan tukeen taiteilijoille sekä eri taide- ja kulttuurialan yhteisöjen toimintaan, tulevat leikkaukset toteutuessaan vaikuttamaan kohtalokkaasti alan työllisyystilanteeseen. Tämänhetkisten lukujen valossa koronasta pahoin kärsinyt taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-ala on kantamassa raskaimman iskun myös veikkausvoittovarojen vähenemisestä. Lisärahoitusta jälleenrakennuksen kaivanneen alan tuesta ollaan leikkaamassa merkittävä osuus. Tämän ei saa antaa tapahtua!

Eduskunnalla on vielä mahdollisuus perua leikkaukset. "Koronasta kärsinyt ala tarvitsee tukea, ei uusia leikkauksia. Ratkaisun avaimet ovat nyt kansanedustajilla", tiivistää TAKUn toiminnanjohtaja Nea Leo. Reilu 18 miljoonaa on valtion kokonaisbudjetissa pieni summa, mutta taide- ja kulttuurialan rahoitukselle kohtalokas. TAKU edellyttää, että eduskunta lunastaa lupauksensa taide- ja kulttuurialan tukemisesta. Jos tahtoa on, lisärahoitus on löydettävissä.

 

Lisätietoja:

toiminnanjohtaja Nea Leo, Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU, p. 044 066 4800, nea.leo@taku.fi