Kuntavaalit lähestyvät! Äänestyspäivä on 13.4.2025. Kysyimme ehdokkaina olevilta TAKUn jäseniltä ajatuksia ajankohtaisista kulttuuriaiheista. Vastauksensa antaneet ehdokkaat on aakkostettu paikkakunnan (ja sukunimen) mukaisesti.

1) Kuka olet?

2) Miten edistäisit kuntapäättäjänä taiteen ja kulttuurin roolia kunnassasi? Kerro 2-3 esimerkkiä.

3) Millaisin tavoin näet kulttuurin olevan parhaiten läsnä kuntalaisten elämässä? Kerro 2-3 esimerkkiä.

4) Mikä TAKUn kuntavaaliteemoista on sinulle tärkein?

5) Mistä kanavasta löytää lisää ajatuksiasi kuntavaaleihin liittyen?

Paikkakunnista edustettuna on Akaa, Forssa, Haapavesi, Helsinki, Hyvinkää, Karkkila, Joensuu, Jyväskylä, Kotka, Rovaniemi, Tampere ja Turku. Loistavaa TAKUlaista voimaa ympäri Suomen!

 

Akaa

Ninni Pehkonen
Vihreät

1) Toiminnanjohtaja, FM.

2) Kuntapäättäjänä panostan erityisesti siihen, että lasten ja nuorten on mahdollista saada taide- ja kulttuurikokemuksia niin koulussa kuin vapaa-ajalla, päästä osalliseksi taidetyöpajoihin ja -leireihin sekä halutessaan pitkäjänteiseen taidekasvatukseen.

Tavoitteeni on, että kunta voisi tarjota edullisia tai maksuttomia tiloja taide- ja kulttuuritapahtumille, työpajoille ja näyttelyille.

Kunnollisten resurssien varmistaminen esim. kirjastojen toimintaan ja kehittämiseen on tietysti yksi konkreettinen teko, jonka puolesta puhun kuntapäättäjänä.

3) Kulttuuri lisää kunnan viihtyisyyttä, yhteisöllisyyttä ja veto-/pitovoimaa. Se voi edistää kuntalaisten resilienssiä sekä turvallisuuden tunnetta. Kulttuuritilat tarjoavat kohtaamispaikkoja, myös tapahtumat ja harrastusryhmät tuovat ihmisiä yhteen. Sosiaalinen taide ja kulttuurihyvinvointi tukevat kuntalaisten hyvinvointia.

4) Kuntalaisten arvostamat kulttuuripalvelut ja elämykset syntyvät vain riittävän henkilöstön voimin. Jokaisella tulee olla mahdollisuus osallistua kulttuurielämään, mutta korkeatasoinen kulttuuritarjonta tarvitsee tekijänsä ja siksi kunnan on pidettävä huolta henkilöstön hyvinvoinnista ja riittävästä mitoituksesta.

5) Lisätietoja
Verkkosivu: https://ninnipehkonen.blogspot.com/

Instagram: @ninnipehkonen

 

Forssa

Merja Isotalo
Vihreät

1 Kulttuuriyrittäjä ja eläkeläinen, FM kulttuurihistoria/TY

2 A. Rakentaisin yhteistyötä paitsi eri toimijoiden kanssa Forssassa, myös naapurikuntien vastaavien kanssa.

B. Tekisin selväksi sen tutkitun tosiasian, mikä merkitys kulttuurilla ja taiteella on ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle ja toisin esille myös sen positiivisen talousvaikutuksen.

C. Huolehtisin lasten ja nuorten vapaan taideopetuksen turvaamisesta.

3 A. Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus monipuoliseen taidekasvatuksen musiikin, kuvataiteen ja teatteritaiteen osalta.

B. Aktiiviset taiteentekijät varmistavat, että huonossakin taloustilanteessa on tarjolla vaikuttavia taide-elämyksiä.

C. Lisäksi on muistettava, että kulttuuri ja taide kuuluvat myös ikäihmisille asumismuodosta riippumatta.

4) Viisas kunta ei tingi kulttuurin rahoittamisesta.

5) Lisätietoja

 

Haapavesi

Wilhem Havinalehto
Vasemmistoliitto

1) Minä olen Vili, ja olen tällä hetkellä korkeakouluopiskelija. Opiskelen etänä kulttuurituottajaksi Humanistisessa ammattikorkeakoulussa (HUMAK) ja olen alun perin valmistunut käsi- ja taidealan artesaaniksi vuonna 2009. Opiskelun ohella toimin luovan alan yrittäjänä ja suuntaan loputonta energiaani vapaaehtoistyöhön. Olen asunut niin maalla kuin kaupungissakin ja tehnyt töitä monella eri alalla, kuten esimerkiksi varastotyöntekijänä, siivoojana, hoitajana, tarjoilijana sekä erilaisissa projektitöissä.

2) Suuntaisin enemmän rahoitusta kulttuuriin ja taiteeseen, koska se on hyvä taloudellinen valinta, joka tuottaa moninkertaisesti takaisin saamansa. Loisin myös maksuttomia mahdollisuuksia kulttuurin ja taiteen nauttimiseen kunnassani hanketyön avulla ja haluan antaa kulttuurista nauttimiseen sekä tuottamiseen mahdollisuuksia myös sivukylillä.

3) Kulttuuri on ollut aina osa ihmiskuntaa, vaikka se voi olla joskus näkymätöntä. Se näkyy perusarjessa niin kirjastojen tarjoamissa palveluissa kuin kuuntelemassamme musiikissa, sitä löytyy myös kotien takapihoilta kansantaiteen muodossa.

4) Elinvoimaa ja hyvinvointia kulttuuripalveluista on näistä tärkein ja se, mitä tulen ajamaan eteenpäin. Kulttuurista ja taiteesta leikataan liikaa, se ei ole hyväksi elinvoimaa tavoittelevalle kunnalle. Leikkaukset näkyvät esimerkiksi kirjastopalveluissa, joita karsitaan jatkuvasti säästösyistä, joita voisimme toteuttaa paremminkin.

