Ammattiliittojen tärkeimpiä tehtäviä on työehtosopimuksista neuvotteleminen työnantajajärjestöjen kanssa. Työehtosopimuksissa sovitaan työn tärkeimmistä ehdoista työlainsäädännön määrittelemää vähimmäistasoa paremmin. Tiesitkö, että esimerkiksi lomaraha on työehtosopimuksissa sovittu etuus?

TAKUn jäseniä työehtosopimusneuvotteluissa edustavat Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö YTN ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO.

Tällä hetkellä neuvottelukierros on edennyt niin, että valtiolle ja kirkon palkansaajille on saatu neuvoteltua uudet virka- ja työehtosopimukset. Yliopistosektorin neuvottelut on saatu päätökseen ja alalle tuli työmarkkinoiden edistyksellisin perhevapaauudistus. Sen sijaan kunta-alan neuvottelut ovat tauolla, ja ala on tällä hetkellä sopimuksettomassa tilassa. Myös AVAINTA-sopimuksen osalta työnantaja on keskeyttänyt neuvottelut.

Kaikkien sopimusten osalta tavoitteemme on muiden työehtoihin liittyvien tavoitteiden ohella turvata asianmukaiset korotukset palkkoihin. Keskeytyneiden kunta-alan neuvotteluiden kohdalla tavoitteenamme on vähintään 2 prosentin yleiskorotus vuonna 2022 sekä monivuotinen palkkaohjelma kaikilla kunnan sopimusaloilla. Palkkaohjelma tarkoittaa muusta palkankorotuksista erillistä, nimenomaan peruspalkkatason korotukseen korvamerkittyä rahapottia.

Tutustu tarkemmin eri sektoreiden tämänhetkiseen neuvottelutilanteeseen:

Neuvottelutilanne kunta-alalla: ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä lakkovaroituksia

Neuvottelutilanne yliopisto-sektorilla: neuvottelut saatu päätökseen

Neuvottelutilanne valtio-sektorilla: uusi työ- ja virkaehtosopimus hyväksytty määräajassa

AVAINTA-neuvottelut keskeytetty

 

Kattojärjestömme Akavan Erityisalojen sivuilta ja uutiskirjeistä voit seurata oman sektorisi ajankohtaista tilannetta. Ovathan työnantaja- ja yhteystietosi ajan tasalla? Tämä on erityisen tärkeää nyt neuvottelukierroksen aikana, jotta viestit tavoittavat sinut mahdollisesti nopeastikin muuttuvissa tilanteissa.