TakuTuen saajat valittu

Vilja Byström / 4.6.2018

Tänä vuonna erittäin korkeatasoisten hakemusten joukosta palkitaan neljä opinnäytetyötä, joissa nousi esille uusia, kiinnostavia tutkimuskohteita ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuksia. Töiden aiheet ovat kiinni tässä ajassa, vahvistavat muun muassa erilaisten verkostotarpeiden tunnistamista ja alamme eettistä ja ammattieettistä osaamista.

TakuTuen hakijoiden töiden teemat ilmensivät erittäin monipuolisesti jäsentemme edustamia aloja. Opinnäytteiden aiheet liittyivät musiikkitieteeseen, kuvataidekasvatukseen, kulttuuriperinnön tutkimukseen, muotoiluun, kuvataiteeseen, sisustusarkkitehtuuriin, estetiikkaan, kulttuurituotantoon, digitaaliseen kulttuuriin, taidehistoriaan, dokumenttielokuvaan, taidehallintoon, maisemantutkimukseen, kulttuuripolitiikkaan ja folkloristiikkaan.

Yhteensä 29:n hakemuksen joukosta TAKUn hallituksen ja toimiston henkilökunnasta koostunut kuuden jäsenen puolueeton raati valitsi tuen saajiksi (á 250 €) seuraavat jäsenemme:

Juulia Juutilainen
Aalto-yliopisto, New Media Design and Production

Mikael Kinanen
Taideyliopiston Kuvataideakatemia, Praxis – taiteen ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelma

Katri Naukkarinen
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Arts Management

Silva Siponkoski
Hämeen ammattikorkeakoulu, Kulttuuri- ja taidetoiminta hyvinvoinnin edistäjänä YAMK

 

Tutustu töihin ja tutkimusaiheisiin

Juulia Juutilaisen työ "Understory", tarkastelee suomalaisten metsäsuhdetta ja metsän representaatioita suomalaisessa kulttuurissa. Juutilainen käsittelee metsäsuhteita kulttuurintutkimuksen näkökulmasta kertomuksina, jotka ilmentävät kertojiensa arvostuksia, maailmankuvaa ja ihmiskuvaa tarkoin rajattuna ja rakennettuna narraationa. Hakemuksessaan hän kuvailee: "metsään sijoitetun HD-videokuvaa lähettävän valvontakameran tarjoaman mediayhteyden kautta rakennan elollisen samanaikaisen läsnäolon installaatioon. Samaan aikaan toisaalla tapahtuva metsä ilman ihmistä ei tarjoa samoja suuria tunteita kuin metsästä rakennetut representaatiot." Työ on luovutettu arvosteltavaksi 16.4.2018.

Mikael Kinanen tarttui tutkimuksessaan aiheeseen, joka on jäänyt Suomessa melko vähälle keskustelulle. "Vapauden rajat: Taiteellisen ilmaisun eettinen ohjaus Taideyliopistossa" esittelee kehityskohteen taiteen etiikan keskusteluun. Tutkielmassa yhdistyy taiteenfilosofisen etiikan taidemaailman rakenteissa toimivien ammattilaisten kohtaamat käytännön ongelmat. Kinanen luonnostelee työstään: "tavoittaessaan laajemmin taide- ja kulttuurialan ammattilaisia tutkielmani tulokset vahvistaisivat alamme eettistä ja ammattieettistä osaamista. Tämä tarkoittaa niin eettistä herkkyyttä ja kykyä monipuoliseen keskusteluun ongelmallisista teoksista kuin kykyä puolustautua epäasialliselta moraalipaniikilta." Työ hyväksyttiin keväällä ja Kinanen valmistui 18.5.2018.

"Käytännöstä kuratointiin – esitystaiteen tuottajan rooli taiteellis-tuotannollisessa dialogissa"on Katri Naukkarisen työ, jossa tarkastellaan esitystaiteen kentällä toimivien tuottajien työnkuvaa ja roolia työryhmien sisäisissä työskentelyprosesseissa. Naukkarinen kirjoittaa, että "työryhmien työskentely on prosessimaista ja usein hierarkiattomuuteen pyrkivää. Esitystaiteen työtavat poikkeavat perinteisen teatterin työtavoista, mutta työryhmätyöskentelyssä näkyy edelleen vanhakantainen työn kahtiajako taiteelliseen ja tuotannollisen työhön. Samaan aikaan taustalla vaikuttavat vanhakantaiset myytit kaiken osaavasta tuottajasta ja taiteelle uhrautuvasta taiteilijasta." Tutkimus toimii keskustelunavauksena kentällä vallitseviin rakenteisiin tuodessaan esille ennakkoluulot, jotka vaikeuttavat taiteilijoiden ja tuottajien välistä yhteistyötä. Työ on valmistunut keväällä 2018.

Silva Siponkoski on tutkinut opinnäytetyössään tiedolla johtamista kulttuurisen vanhustyön kentällä."Toimijuutta ja persoonaa tuetaan tiedolla, ei sattumalla : RAI-LTC tietokannan hyödyntäminen kulttuurisen vanhustyön suunnittelussa" esittelee laajasti kulttuurisen vanhustyön profiilin käyttömahdollisuuksia. "Profiilia voidaan käyttää yksilön kulttuuristen oikeuksien takaamista edistävän työn suunnittelussa sekä kun halutaan saada käsitys siitä, minkälaisista yksilöistä asumisyhteisö koostuu. Profiilia voidaan käyttää yhteisen käsityksen ja tavoitteiden  luomiseen esimerkiksi soveltavan taiteen hankkeissa ja projekteissa kulttuuri- ja hoiva-alan ammattilaisten, omaisten ja asukkaitten kesken." Siponkoski kertoo. Työn valmistumisen jälkeen hän on jatkanut yhteistyötä muun muassa kulttuurisen vanhustyön AILI-verkoston kanssa sekä RaiSoft oy:n kanssa. Tutkimus julkaistiin marraskuussa 2017.

Lisätietoja:
Vilja Byström
vilja.bystrom@taku.fi
puh. 040 561 8967

Lue lisää
Vilja

Vilja Byström on TAKUn yhteisösuunnittelija