5) Lisätietoja
Verkkosivu: www.havinalehto.com
Bluesky: bsky.app/profile/havinalehto.bsky.social 

 

Helsinki 

Antti Kauppinen 
Vasemmistoliitto 

1) Tuottaja, pääluottamusmies, filosofian maisteri. 

2) Seuraavalla valtuustokaudella haluan työskennellä kulttuurille ja ympäristölle turvallisemman Helsingin puolesta. On tärkeää taata taiteen tekijöille riittävä toimeentulo. Kulttuurinen moninaisuus ja ihmisten erilaisuuden yksilöllinen kohtaaminen ovat minulle tärkeitä arvoja. Tämän tulee toteutua varsinkin hyvinä lähipalveluina. Pystymme rakentamaan maailman toimivimman kaupungin ympäristöarvoja tallomatta. Tässä taiteella ja taiteen tekijöillä tulee olemaan keskeinen rooli. 

3) Kulttuuri on arvokkaan ja merkityksellisen arjen paras rakennusväline. Kaupunkitila, jonka aukiot ja puistot täyttyvät julkisesta taiteesta, on sukupolvelta toiselle siirtyvä muistojen mahdollistaja. Havis Amanda on enemmän kuin fin de siècle -kauden alaston naispatsas. Jokainen kaupunkitapahtuma ja kyläjuhla antaa uusille ja uusille helsinkiläisille koko elämän kestäviä muistoja. Kirjastot avaavat yhteyden tarinoihin ilman tarvetta osallistua kulutuskulttuuriin. Jokaisella helsinkiläisellä jokaisessa ikäkaudessa tulee olla oikeus päästä rikkaan kulttuurelämän äärelle. 

4) "Kuntalaisten arvostamat kulttuuripalvelut ja elämykset syntyvät vain riittävän henkilöstön voimin." HAM Helsingin taidemuseon pääluottamusmiehenä törmään kokoajan siihen, kuinka työlleen omistautuneet ihmiset ovat valmiit tekemään töitä vaikka minkälaisissa olosuhteissa. On tärkeää, että poliittiset päättäjät ja ay-liike yhdessä tukevat kulttuurintekijöiden työssään jaksamista. Samalla pitää jatkuvasti pitää mielessä prekariaatin oikeus todelliseen korvaukseen tekemästään kulttuurityöstä. 

5) Lisätietoja
Instagram: @kauppinen.antti 

 

Helsinki

Lukas Korpelainen
Vihreät

1) Muusikko (Musiikin maisteri, kansanmusiikki), ajatuspajakoordinaattori ja Kulttuuriosuuskunta HUMUn hallituksen puheenjohtaja.

2) Puolustaisin kulttuurialaa sekä kaupunkilaisten yhdenvertaista oikeutta kulttuuripalveluihin, kuten olen tällä kaudella Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnassa päässyt edistämään. Sähköisellä kulttuurisetelillä voidaan tukea jokaisen oikeutta kulttuuriin ilman leimautumisen pelkoa. Panostetaan nuorten harrastustakuuseen. Myönnetään lainaa kulttuuritoimijoiden rakennushankkeisiin, jotta nämä voivat kasvattaa omaa pääomaa ja lisätä taloudellista vakautta, kuten urheiluhallien kanssa on toimittu, ja samalla edistetään työtilojen kohtuuhintaista käyttöä kulttuuritoimijoille.

3) Arjen tasolla kulttuuripalvelut, kuten kirjastot, konsertit ja näyttelyt antavat ihmisille kokemuksia, tuntemisen ja kohtaamisen paikkoja, jotka tekevät elämästä hyvää ja Helsingistä kivan paikan asua. Tämä on tärkeää myös hyvinvoinnille, sillä kulttuuri on perustarve. Mahdollisuus harrastaa ja toteuttaa itseään luovasti on myös tärkeää turvata jokaiselle. Isommassa kuvassa taide ja kulttuuri avartavat ajattelua ja ovat vapaan demokratia kulmakivi, joka on mukana yhteiskunnallisissa muutoksissa ja kehityksessä.

4) “Menestyvä/viisas kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta.” Kulttuurin vakaan rahoituksen turvaaminen on yksittäisenä asiana suurin, ja puhutaan Helsingissä miljoonista euroista vuosittain. Helsinki tarvitsee kulttuuria, ja kotimainen kulttuuri tarvitsee tukea. Kun hallitus leikkaa, Helsinki voi valita toisin.

5) Lisätietoja

Verkkosivu: https://korpelainen.fi/
Verkkosivu: https://korpelainen.fi/2021/05/25/miten-ja-miksi-kulttuuria-tulisi-tukea/

Instagram: @lukas.of.finland

 

Helsinki

Olesia Kova
Vasemmistoliitto

1) Muusikko, kulttuurituottaja ja moninaisuuden asiantuntija. Musiikkialan ammattitutkinto.

2) Kuntapäättäjänä edistäisin monimuotoista ja inklusiivista kulttuuria Helsingissä varmistamalla, että taide on kaikkien saatavilla, erityisesti vähemmistöille. Tukisin kulttuuritapahtumien ja festivaalien rahoituksen lisäämistä, jotta ne heijastaisivat kaupungin moninaisuutta ja tarjoaisivat mahdollisuuksia eri taustaisille artisteille.

3) Näen kulttuurin olevan parhaiten läsnä kuntalaisten elämässä arjen keskellä, kuten maksuttomissa ulkoilmatapahtumissa ja katutaiteessa, jotka tuovat taiteen kaikkien ulottuville. Lisäksi kaupungin kirjastot ja kulttuurikeskukset tarjoavat saavutettavia tiloja, joissa voi kohdata eri taiteenlajeja ja osallistua tapahtumiin. Myös paikallisten taiteilijoiden tukeminen ja heidän teostensa tuominen osaksi kaupunkitilaa vahvistaa kulttuurin roolia jokapäiväisessä elämässä.

