Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan yhteisössä on voimaa ja rautaista asiantuntemusta

Reilu kolme vuotta TAKUssa töissä ollut järjestöasiantuntija Mari Kettunen listasi keskeisimmät oppinsa ja havaintonsa TAKUssa työkentelyn ajalta. Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-ala on jatkuvasti kehittyvä, merkityksellisyyttä ja elämyksiä luova ala, jota kehitetään yhdessä. Alan asiantuntijoiden osaaminen ja asiantuntemus on timanttista ja se tulee tehdä näkyvämmäksi.

Mari

Taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan osaaja: arvosta osaamistasi ja asiantuntemustasi

Kuka kissan häntää nostaisi, jos ei kissa itse? Vuosien varrella olen huomannut, miten syvällistä asiantuntemusta ja monipuolista osaamista alallamme ja jäsenistöllämme on, mutta sitä ei välttämättä osata sanoittaa kunnolla – saati olla siitä ylpeitä. Kannustan rohkeasti jokaista TAKUn jäsentä miettimään, mikä on se oma supervoima, joka tekee juuri sinusta erityisen ja ainutlaatuisen asiantuntijan työssäsi. Tästä osaamisesta sinun on syytä olla ylpeä. Jokaisen taide- ja kulttuurialalla toimivan ammattiylpeys nostaa samalla myös koko alan arvostusta. Kehitetään tätä alaa yhdessä!

Kukaan ei pärjää yksin – yhteisössä on voimaa

Korona-aika rajoituksineen erityisesti osoitti, että pärjätäksemme tarvitsemme toisiamme ja yli rajojen ulottuvaa yhteistyötä. Kun rajoitukset kurittivat taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alaa yhdistimme voimamme ja vaadimme yhdessä rajoitusten kohtuullistamista ja sitä, että alaa on kohdeltava tasavertaisesti muihin nähden. Tällaiseen ponnistukseen ei kukaan meistä olisi pystynyt yksin! Viimeistään tässä vaiheessa huomasin, kuinka tärkeää yhteen hiileen puhaltaminen on ja, että vain yhteistyöllä voimme saada äänemme kuuluviin ja saavuttaa meille tärkeitä tavoitteita. Tämä, jos mikä kiteyttää hienosti myös ammattijärjestöön kuulumisen merkityksen – joukossa on voimaa, jota tarvitsemme muutoksen toteuttamiseksi tai meille tärkeiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lisäksi työyhteisön merkitystä ilon pilkahduksien tuojana ei sovi väheksyä, varsinkaan näiden viimevuotisten etätyöskentelyjaksojen keskellä. Me yksinkertaisesti tarvitsemme toisiamme.

Ruoki luovuuttasi – se on tulevaisuuden työssä erityinen taito

Yhdestä TAKUn menneistä syyskokouksesta mieleeni jäi puheenvuoro, jossa pohdittiin niitä ominaisuuksia ja taitoja, joita tulevaisuuden työelämässä menestymiseen tarvitaan. Yksi keskeisimmistä ominaisuuksista oli työntekijän luovuus, jota ei voi koneilla korvata tai automatisoida. Väitänkin, että yksi yhteisöämme yhdistävä tekijä onkin luova ajattelu ja asioiden näkeminen ja yhdistely uusilla tavoilla. Kiitos, että olen saanut oppia teiltä tästä luovuudesta matkan varrella. Luova ajattelu vaatii aikaa ja välillä pysähtymistä reflektoinnin äärelle. Muistathan myös välillä varata itsellesi hetkiä ajattelutuokioihin keskeisen työ- tai opiskeluarjen keskellä?

Kiitokset – matka oikeudenmukaisemman työelämän puolesta jatkuu

Lopuksi haluan vielä kiittää erityisesti teitä jäsenet. Tämän yhteisön puolesta on ollut suuri ilo tehdä hommia alan arvostuksen nostamiseksi ja myös teidän työpolkujen tukemiseksi.

Kiitos myös kaikille yhteistyökumppaneille, erityisesti kollegajärjestöjen tyypeille ja Akavan Erityisalojen työntekijöille. On ollut suuri ilo ja etuoikeus tutustua teihin. Lopuksi myös lämpimät halaukset TAKUn hallituksen jäsenille ja erityisen luja rutistus TAKUn toimiston kollegoille. Hyvä tekemisen meininki jatkuu.

Oma työpolkuni kulkee edelleen oikeudenmukaisemman työelämän puolesta viitoitetun työn parissa Palvelualojen ammattiliitossa. Hymyillään, kun tavataan. Se on moikka!

 

//Mari

 

***
Mari Kettunen työskenteli TAKUssa järjestöasiantuntijana kolme vuotta. Tätä ennen hän on toiminut sekä SAK:n että Akavan alaisissa ammattijärjestöissä ja työttömyyskassassa eri tehtävissä. Koulutukseltaan Mari on valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta ja työ- ja organisaatiopsykologian kandidaatti Bergenin yliopistosta.