Yhteisöstä ja optimismista voimaa kulttuurityöhön

Vuoden 2024 taide- ja kulttuurialan asiantuntija Tommi Muhli kertoo Vieraskynässä omakohtaisia näkökulmia työstään. Työn merkityksellisyys motivoi ja optimismi kantaa aikaansaavaa kulttuurituottajaa – raamit kaulassa, pienin resurssein.

Kulttuurialan työntekijät ovat usein todella luovia ja monipuolisia tiedoiltaan sekä taidoiltaan. Kulttuurituottajat tuovat organisaatioihin luovaa kykyä ajatella raamien ulkopuolelta ja pienet resurssit on opettaneet tehokkuutta. Kulttuurituottajat ovat usein asialleen sydämellään omistautuneita työmyyriä, jotka edistävät taide- ja kulttuurikentän toimintaolosuhteiden lisäksi kuntien elinvoimaa ja kuntalaisten hyvinvointia enemmän kuin useimmat osaavat ymmärtää.

Kokonaisvaltaista kulttuurialan ymmärrystä tarvitaan

Siltojen ja ymmärryksen rakentamisen eri alakulttuurien, taiteen, tieteen ja teollisuuden alojen, yleisöjen ja ihmisten välillä tulee olla entistä tärkeämpi osa luovien alojen tulevaisuustyötä. Tasa-arvoisen kulttuuripalvelujen saatavuuden turvaamiseksi tulee kunnissa ja kaupungeissa etsiä aktiivisesti uusia, rohkeita ja innovatiivisia tapoja järjestää, levittää ja rahoittaa palveluja myös hallinnonalarajojen yli.

Kulttuuri voi toisinaan olla arjen luksusta, mutta se ei missään nimessä saa olla pelkkä luksuspalvelu. Kulttuuri ei ole jonkun kuvitellun eliitin tai pienten piirien harrastelua, vaan valtavia hyvinvointi- ja elinvoimavaikutuksia, yhteisöllisyyttä, demokratiaa, työllisyyttä ja taloutta tukeva, kaikkia suomalaisia yhdistävä liima, jota ilman ajelehdimme yksin isossa maailmassa.

Itse ammennan voimaa, innostun, elän ja hengitän marginaaleista. Taiteen ja kulttuurin hämärillä sivukujilla riittää loputtomasti uusia ovia avattavaksi ja inspiroivia tekijöitä löydettäväksi. Näiden uusien ja innovatiivisten taiteen tekijöiden toimintamahdollisuuksien edistäminen ja taiteen saattaminen muiden koettavaksi tulisi olla kaikkien alalla työskentelevien yhteinen tehtävä ja yhteinen vastuu. Ilman vapaasti hengittävää ja kukoistavaa marginaalia ei ole uusia ison yleisön menestystarinoita. Ei ole olemassa yhtä ilman toista.

Työn merkitys kannustaa eteenpäin

Motokseni on vuosien varrella muotoutunut tämä: mieluummin teen, kuin jätän tekemättä.

Olen aktiivisesti pyrkinyt haastamaan itseäni, muita, ja totuttuja kunta-alan toimintamalleja – usein hankaluuksiin asti. Jokainen työpäivä on ollut erilainen ja innolla odotan, että löydän, opin ja pääsen tekemään aina jotain aivan uutta ja älytöntäkin. Toivon tätä ikuista optimismia myös muille alan toimijoille leikkurin edessä. Peli ei ole vielä menetetty, sillä mikä on kerran päätetty, on mahdollista päättää uudestaan.

Haasteiden edessä julkisella sektorilla liian usein manataan, että "kunta-ala on". Todistetaan yhdessä, että sen ei tarvitse olla mitään, mitä emme halua sen olevan.

Parasta työssäni ovat olleet innostuneet ja innostavat ihmiset, joiden kanssa on yhdessä ideoitu ja toteutettu tapahtumia ja palveluita muille kuntalaisille. Elämysten ja kokemusten jakaminen yhdessä on antanut aina hirveästi positiivista energiaa ja hyvää mieltä.

Tommi Muhli

Kirjoittaja Tommi Muhli työskenteli kulttuurituottajana Vihdin kunnassa 2019–2024. Aiemmin hän on tehnyt reilun 20 vuoden työuran musiikkibisneksen, markkinoinnin ja tapahtumien parissa. Syksyllä 2024 hänelle myönnettiin Vuoden 2024 taide- ja kulttuurialan asiantuntija -palkinto.