4) Kulttuuri luo elinvoimaa, toivoa, iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

5) Lisätietoja
Verkkosivu: http://olesia.fi
Instagram: https://www.instagram.com/electrolesia/

 

Helsinki

Otto Kylmälä
Vasemmistoliitto

1) Elokuvantekijä, valtion virkamies ja filosofian maisteri.

2) Kaupungin kulttuuri- ja kirjastojaostossa olen jo päässyt tukemaan meidän suunnattoman rikasta taidekenttää ja tämä työ tulee jatkumaan myös valtuustossa. Konkreettisina tekoina haluan lisätä rahoitusta taide- ja kulttuurikentälle, saattaa tyhjät tilat kulttuuritoimijoiden käyttöön entistä edullisemmin ja varmistaa asuinaluehankkeilla, että jokaisella helsinkiläisellä on yhteys kulttuuriin iästä, tulotasosta tai asuinalueesta riippumatta. 

3) Kulttuuri on läsnä kuntalaisten arjessa elinvoimaisten kirjastojen ja kulttuurikeskusten kautta, joiden ansiosta kaikki pääsevät nauttimaan kulttuurista iästä, asuinalueesta tai tulotasosta riippumatta. Pop-up-gallerioiden ja julkisen taiteen avulla kulttuuri voi näkyä yllättävissäkin paikoissa ja riemastuttaa tasaista arkea. Kansainvälisen tason festivaalit, tapahtumat ja vierailut laajentavat kotikuntamme globaaliksi areenaksi, joka avartaa ajatteluamme, luo hyvinvointia ja vahvistaa kunnan vetovoimaa. Ja ennen kaikkea kulttuuri on läsnä monien elämässä työllistävänä alana. 

4) Kulttuurin rahoituksesta ei pidä tinkiä. Oikeistohallituksen kulttuurivihamieliset leikkaukset kohdistuvat eniten Helsinkiin ja pääkaupunkiseudulle, koska täällä on prosentuaalisesti eniten kulttuuritoimijoita ja vapaan kentän taitelijoita. Jaoimme Helsingin kulttuurijaostossa alkuvuodesta 2,5 miljoonaa enemmän kulttuuriavustuksia kuin edellisvuonna, joista suuri osa menee hallituksen leikkausten vaikutusten torjumiseen. Tulevaisuudessa Helsingissä tulee lisätä kulttuuritukea ja ymmärtää, että kyse on merkittävästä teollisuuden alasta, johon sijoitetut rahat ovat hyvinvointia lisäävä investointi. 

5) Lisätietoja

Verkkosivu: www.ottokylmala.com 
Instagram: https://instagram.com/okylmala
Facebook: https://www.facebook.com/otto.kylmala  

 

Hyvinkää

Jenni Skyttä-Forssell
SDP

1) Olen kirjailija ja kulttuurituottajaopiskelija.

2) Haluan pitää huolta, että kulttuurin kanssa työskentelevät, saavat työstään asianmukaisen korvauksen. Erityisesti taidekasvatus ja taiteen perusopetus on minulle tärkeää. Haluan olla mukana luomassa kaupunkia, jossa toteutuu tasa-arvo sekä laadukas taiteenperusopetus ja harrastaminen.

3) Kulttuuri on läsnä joka päivä. Sen saavutettavuus olisi olla pienenkynnyksen osallistumista, eikä se saa olla kiinni lompakon paksuudesta.

4) Minulle tärkeää on palkkauksen reiluus koulutukseen ja vastuuseen korreloituna.

5)Lisätietoja
Facebook:https://www.facebook.com/jenniskyttaforssellSDP

 

Joensuu

Reetta Haverinen
Vihreät

1) FM, väitöskirjatutkija (media ja kulttuurintutkimus)

2) Haluan, että kaupunkimme kulttuuritarjonta säilyisi mahdollisimman rikkaana ja monipuolisena sekä kaikille saavutettavana. Haluan vahvistaa Joensuun mainetta vireänä ja elinvoimaisena kulttuurikaupunkina, joka houkuttelee matkailijoita, mutta ennen kaikkea kykenee rikastamaan kaikkien kaupunkilaisten elämää.

Näen myös tärkeäksi, että kulttuuria tuetaan ja tuodaan lähemmäs ihmisiä: tarjotaan esim. ilmaisia/edullisia monitoimitiloja, joissa kulttuurialan toimijat voivat työskennellä sekä tiloja, joissa kaupunkilaiset voivat harrastaa ja kohdata toisiaan kulttuurin/taiteen äärellä.

3) Monipuolinen, rikas ja helposti saavutettava kulttuuri- ja taidetarjonta takaa, että kaikenikäisillä on mahdollista nauttia kulttuuri- ja taide-elämyksistä. Tärkeäksi näen, että huomio kohdistetaan etenkin vanhuksiin, lapsiin, nuoriin ja pienituloisiin. Kulttuuri kuuluu kaikille!

Kulttuuria ja taide-elämyksiä on tärkeää viedä esimerkiksi kouluihin, kirjastoihin, hoivakoteihi ja päiväkoteihin.

Lisäksi näen kirjaston olevan tärkeässä kulttuuritoimijan ja -kasvattajan roolissa kuntalaisten elämässä. Siksi kirjastojen toimintaa tulee kehittää, monipuolistaa ja tukea.

4) Mielestäni kunnan ei tule tinkiä kulttuurin rahoituksesta. Kulttuuri tukee ihmisten hyvinvointia monin tavoin. Erityisesti se tarjoaa iloa ja valoa arkeen tällaisina epävarmoina ja vaikeina aikoina. Kulttuuri lisää kunnan veto- ja pitovoimaa ja on tärkeä matkailuvaltti. Se yhdistää ihmisiä ja tuo eloa kaupunkikuvaan ja ihmisten arkeen. Kulttuuri on ihmisyyden syvintä ja kiinnostavinta ydintä. Kulttuuria rahoittamalla taataan parhaiten, että kulttuuri- ja taide-elämykset pysyvät saavutettavina, yhdenvertaisina ja tarjonnaltaan monipuolisina ja että kaupungissa on kulttuurin tekoon, harrastamiseen, kokemiseen ja esittämiseen tiloja.

