Taide- ja kulttuurialan työelämäpalkinnot jaettiin kolmatta kertaa ja kunniamainintojen saajat julkaistiin TAKUn syyskokouksen yhteydessä 19.11.2021. Kunniamaininnan saaneissa korostuu ansiokas kunnan kulttuuritoimen kehitystyö ja vaikuttaminen, näyttävä ja kunnioitusta herättävä mielenilmaus sekä yhdenvertaisuutta korostava alusta ja tulevaisuuden taideinstituutio.

 

Kulunut vuosi on vaatinut taiteen, kulttuurin ja tapahtuma-alan ammattilaisilta ennennäkemätöntä joustoa, kykyä innovoida uutta epävarmuuden keskellä ja omasta sekä työyhteisön hyvinvoinnista huolehtimista muutoksessa.

Työelämäpalkintojen saajat valitsi TAKUn hallituksen jäsenistä koostuva raati ennakkoon jätettyjen ehdotusten joukosta. Vuoden 2021 raadissa toimi puheenjohtajana Juha Isotalo ja raadin jäseninä Viivi Koljonen ja Johanna Lipponen.

Työelämäpalkintojen saajia valitessa raadilla oli katse tulevaan ja siihen, millaisia edelläkävijöitä haluamme tuoda esille ja ketkä alan vankoista tukipilareista ansaitsevat entistä näkyvämmät kiitokset ja millaiset teot ovat muokanneet koko alan tunnettuutta ja painoarvoa eri keskusteluareenoilla.

Mitta on täysi -mielenilmauksen työryhmästä Titta Halinen ja Heikki Kujanpää ja Oulun kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Arja Huotari.
Mitta on täysi -mielenilmauksen työryhmästä Titta Halinen ja Heikki Kujanpää ja Oulun kaupungin kulttuuripalvelupäällikkö Arja Huotari.

Taide- ja kulttuurialan asiantuntija
Arja Huotari, Oulu

Kulttuuripalvelupäällikkönä toiminut, Merkittävän, 40 vuoden uran Oulun kaupungilla tehnyt Arja Huotari palkitaan vuoden 2021 taide- ja kulttuurialan asiantuntijana. Vastaperustettuun kaupungin kulttuuritoimistoon 80-luvun alussa päätynyt Huotari on ollut keskeinen henkilö monessa Oulun kulttuurikentän saavutuksista. Tammikuussa eläkkeelle jäävä Huotari nimeää yhdeksi tärkeimmistä onnistumisistaan Kulttuuritalo Valveen syntymisen.

Palkintoraadin sanoin:

"Oulun kaupungissa on tehty hyvää työtä kulttuurin saavutettavuuden eteen kymmeniä vuosia. Kulttuurin kolmannen sektorin kenttä on kasvanut, ammattimaistunut ja yhteistyö monipuolistunut. Oulussa ollaan tartuttu uusiin tilaisuuksiin, käynnistetty alan eri verkostoja, festivaaleja, elokuvakoulua ja kulttuuritalo Valve. Kaikkien näiden keskiöstä on löytynyt vuosien varrella Arja Huotari, aikaansaava viranhaltija ja pidetty esihenkilö."

Taide- ja kulttuurialan teko
Mitta on täysi -mielenilmaus

Alkukeväästä 2021 oltiin pitkään oltu tilanteessa, jossa taide- ja kulttuurialan ahdinko jäi päättäjien keskusteluissa huomiotta. Tarvittiin uusia toimia, jotta yhteiskunnan avaaminen käynnistyy ja alan ammattilaisten töihin paluu on mahdollista. Kuukausien menetysten korvaamista odotettiin myös usealla taholla.

Palkintoraadin sanoin:

"Ratkaiseva hetki suuren yleisön sympatian herättäjänä taiteen ja kulttuurin ahdingolle oli Mitta on täysi –mielenilmaus 3.6.2021, jossa suuri joukko taide- ja kulttuurialan työntekijöitä näytti tyylikkäästi ja ammattimaisesti mieltään alan hallitun avaamisen ja rahoituksen puolesta. Kuvat turvavälein mieltään ilmaisevista ammattilaisista täyttivät sanomalehdet. Mielenilmauksen jälkeen lehdistö kirjoitti taiteen ja kulttuurin tilasta enemmän ja myötämielisemmin."

Taide- ja kulttuurialan työnantaja
UrbanApa

Yhteisö kulttuurille, taiteelle ja tapahtumille - sitä kaikkea on UrbanApa. Rakentavasti taidemaailman lainalaisuuksiin ja sisältöihin kantaanottava yhteisö tarjoaa työkaluja ja tuo uusia toimintatapoja entistä näkyvämmäksi. Taideyhteisönä UrbanApa vastaa monipuolisella ja vaikuttavalla ohjelmistolla muuttuvan maailman tarpeisiin ja haasteisiin.

Palkintoraadin sanoin:

"Muuttuvassa taiteen kentässä tarvitaan uudenlaisia työyhteisöjä ja alustoja tekemiselle. UrbanApa on onnistunut pitämään kiinni toiminnan laadusta, maksamaan kunnollisen palkkion tekijöille ja tuomaan uusia tekemisen tapoja taidekentälle sopeutuen erilaisiin vaikeisiin tilanteisiin niin pandemian aikaan kuin sitä ennen. UrbanApan järjestämä toiminta on kaikille avointa ja sen tarjoamat mahdollisuudet, kuten feministisen johtamisen alusta, korostavat yhdenvertaisuuden merkitystä."

TAKU-maski-valokuvat-1200x630-2-1.png

Tutustu edellisvuosien työelämäpalkintojen saajiin: