vieraskynä

Luovien alojen itsensätyöllistäjien aseman parantaminen: ideoista konkretiaan

21.9.2023

Viime vuosina on esitetty monia malleja, joilla voisi parantaa luovien alojen työolosuhteita. Vieraskynässämme professori Miikka Pyykkönen (JYU) kertoo Lookout-hankkeen suositukset niiden konkretisoimisesta.

Asiantuntijat yhdessä taide- ja kulttuurialan merkitystä luomassa

30.5.2023

Alan ammattilaisten monipuolinen osaaminen tulee näkyväksi vain siten, että arvostamme itse omaa osaamistamme ja kykenemme kertomaan työmme merkityksestä myös alan ulkopuolelle. TAKUn järjestökoordinaattori Helmi Saukkoriipi peilaa vieraskynässä ajatuksiaan taide- ja kulttuurialan merkityksestä oman työsuhteensa loppumetreillä.

Miksi työharjoittelijan ottaminen kannattaa? Harjoittelu osana kulttuurituotannon opintoja

17.5.2023

Millaista hyötyä työharjoittelun osapuolet saavat? Mitä etenkin harjoittelupaikan tarjoaja saa? Lue Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon lehtori Jonna Aakkulan pohdintaa aiheesta.

Asiantuntijuus vahvistuu työharjoittelussa

16.5.2023

Omien tietojen ja taitojen testaaminen työharjoittelussa on tärkeä askel asiantuntijaksi kehittyvälle opiskelijalle. Teatteritieteen professori Hanna Korsberg avaa Vieraskynässä ajatuksiaan harjoitteluiden merkityksestä.

Sivistynyt yhteiskunta tarvitsee pienten humanististen alojen erityisosaajia

1.2.2023

Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen humanististen koulutusalojen leikkaukset ovat johtaneet kurjistumisen kierteeseen. Monialaisen sivistyksen jatkuvuus edellyttää toimenpiteitä. TAKUn järjestökoordinaattori Helmi Saukkoriipi taustoittaa asiaa.

Kuinka palata lähiopintojen pariin, jos niitä ei ole? 

31.10.2022

Paluu pandemiavuosien jälkeen kampukselle ei ole ollut odotetunlainen Helsingin yliopiston taiteiden tutkimuksen osalta. Musiikkitiedettä opiskeleva Emmi Keski-Nikkola valottaa vieraskynässämme tilannetta, jonka karuus korostuu hänen kansainvälisessä vertailussaan.

Työelämä ilman epäasiallista kohtelua on jokaisen perusoikeus

14.6.2022

Vieraskynässämme tapahtumatuottaja ja musiikin maisteri Meri Jaakola muistuttaa, että huono käytös ei kuulu työelämään myöskään taide- ja kulttuurialalla, vaikka monenlaista epäasiallista käytöstä on alallamme totuttu katsomaan läpi sormien.

Taide ja kulttuuri hyvinvointimme kivijalkana

30.3.2022

Taide ja kulttuuri tukevat hyvinvointiamme. Vieraskynässämme väitöskirjatutkija ja Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan suunnittelija Niina Oinas korostaa taiteen asiantuntijoiden osaamisen laaja-alaisempaa tunnistamista ja peräänkuuluttaa sen hyödyntämistä myös muilla sektoreilla.

istuva yleisö

Tasa-arvo työyhteisön toiminnassa

18.3.2022

Suomen kansallisoopperan ja -baletin henkilöstöpäällikkö Hanna Fontana pohtii Vieraskynässä tasa-arvoa työyhteisön toiminnassa. Lue lisää!