5) Lisätietoja
Instagram: @reettaah
Ehdokaskortti: https://vaalit.vihreat.fi/embed/ehdokas/?kieli=fi&vaali=kuntavaalit-2025&kunta=k167&ehdokas=haverinen-reetta-9071

 

Joensuu

Henna Karhapää 
SDP 

1) Toiminnanjohtaja, filosofian tohtori 

2) A. Kulttuuritilat ja tapahtumat kaikkien saataville: kulttuurin ja taiteen kokemisen ja tekemisen tilojen tulisi olla esteettömiä ja niiden palveluiden saavutettavia, esim. lippujen hintojen porrastamisella. 

B. Konkreettinen tuki kulttuuri- ja taidealojen osaajille: kunnan tulee luoda enemmän mahdollisuuksia taide- ja kulttuurialan toimijoille tuottaa osaamistaan kunnassa. Tämä koskee myös alan asiantuntijoita, joiden työllistyminen on turvattava. 

C. Kulttuurikasvatuksen vahvistaminen: Joensuun resurssit alueellisena lastenkulttuurikeskuksena on varmistettava. 

3) Kulttuuri on parhaiten läsnä kuntalaisten elämässä silloin, kun se on saavutettavaa, monipuolista ja osa meidän arkeamme. Kun kulttuuri on luontevasti esillä arjessamme ja helposti lähestyttävissä, se vahvistaa kuntalaisten hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Tähän kuuluvat mm. matalan kynnyksen kulttuuri- ja taidetilat, kulttuurikokemusten tuominen esim. kirjastoihin, kulttuurin tuominen katukuvaamme erilaisten tapahtumien ja tempausten muodossa sekä katu- ja julkisen taiteen tukeminen jatkossakin. 

4) Kulttuurialan osaajista on pidettävä kiinni! Kulttuurialan osaajat ovat korkeastikoulutettuja asiantuntijoita, joiden työllistyminen kunnissa on turvattava. 

5) Lisätietoja
Verkkosivu: https://hennakarhapaa.com
Facebook: https://www.facebook.com/HennaSDPjoensuu/
Instagram: @hennasdpjoensuu

 

Joensuu

Hanna Susitaival 
Vihreät

1) Erityisasiantuntija Taiteen edistämiskeskuksessa, MuM 

2) Huolehtimalla kulttuurin avustusmäärärahojen riittävyydestä, monipuolisten taide- ja kulttuuripalvelujen tekijöiksi tarvitaan kunnan lisäksi taiteilijat, yhdistykset ja yritykset. Kehittämällä kirjastoja monialaisina kulttuurin ja sivistyksen keskuksina. 

3) Kulttuurin pitää olla saatavilla ja saavutettavissa kaikenikäisille kuntalaisille. Keskustassa, lähiöissä ja pitäjillä. Toreilla, klubeilla ja saleissa. Maksutta ja pääsylipuilla. 

4) Kulttuuri luo elinvoimaa, toivoa, iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. 

5) Lisätietoja
Instagram: @hannasusitaival
Facebook: @susitaivalhanna 

 

Jyväskylä 

Tanja Haukimäki 
Vasemmistoliitto 

1) Olen 35-vuotias antropologi, FM. Tällä hetkellä opiskelen liiketoiminnan ammattitutkintoa koulutussopimuksella Jyväskylän ammattikorkeakoulun hankkeessa lisätäkseni tiedeviestinnällisiä taitojani. Minulla on työtaustaa järjestöistä niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Lisäksi olen yhdistysaktiivi.  

2) Pyrin edistämään ensisijaisesti ruohonjuuritason kuhinaa. Tällä tarkoitan hankkeita, jotka saisit lisää tilaa kehittyä verrattain pienillä panoksilla, ja näin joko mahdollisuuden kasvaa suuremmiksi tai tuottaa iloa sen elinkaaren verran, mikä niille nähdään sopivaksi. 

Konkreettisia keinoja tällaisen edistämiseen olisivat esimerkiksi tyhjien tilojen kulttuurikokeilut, kulttuuriviennit kuten kirjastojen pop-up -tapahtumat ja kaupungin tarjoamien rahoitusmahdollisuuksien monipuolistaminen. 

3) Olen antropologi, eli näen kulttuurin hyvin kokonaisvaltaisesti. Kulttuuri on jaettua kollektiivista käsitystä yhteisöllisyydestä. Kulttuuri ei siis ole pelkästään sitä, mitä taidemaailma teattereineen, näyttelyineen, museoineen ja muine ilmentymineen meille tarjoaa, vaan se on ensisijaisesti sitä, miten me kokemaamme tulkitsemme suhteessa itseemme ja toisiimme.

Näin hahmoteltuna nähdäkseni korostuu tarve pitää kulttuuri mahdollisimman matalan kynnyksen toimintana, viedä se sinne, missä ihmiset ovat ja luoda siltoja arjen ja erityisen välille.

4) ”Yhdenvertaisesti saavutettavat kulttuurisisällöt ja -harrastukset ovat jokaisen oikeus” tämä sen vuoksi, että kulttuurin kulutus on sosiaalisesti eriytynyt ylemmän koulutustason ihmisten toiminnaksi.  

Haluan edistää kulttuuripalveluihin saavutettavuutta, joka ei vaadi erityistä varallisuutta osallistuakseen. Yhteisölliset hankkeet ja julkinen taide ovatkin sellaisia muotoja, jotka pitävät osallistumisen kynnyksen matalana. Kulttuuri on ensisijaisesti yhteisöllisyyden rakentaja ja hyvinvoinnin edistäjä, minkä myötä oikeus siihen tulisi tulkita kuuluvaksi jo kuntalain piiriin. 

5) Lisätietoja
Verkkosivu https://tanjahaukimaki.com
Instagram: @tanjahauuu
 

Jyväskylä

Paula Honkimäki
Vasemmistoliitto

1) Olen valmistunut YAMK-tradenomiksi taide-ja kulttuurialan johtamisesta ja muusikoksi (AMK) musiikkiteatterin painotuksesta. Lisäksi olen näyttelijä (FIA) sekä teatteriopettaja. Olen myös TAKUn hallituksen, Keski-Suomen taidetoimikunnan ja Taiteen edistämiskeskuksen lasten- ja nuortenkulttuuripaneelin jäsen.

2) Pyrkisin edistämään vakaata ja ennakoitavaa rahoitusta, joka huomioi myös vapaan kentän toimijat. Edistäisin erityisesti lasten ja nuorten taiteen saavutettavuutta harrastusmahdollisuuksin (esim. ilmaisia työskentelytiloja) sekä päiväkoteihin ja kouluihin suunnatun esitystarjonnan kautta. Edistäisin myös kaikukortin käyttöönottoa Jyväskylässä.

3) Kulttuurin tulee näkyä ihmisten arjessa ja sen tulee olla kaikkien saavutettavissa. Se voi olla yhtä hyvin taidetta julkisen rakennuksen seinällä tai vierailu lähikirjastossa. Paikalliset ilmaistapahtumat ja laajat harrastusmahdollisuudet luovat yhteisöllisyyttä ja vahvistavat paikallisidentiteettiä. Esimerkiksi harrastajateatterit ja -kuorot kokoavat ihmisiä moninaisista taustoista yhteen. Tämä lisää hyvinvointia, empatiaa ja edistää yhdenvertaisuutta. Kulttuuriopetussuunnitelma tuo kulttuurin osaksi koulujen arkea ja pyrkii takamaan jokaisen lapsen oikeuden nauttia kulttuurista ja taiteesta.

4) Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta, vaan ymmärtää kulttuurin luovan elinvoimaa, toivoa, iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä alueelleen. On tärkeä ymmärtää kulttuurin suorat ja välilliset aluevaikutukset. Kulttuurista nauttiva yleisö tyypillisesti kuluttaa myös muita paikallisia palveluita, kuten ravintola- ja majoituspalveluita. Kulttuuri on merkittävä veto- ja pitovoimatekijä alueilla. Kulttuuri vahvistaa myös kriisinsietokykyä, mikä on erityisen tärkeää tässä ajassa.

5) Lisätietoja
Verkkosivu: https://paula-honkimaki3.webnode.page/
Instagram:https://www.instagram.com/honkimakipaula

 

Jyväskylä

Minttu Koponen
Vasemmistoliitto

1) Kuvataiteilija AMK, taidekasvatuksen maisteriopiskelija graduvaiheessa, kuvisope yliopistolla ja tutkimusavustaja. Olen erikoistunut esitys- ja performanssitaiteeseen Kankaanpään taidekoulusta. Omia praktiikoitani performanssin lisäksi on liikkuva kuva, installaatio ja valokuva. Taiteeni on usein yhteiskunnallisesti kantaaottavaa ja kommentoin huomaamiani epäkohtia. Minulla on myös vankka kansalaisaktivistitausta 2000-luvun alusta saakka erilaisissa järjestöissä ja kollektiiveissa.

2) Jyväskylässä on elinvoimainen, vilkas ja monipuolinen kulttuuri- ja taidekenttä. Tämä on yksi suurin syy, miksi olen paluumuuttanut kotikaupunkiini aina uudestaan. Kuntana voimme olla vastavoima hallituksen leikkauspolitiikalle ja tukea taidetta ja kulttuuria. Kaupunki voisi antaa tyhjillään seisovia tiloja sekä ammattitaiteen että omaehtoisen kulttuurin käyttöön. Suuntaisin enemmän rahallista tukea taiteelle ja kulttuurille, koska tutkitusti jokainen niihin sijoitettu euro tuottaa sen moninkertaisena takaisin. Puhumattakaan hyvinvointivaikutuksista ja kuntalaisten yhteisöllisyydestä.

3) Miten kulttuurivihamieliset mahtaisivat reagoida, jos ympäriltä pyyhittäisiin pois kaikki taide ja kulttuuri? Poistuisi musiikki, tapahtumat, tv ja stream-palvelut, elokuvat, teatteri, kuvataide, tanssi, kirjat, lehdet, kirjastot, galleriat ja museot. Arkkitehtuuri ja muotoilu ovat käyttötaidetta, joten rakennukset poistuisivat maisemista ja esineet käytöstä. Poistuisi vaatteet päältä ja silmälasit silmiltä. Tätä dystopiaa rakennellessa en käsitä päättäjien kulttuurivihamielisyyttä. Eivätkö he hahmota, miten monimuotoisesti taidetta on kaikkialla, miten se on olennainen osa ihmisyyttä?

4) Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta, vaan ymmärtää kulttuurin luovan elinvoimaa, toivoa, iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä alueelleen.

Kulttuurilla ja taiteella on suoria ja välillisiä taloudellisia vaikutuksia myös muualle, koska kulttuuritapahtumien yhteydessä käytetään myös muita kaupungin palveluita. Taide ja kulttuuri luo yhteisöllisyyttä, joka puolestaan luo veto- ja pitovoimaa koko alueelle, että Jyväskylään halutaan muuttaa ja jäädä asumaan.

5) Lisätietoja
Verkkosivu: https://www.esantytar.net
Instagram: @kaurakermaperse

Jyväskylä

Kyösti Ylikulju
Vihreät

1) Festivaalijohtaja, HuK (taidekasvatus) 

2) Jyväskylän kulttuurituet on nostettava muiden suurten kaupunkien tasolle. Kuntamme vapaan kentän ainutlaatuisuus on ymmärrettävä suureksi kilpailueduksi. 

Jyväskylän tulee pyrkiä EU:n kulttuuripääkaupungiksi ~2042, tämä työ on aloitettava heti! 

3) Kulttuuri värittää koko Jyväskylän tunnelmaa ja tekee siitä yllätyksellisen ja inspiroivan. Taide ja kulttuuri mahdollistavat erilaisten ihmisten kohtaamisia ja tehostavat kotoutumista. Jyväskylä on täynnä tapahtumia, jotka innostavat ja saavat nousemaan sohvalta! 

