vieraskynä

Rohkeasti kohti uutta: lohkoketjut luovan alan mahdollisuutena

13.1.2025

Uudet teknologiat ovat kulttuurialalle mahdollisuus. Taustalla on uudenlainen ajattelutapa omistajuudesta ja ansainnasta. Katri Halonen johdattaa aiheeseen.

Pelkoa ja hypeä Web3:ssa: Mitä kulttuurialan tulisi tietää uudesta teknologiasta?

13.1.2025

Millaisia huolenaiheita nykyistä internetiä seuraavaan Web3-teknologiaan liittyy? Missä mennään sen kehityskaarella? Entä miten luova sekä kulttuuriala voi hyötyä kehitteillä olevasta teknologiasta? Marja Konttinen kertoo näkemyksiään Vieraskynässä.

Yhteisöstä ja optimismista voimaa kulttuurityöhön

18.12.2024

Vuoden 2024 taide- ja kulttuurialan asiantuntija Tommi Muhli kertoo Vieraskynässä omakohtaisia näkökulmia työstään. Työn merkityksellisyys motivoi ja optimismi kantaa aikaansaavaa kulttuurituottajaa – raamit kaulassa, pienin resurssein.

Yhdenvertaisempi musiikkiala alkaa teoista – Musamimmien päivä näyttää suuntaa

18.12.2024

Miksi ja miten syntyi Vuoden 2024 taide- ja kulttuurialan teko -kunniamaininnan saanut Musamimmien päivä? Tapahtuman idean luonut Jojo von Hertzen kertoo!

Tukea, turvaa sekä verkostoja aloittelevalle kulttuurialan ammattilaiselle

26.1.2024

”Luo turvaa tietää, että lähellä on toimija, joka osaltaan edistää kulttuurialan arvostusta sekä pitää huolen mm., että opiskelijoilla olisi mielekkäitä ja palkallisia harjoitteluita.” TAKUn hallituksen opiskelijajäsen Heidi Nätynki pohtii ajatuksiaan TAKUn merkityksestä alan opiskelijoille.

Näkyvästi piilossa – mitä on kulttuurialan asiantuntijuus?

12.12.2023

Taide- ja kulttuurialan yhteiskuntaa läpileikkaava luonne sekä sektorirajat ylittävä yhteistyö haastavat alan asiantuntijuutta, mutta tämä on myös rikkaus. Vuoden. 2023 taide- ja kulttuurialan asiantuntijaksi valittu Pilvi Kuitu kertoo kirjoituksessaan, miten hän alan asiantuntijana kokee työnsä.

Luovien alojen itsensätyöllistäjien aseman parantaminen: ideoista konkretiaan

21.9.2023

Viime vuosina on esitetty monia malleja, joilla voisi parantaa luovien alojen työolosuhteita. Vieraskynässämme professori Miikka Pyykkönen (JYU) kertoo Lookout-hankkeen suositukset niiden konkretisoimisesta.

Asiantuntijat yhdessä taide- ja kulttuurialan merkitystä luomassa

30.5.2023

Alan ammattilaisten monipuolinen osaaminen tulee näkyväksi vain siten, että arvostamme itse omaa osaamistamme ja kykenemme kertomaan työmme merkityksestä myös alan ulkopuolelle. TAKUn järjestökoordinaattori Helmi Saukkoriipi peilaa vieraskynässä ajatuksiaan taide- ja kulttuurialan merkityksestä oman työsuhteensa loppumetreillä.

Miksi työharjoittelijan ottaminen kannattaa? Harjoittelu osana kulttuurituotannon opintoja

17.5.2023

Millaista hyötyä työharjoittelun osapuolet saavat? Mitä etenkin harjoittelupaikan tarjoaja saa? Lue Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon lehtori Jonna Aakkulan pohdintaa aiheesta.