palkka

Kuntatalous ei pelastu kulttuurista leikkaamalla

18.1.2024

Jyväskylän kaupungin kulttuurin toimialan jo ennestään pienet resurssit joutuivat leikkuriin. Kulttuuripalveluista leikkaamalla kaupunki leikkaa myös asukkaiden hyvinvoinnista.

TAKU ja Akavan Erityisalat: Vientimalli tekisi palkkakuopasta poispääsyn mahdottomaksi

5.12.2023

Taide- ja kulttuuriala on esimerkki rakenteellisesta palkkakuopasta kärsivästä alasta, jota maan hallituksen lakisääteinen niin sanottu vientimalli kurittaisi. Jos palkankorotukset sidotaan vientialaan, on eri alojen välistä palkkauksen epätasa-arvoa mahdotonta kuroa kiinni.

Taide- ja kulttuurialan asiantuntijoiden palkkakyselyn tulokset julkaistu 

15.3.2023

Tuoreen palkkakyselyn tulokset kertovat alan palkkatason vastaavan suomalaista mediaania. Huomio kiinnittyy kuitenkin muiden alojen korkeakoulutettuihin verrattuna alhaiseen palkkatasoon sekä alan sisäisten sektorien välisiin suuriin eroihin.

nainen polkee kirjastopyörää torilla

Mitä kulttuurityöläisen palkka kertoo alan arvostuksesta?

25.3.2022

Arvostetaanko Suomessa kulttuuria? Kysymys tulee mieleen, kun seuraa sitä, miten valtio on kohdellut koronan kourissa kamppailevaa alaa. Pinnalla ovat olleet sektorin saamat vaatimattomat korvaukset pandemian aiheuttamista vahingoista. Pitkään on puhuttu myös kulttuurialan toimijoiden heikosta palkkauksesta erityisesti kuntien palveluksessa.