4 Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta.

5) Lisätietoja
Verkkosivu: https://www.ylikulju.fi  

 

Karkkila

Milla Malmberg
Vasemmistoliitto

1) Toiminnanjohtaja, tanssinopettaja, FM. Työskentelen päätoimisesti, mutta osa-aikaisesti toiminnanjohtajana. Sen ohella teen töitä tanssinopettajana, muskariopettajana, ohjaajana, elämysoppaana ja esiintyjänä.

2) Kotikunnassani on hieno ja monipuolinen kulttuurikasvatussuunnitelma ja pyrkisin kuntapäättäjänä osaltani turvaamaan paitsi resurssit sen toteuttamiseen, myös mahdollisuudet työn kehittämiseen.

Näen kunnan keskeisenä tehtävänä myös olla ennen kaikkea mahdollistamassa taiteen perusopetuksen sekä vapaan sivistystyön toimintaa. Kotikunnassani taiteen perusopetuksen oppilaitokset ovat yksityisiä, kun taas työväenopisto on kunnallinen. Kunnan rooli on siis eri oppilaitosten kohdalla hieman erilainen.

3) Omalla paikkakunnallani hienoja käytäntöjä ovat esimerkiksi toimiva kulttuurikasvatussuunnitelma, Kaiku-kortti, yhteistyö paikkakunnan vireän yhdistyskentän kanssa sekä erilaiset kunnan ja ammattitaiteilijoiden yhteistyömallit.

On tärkeää, että pienellä paikkakunnalla tuetaan ja mahdollistetaan paikallisten toimijoiden sekä ammattimaista että harrastuspohjaista kulttuurityötä. Sen ohella koen kuitenkin tärkeäksi avata paikkakunnan ovia myös muille toimijoille. Karkkilassa tällaisesta toiminnasta hyvänä esimerkkinä on Sodankylän elokuvajuhlien syystapahtuma Karkkilassa.

4) Kulttuuri luo elinvoimaa, toivoa, iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Kulttuurialalla on pystytty perinteisesti hyvin pienillä taloudellisilla resursseilla toteuttamaan merkittäviä toimintoja. Siksi pienikin leikkaus kulttuurialalle saattaa vaurioittaa toimintamahdollisuuksia peruuttamattomalla tavalla.

Elinvoiman, toivon, ilon, hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden lisäämistä ei pitäisikään joutua perustelemaan numeroilla. Kulttuurin ja taiteen hyvinvointivaikutukset ovat kokonaisvaltaisia ja kantavat pitkälle paitsi yksilön, myös koko yhteisön näkökulmasta.

5) Lisätietoja
Verkkosivu: kirsimilla.wordpress.com

 

Karkkila

Mari Rautiainen
Vasemmistoliitto

1) Olen 36-vuotias karkkilalainen. Olen opiskellut Helsingin yliopistossa valtiotieteitä, mm. poliittista historiaa ja yhteiskuntapolitiikkaa, sivuaineina taidehistoriaa ja yleistä kirjallisuustiedettä. Työ- ja perhe-elämä veivät kuitenkin pian mennessään, ja toivat lopulta takaisin kotikaupunkiini Karkkilaan. Olen työskennellyt erilaisissa kulttuurialan projekteissa, mm. museoissa, tapahtumatuotannossa ja tanssinopettajana. Viimeiset kuusi vuotta olen toiminut kaupungin kulttuurisihteerinä.

2) Kaupungin tukea yhdistyskentälle ja kulttuuritoimijoille on lisättävä. Karkkilassa on vahva toimijoiden verkosto, jonka varaan pitkälti rakentuu sekä tarjontamme että maineemme kulttuurikaupunkina. Kaupungin tulee toimia mahdollistajana, ja ruokkia kaupunkilaisten omaehtoista tekemistä.

Taidekoulujen ja työväenopiston toiminta ja tilat on turvattava. Työväenopiston rooli ikääntyneiden harrastustoiminnan keskuksena pitää nostaa sille kuuluvaan arvoonsa, vaikka opistoa samalla kehitettäisiin esim. työllisyydenhoidon ja kotoutumisen tukena.

Kulttuurikasvatuksen resurssit on varmistettava.

3) Kulttuuri on parhaimmillaan arjen osana. Laadukkaana ja reilun taiteen periaatteiden mukaisesti hankittuna työpajana, esityksenä tai teoksena varhaiskasvatuksessa, koulussa, nuorten työpajalla ja hoivakodissa. Tapahtumina, joihin osallistuminen on avointa ja mahdollista kaikille. Julkisena taiteena kaupungin tiloissa. Kirjaston ja museon perustoimintana. Harrastusmahdollisuuksina taidekouluissa, työväenopiston keramiikkakurssilla tai yhdistyksenä toimivassa teatterissa. Kulttuuripalveluiden tulee olla saavutettavissa taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

4) "Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta: Kulttuuri luo elinvoimaa, toivoa, iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä." Kaupunkimaineemme on viime vuosina noussut kohisten nimenomaan rohkeiden kulttuuritoimijoiden ansiosta. Samalla myös Karkkilan kaupunki on valinnut tunnustaa kulttuurin ja yhteisöjen arvon sekä hyvinvoinnille, koko yhteisölle että kaupungin vetovoimalle. Hankalassakin taloustilanteessa olemme panostaneet kulttuuriin, ymmärtäen, kuinka paljon siinä on voimaa. Tätä kehitystä on syytä jatkaa edelleen.

5) Lisätietoja
Facebook: https://www.facebook.com/marimelina Instagram: @rautiaisenmari

 

Kotka

Emmi Ingberg
Vasemmistoliitto

1) Olen Inbergin Emmi, kulttuurituottajaopiskelija ja järjestötyöntekijä.

2) Haluan kunnassa viedä kulttuurihyvinvoinnin merkitystä yli lautakunta-/päätöstahorajojen yli ja varmistaa että kulttuuri ja taide otetaan huomioon laaja-alaisesti päätöksenteossa. Lähtisin myös huolehtimaan, että kulttuuriin resursoidaan oikein; positiivisia taloudellisia vaikutuksia ei voida odottaa syntyvän itsestään. Lisäksi kunnassamme on paljon esteellisiä tiloja kulttuurin käytössä: kulttuuri kuuluu kaikille, myös Kotkassa!

