Akavan ansiomerkit TAKUn aktiiveille Merja Isotalolle ja Juha Isotalolle

Akava myönsi korkeat ansiomerkit kahdelle pitkäaikaiselle aktiivijäsenellemme: Merja Isotalolle ja Juha Isotalolle, joille molemmille asia edellä toimiminen sekä yhdessä tekeminen on tärkeää. “Voimme vaikuttaa asioihin vain yhdessä ja yhteen liittymällä”, toteaa Merja.

Järjestömme kahdelle pitkäaikaiselle aktiivijäsenelle on myönnetty Akavan ansiomerkit. Merja Isotalolle myönnettiin hopeinen ansiomerkki kultaisin lehvin. Juha Isotalo puolestaan vastaanotti pronssisen ansiomerkin. Molemmat heistä ovat toimineet useissa akavalaisen yhteisön sekä TAKUn luottamustehtävissä, mm. järjestömme hallituksen puheenjohtajana.  Tämä vaikuttava kaksikko on myös äiti ja poika.

Vain yhteen liityttyämme pystyimme viemään asioita eteenpäin

Omien aktiivivuosiensa pituuden todetessaan Merja hämmästyy. Luontainen aktiivisuus, uteliaisuus ja avoimuus sekä usko yhdessä tekemiseen ovat pitäneet hänet mukana ammattijärjestötoiminnassa kaikkiaan 38 vuotta – ja kuka tahansa hämmästyy nähdessään, miten monessa luottamustehtävässä hän on tuona aikana ehtinyt toimia.

”Maailmaa ei muuteta kerralla. Olen oppinut arvostamaan itseäni ja järjestöuraani”, sanoo Merja. TAKUun Merja liittyi heti kulttuurisihteerin työssä aloitettuaan 80-luvulla, kun yhdistys aloitteli toimintaansa nimellä Suomen kulttuurisihteerit ry.

Järjestömme alkuaikoina näkyi Merjan mukaan selvänä se, miten yksin kulttuurialan asiantuntijat olivat kunnallisissa rooleissaan – ja miten yhteen liityttyämme pystyimme viemään työelämän asioita eteenpäin.

”Jos toinen huutelee Forssasta ja toinen Tuusjärvellä, ei se paljoa auta. Voimme vaikuttaa asioihin vain yhdessä ja yhteen liittymällä”, toteaa Merja, joka oli mukana luomassa järjestömme perustaa ja toimi useissa luottamustehtävissä. Merkittävimpänä hän mainitsee TAKUn varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana toimimisen 1993–2008. Hänelle tärkeä jakso oli myös Akavan Erityisalojen ammatinharjoittajien ja yrittäjien toimikunnan puheenjohtajana (2001–2017) ja varapuheenjohtajana (2017–2018) toimiminen.

Kivojen ihmisten takia ja mukavassa seurassa 19 vuotta

”Alan aseman vakinaistamisen sekä työehtojen puolustaminen kivojen ihmisten takia ja mukavassa seurassa, ovat pitäneet minut mukana”, toteaa Juha, jolla on takana 19 vuotta aktiivisena TAKUn jäsenenä. Hän kertoo nähneensä, miten olemme pitkäjänteisesti toimimalla saaneet yhdessä aikaan asioita, jotka ovat aluksi tuntuneet mahdottomilta.

”Kun ottaa huomioon, että ammattijärjestötyön perusidea on eri mieltä oleminen ja tehtävänä riiteleminen – ei sitä jaksaisi, jos oma porukka ei kannattelisi positiivisesti”, virnistää sopuisana asioiden edistäjänä tunnettu Juha. ”Raskaiden ihmisten kanssa en jaksaisi tätä tehdä.”

Juhalle kaikkein tärkeintä on ollut TAKUn hallituksessa vaikuttaminen, vaikka Akavan Erityisalojen luottamustehtäviäkin hänellä on ollut useita.

Kukaan ei voi hallita yksin koko kenttää

Molemmat ansiomerkin saajat tunnetaan sovittelevasta ja toiset huomioivasta lähestymistavastaan, joka vaikuttaa perittävältä perhekalleudelta:

”Yksi iso periaatteeni on toisten kunnioittaminen, vaikeistakin tilanteista selvitään aina”, sanoo Merja ja jatkaa: ”Minulle tärkeää on yhdessä tekeminen. Kukaan ei voi hallita yksin koko kenttää, siksi vaikuttamistyötä on tehtävä yhdessä ja tarvitaan erilaisia ihmisiä.”

”Toinen toistemme tukeminen on tärkeää”, toteaa Merja ja Juhan sanat soivat jatkona: ”Jos ei korosta itseään, saa enemmän aikaiseksi.”  He ovat kumpikin pidettyjä vaikuttajapersoonia myös siksi, että ovat hyviä kuuntelemaan ja antamaan tilaa toisille.

”Ei ole rajaa sille, miten paljon voidaan saada aikaiseksi, jos ei välitetä siitä, kuka saa kunnian”, sanoo Juha, joka arvostaa hyvää taustatyötä ja päätöksenteon avointa valmistelua.

Merja Isotalo ja Juha Isotalo kukkakimppujen kera vihreiden puiden alla.

Aina valmiina, kulttuurin puolesta!

Sekä Juha että Merja ovat aina valmiita puhumaan kulttuurialan puolesta ja samaan hengenvetoon he toivovat kaikkien alalla työskentelevien käyttävän ääntään.

”Toivon, että kulttuurialalle syntyisi yhä suurempi yhteinen ääni. Ammattijärjestöön liittyminen luo sille perustaa”, sanoo Juha ja toteaa, että myös 2000-luvun alussa kentälle tulleet KULTA ry, LiveFIN ja Tapahtumateollisuus kasvattavat kulttuurialan voimaa.

”Kulttuuri ja taide ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä – merkittävämpiä kuin nykyhallitus ymmärtää”, sanoo Merja ja jatkaa päättäväisesti, mutta hymyillen: ”Eikä periksi anneta!”

Merja Isotalo 

Filosofian maisteri, kulttuurituottaja, taide- ja kulttuurialan yrittäjä. TAKUn jäsen 1986 alkaen, hallituksessa 1988–1990 & 2008–2012. TAKUn hallituksen varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana 1993–2008. Luottamustehtävissä Akava-yhteisössä vuodesta 1995 alkaen sekä valtakunnallisella että alueellisella tasolla. Edistänyt erityisesti taide- ja kulttuurialan asiantuntijoiden sekä ammatinharjoittajien, itsensätyöllistäjien ja pienyrittäjien asemaa. 

Merja Isotalo on edelläkävijä, jonka energia, lämminhenkisyys ja sinnikkyys hakevat vertaistaan. Hän on aina valmis auttamaan, ja tarttumaan toimeen. Merja Isotalo siirtää osaamistaan jatkuvasti eteenpäin myös muille sekä tukee, auttaa ja innostaa uusia toimijoita mukaan ammattijärjestötoimintaan. 

Juha Isotalo 

Filosofian maisteri, kulttuurihistorian tutkija, yrittäjä. TAKUn hallituksen varajäsen vuodesta 2005 ja jäsen vuodesta 2007 alkaen, puheenjohtajana 2019–2021. Osallistunut aktiivisesti Akavan Erityisalojen toimintaan ja ollut Akavan Erityisalojen hallituksen varapuheenjohtaja, jäsen ja varajäsen 2018–2022.  Juha Isotalo on aktiivinen ja sinnikäs ammattijärjestöaktiivi, jonka toimintaa ohjaavat solidaarisuus ja oikeudenmukaisuus.