3) Mielestäni kulttuuri on parhaiten mukana kuntalaisten elämässä, kun se on osa arkea. Tätä voidaan edesauttaa mm. prosenttiperiaatteella, taide- ja kulttuurikasvatuksella varhaiskasvatuksesta aina toisen asteen koulutukseen sekä huolehtimalla siitä, että kunnassa on laaja-alaisesti erilaisia taide- ja kulttuurimuotoja tarjolla/edustettuna.

4) Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta ja siitä alaotsikkona Kulttuuri luo elinvoimaa, toivoa, iloa, hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä.

5) Lisätietoja
Facebook: https://www.facebook.com/inberginemmi
Instagram: https://www.instagram.com/Inberginemmi

 

Rovaniemi 

Julia Rapo 
Vihreät 

1) Opiskelija, TaK, kuvataidekasvatus. 

2) Tekisin kaikkeni, että taiteelle ja kulttuurille on riittävästi resursseja ja että mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan niistä. Panostaisin myös taiteen ja kulttuurin roolia kasvatuksessa ja lisäisin mahdollisuuksia lasten ja nuorten oman taiteelliseen tekemiseen ja kulttuurin harrastamiseen esimerkiksi hyvin toivotulla lastenkulttuurikeskuksella.

3) Taiteen ja kulttuurin on oltava helposti saavutettavaa ja monimuotoista. Tahtoisin lisää julkista taidetta sekä yhteisölähtöisiä matalan kynnyksen kulttuuritiloja, kuten Valoasema.

4) Vaikka olisi helppo puhua numeroiden kautta raakaa faktaa kulttuurin merkityksestä talouteen, koen tärkeimmäksi "Yhdenvertaisesti saavutettavat kulttuurisisällöt ja -harrastukset ovat jokaisen oikeus". Rakas teatteriharrastus on ehdottomasti tärkein ja painavin syy jäädä Rovaniemelle, ja toivon, että jokainen, joka tahtoo harrastaa kulttuurin ja taiteen parissa, saa siihen mahdollisuuden. 

5) Lisätietoja
Instagram: @juliahavsvind 

 

Tampere

Salla Heikkinen 
Sitoutumaton 

1) Olen kulttuurialan sekatyöläinen Salla Heikkinen. Koulutukseltani olen filosofian maisteri Tampereen yliopistosta, pääaineena teatterin ja draaman tutkimus. Olen sitoutumaton kuntavaaliehdokas Tampereen Vihreiden listalla. Tällä hetkellä työskentelen Tampereen Komediateatterissa myynti- ja markkinointisihteerinä.  

2) Mitä olisi Tampere ilman kulttuuria ja tapahtumia? Ei varmasti ainakaan niin suosittu kaupunki kuin nyt. Haluan lisätä kaupungin tukea kulttuurilaitoksille ja vapaalle kentälle sekä varmistaa kaupungin omien kulttuuripalveluiden resurssit. Kulttuurin ja taiteen ammattilaisia ja harrastajia pitää tukea laajasti sekä taloudellisesti että tilojen kautta. Kulttuuriin tehdyt investoinnit maksavat itsensä takaisin moninkertaisesti. Kulttuuri työllistää sekä suoraan että välillisesti (hotellit, ravintolat, taksit, ostokset jne). Kulttuuri on kunnille tärkeä veto- ja pitovoimatekijä. 

3) Tampereella kulttuuri on läsnä kuntalaisten elämässä maksuttomasti jo lapsesta lähtien kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren kautta. Vähävaraisille aikuisille on Kaiku-kortti. Ikäihmisille on maksutonta kulttuuritarjontaa esimerkiksi lähitoreilla. Meillä on kirjastoja, julkista taidetta, tapahtumia ja kulttuurikeskuksia. Maksullista kulttuuritarjontaa on todella paljon: teatterit, museot, musiikki, tanssi, sirkus ja harrastukset. Tampereella on myös taide- ja kulttuurialan koulutusta. Kulttuurista pääsee nauttimaan päivittäin ja kulttuuripalveluiden saavutettavuus ja esteettömyys on tärkeää. 

4) Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta. 

5) Lisätietoja
Verkkosivu: https://salla-am-heikkinen.fi/  

 

Tampere

Pilvi Kuitu
SDP

1) Olen kulttuurikeskuksen toiminnanjohtaja ja kulttuurihyvinvointia kansanterveyden kysymyksenä tutkiva väitöskirjatutkija terveystieteiden yksikössä. Sain vuonna 2023 TAKUn kulttuuri- ja taidealan asiantuntija -tunnustuksen.

2) a) Pyrkisin turvaamaan ja lisäämään kaupungin tukea kulttuurilaitoksille ja -kentälle sekä kulttuuriin liittyviä investointeja ja varmistamaan kaupungin omien kulttuuripalveluiden resurssoinnin.

b) Edistäisin ja seuraisin aktiivisesti kaupungin kulttuuristrategian ja alueellisen kulttuurihyvinvointisuunnitelman toimeenpanoa.

c) Edellyttäisin ja edistäisin kaupungin ja hyvinvointialueen yhteistyön rakenteiden kehittymistä yhdenvertaisen kulttuuritarjonnan ja väestön kulttuurihyvinvoinnin tukemiseksi.

3) a) Kulttuurin kohtaamispaikat: tapahtumat, kirjastot, taidelaitokset, taiteen perusopetus ja kulttuurikeskukset luovat osallisuutta, elinvoimaa sekä pysyviä työpaikkoja kulttuurialan ammattilaisille

b) Saavutettavat palvelut: taiteen harrastaminen, tekeminen ja kokeminen osana arkea ja juhlaa luo merkityksiä, nostattaa ja syventää yhteyksiä itseen ja yhteisöön

c) Kulttuurikasvatusohjelmat: kulttuurikompetenssi eli kyky toimia, vaikuttaa ja muuttaa kulttuurista ympäristöään ja rikas kulttuurinen pääoma varmistetaan pääsyllä kulttuurikokemusten ääreen jo varhaislapsuudessa.

4) Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta.

5) Lisätietoja
_

 

Tampere

Juuso-Matias Maijanen
Vasemmistoliitto

1) Juuso-Matias Maijanen, taiteilija-asiantuntija. Koulutustaustana fyysinen teatteri (Yrkeshögskolan Novia), esittävien taiteiden opettaja (Yrkeshögskolan Novia), läheisyyskoreografi (Intimacy Directors and Coordinators).

2) Ottaisin keskusteluun taiteen vapaan kentän erityistilanteet. Varmistaisin että ammattitaidetta tukiessa lähtökohta olisi työehtosopimuksen mukaiset reilut työehdot

3) Uskoisin, että kuntalaisten elämässä pitäisi olla mahdollista punoa kulttuuri omiin arkisiin rutiineihin: käydä katsomassa ammattitaidetta, kohdata taidetta kaupunkitiloissa ja harrastaa taidetta.

4) Luovat alat, taide ja kulttuuri on sisällytettävä tiiviisti alueelliseen ja paikalliseen kehittämistyöhön. Uskon, että päättäjillämme ei vain ole ymmärrystä alan lainalaisuuksista, minkä vuoksi on tärkeää ottaa myös alan ammattilaiset laajasti mukaan keskusteluun.

5) Lisätietoja

Verkkosivu: https://juuso-matias.fi/ehdokas
Facebook: https://facebook.com/jmmaijanen
Instagram: @jmmaijanen
TikTok: @jmmaijanen

 

Tampere

Aliisa Piirla
Vihreät

1) Työskentelen koordinaattorina Tampereen kaupungin kulttuuripalveluissa - tuotan tapahtumia ja teen viestintää. Koulutukseltani olen medianomi (AMK). Olen myös opiskellut kulttuurituottamista.

2) Kulttuurin rahoitus on turvattava. Sekä kulttuurin ammattimaista tekemistä että sen harrastamista tulee tukea laajasti eri tavoin, esimerkiksi myöntämällä tukia ja tarjottava entistä enemmän tiloja joko vastikkeetta tai hyvin pientä korvausta vastaan. Etenkin vapaan kentän ja pienten toimijoiden tukeminen on tärkeää, sillä he ovat usein muun säännöllisen rahoituksen ulkopuolella.

3) Kulttuurista pitäisi päästä nauttimaan päivittäin, mutta kokemisen skaala voi vaihdella paljonkin. Tampereella järjestetään päivittäin useampia kulttuuritapahtumia, joista voi valita kiinnostavimmat, mutta kulttuuri on läsnä myös arkisessa ympäristössä: kulttuurikokemus voi olla arkinen piipahdus kirjastossa tai julkisen taiteen ihastelua. On myös tärkeää, että kulttuuripalvelut ovat saavutettavia ja esteettömiä.

4) Rehellisesti sanottuna itse kaupungin palveluksessa olevana tavoite "kulttuuripalveluiden henkilöstömäärä ja työkuorma on mitoitettava kestävästi" resonoi eniten. Palveluita ei tuoteta ilman asiantuntevia ja jaksavia työntekijöitä.

5) Lisätietoja
Instagram: @aliisapiirla
Verkkosivut: www.aliisapiirla.fi

 

Turku 

Noora Salonen
Sitoutumaton 

1) Opiskelija, Etnologia, Turun yliopisto. 

2) Kunnassani tulee tehdä vaikuttavuusarvio, missä selvitetään, mitä erilaisia kulttuuripalveluja kaupungissa on ja kuinka kaupunki niitä tukee. Arvion perusteella kunta määrittää tuen tarpeen uudelleen. Tällä hetkellä kulttuurin tukeminen kunnan taholta ei mielestäni suuntaudu oikeudenmukaisesti muun muassa vapaalle taiteen kentälle, vaan rahoituksesta nauttii pääasiassa suuret kulttuurihankkeet ja instituutiot.

Kaupungin tulee satsata enemmän resursseja ja rahoitusta yhteisöllisten tilojen tukemiseen, jotka ovat alustana kaupunkikulttuurin ruohonjuuritason syntymiseen ja ylläpitoon. 

3) Yhteisöllisinä tiloina, joissa asukkaat voivat suunnitella ja toteuttaa alueellisia, pieniä kulttuuritapahtumia. 

Kaupunkimaisemassa, missä näkyy monimuotoinen ja omaleimainen vapaan taiteen kentän jälki, ilmaista ja elähdyttävää kaupunkikulttuuria kaikille. 

Turussa, missä vanhat rakennukset ja luovien kaupunkilaisten panostus kohtaa. Ajan historian kerrostamat miljööt tuovat syvyyttä ja tunnelmaa jo kaupungissa kulkemiseen ja aistimiseen, kun kaupunki tukee vanhan säilymistä sekä "luonnostaan syntyneiden" kulttuurihotspottien jatkuvuuden edellytyksiä, ollaan mielestäni asian ytimessä. 

4) Menestyvä kunta ei tingi kulttuurin rahoituksesta. 

Kaupunkini panostaa kulttuurin tukemiseen mittavia summia, mutta nämä tuet eivät mielestäni kohdennu oikein. Rahoitus tulee miettiä uudelleen, ja vapaalle taiteen kentälle, sekä toiminta-avustuksiin tulee suunnata lisää rahoitusta, jotta Turku tukee omaleimaista ja asukkaista lähtöisin olevaa kulttuuritarjontaa ja palveluja. 

5) Lisätietoja
Verkkosivu: www.asukkaidenturku.fi  

TAKUn jäsen, oletko itse ehdokkaana?

Haluatko mukaan tälle sivulle? Nostamme esiin kuntavaaleissa ehdokkaina olevia TAKUn jäseniä viestinnässämme. Jos olet ehdokkaana, täytä oheinen lomake 20.3. mennessä >>