TAKUn jäsenen uratarina – esittelyssä Sade Kahra
Työssään Sade Kahra vaalii moninaisuutta, rohkeutta ja kulttuuriälyä. Jatkuvaa oppimista arvostava taiteen maisteri, ammattiopettaja ja kulttuurituottaja kokee itsensä ennen kaikkea luovien ideoiden toteuttajana, taitavana verkostoitujana ja kehittäjänä. Valokuvataiteilijana ja projektipäällikkönä toimiva Sade on tälläkin hetkellä mukana monessa.
Kuka olet?
Olen Sade Kahra, valokuvataiteilija ja projektipäällikkö.
Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?
Lapsena harrastin laulua ja piirrustusta, teini-ikäisenä aloin valokuvaamaan. Opinnot Tukholman taidelukiossa oli ammattivalinnalleni ponnahduslauta ja hain Taideteolliseen korkeakouluun opiskelemaan valokuvausta. Pääsin ensi yrittämällä ja muutin Suomeen kaksikymppisenä. Taideopiskelut Helsingissä oli työläistaustaiselle Tukholman lähiökasvatille mullistava kokemus. Ammatin sisältöä en kummemmin ensimmäisinä vuosina pohtinut vaan intuitio, sinnikkyys, omat aloitteet ja tarjotut mahdollisuudet ovat johdatellut eteenpäin. Tekemällä on oppinut paljon.
Urapolkusi?
Jatkuva oppiminen on osa taiteilijuutta, joten koulutukseltani olen Taiteen maisteri, ammattiopettaja ja kulttuurituottaja. Koen että taideala tarvitsee enemmän kulttuuripoliittisesta perehtyneitä vaikuttajia, joten vuodesta 2018 opiskelen myös valtiotieteitä. Usein toimin perinteisestä kaavasta käänteisesti eli teen ensin, ja opiskelen vasta sen jälkeen sitä mitä tein.
TaM-valmistumisen jälkeen tein pitkään monenlaista taideprojektia ja toimeksiantoja taiteilijana ja yksityisyrittäjänä. Toimeksiannot olivat valokuvausta, graafista suunnittelua, web suunnittelua sekä muita luovan alan tehtäviä mm. tiskijukkana ja kirjeenvaihtajana Norjan radiolle. Vedin myös valokuvauksen ja median kursseja ympäri Suomea.
Syksyllä 2002 olin eurooppalaisen ohjelman kautta residenssissä pienellä Skopeloksen saarella Kreikassa. Se oli eräänlainen käännekohta elämässäni, sillä viihdyin kyläyhteisön parissa ja muutin pari vuotta myöhemmin Fiskarsin Ruukkiin. Käynnistin (ensimmäiset 3 vuotta vapaaehtoisena) Fiskarsin residenssiohjelman 2006 ja toimin muutama vuosi kesänäyttelyiden sihteerinä. Monimuototulot eivät kuitenkaan ole ihan helppo yhtälö, ja varsinkin sosiaaliturva on monessa tilanteessa heikompi. Aloin opettamaan valokuvausta täyspäiväisesti 2009 ja opetusjakson jälkeen kuvasin Saunomaan syntyneet -valokuvakirjan teoksia. 2013 aloitin Valokuvakeskus Perin toiminnanjohtajana Turussa. Toiminnanjohtajan työssä viihdyin seitsemän vuotta ja parina viimeisenä vuotena kehitettiin mittava yhteistyöhanke. Turun Taidehalli avattiin helmikuussa 2019 ja toimin yhdistyksen puheenjohtajana ensimmäiset 18 kuukautta.
Jätin vapaan kentän työt kehittääkseni kuvataiteen opetusta ammattikorkeakouluissa ESF-rahoitteisessa hankkeessa, yhdessä kymmenhenkisen tiimin kanssa. Vuosien varrella omat vahvuudet ovat kirkastuneet; olen ennen kaikkea luovien ideoiden toteuttaja, taitava verkostoituja, uusien avausten käynnistäjä ja toimintojen kehittäjä. Moninaisuus, rohkeus ja kulttuuriäly on asioita joita mielellään viljelen ja vaalin työssäni.
Tällä hetkellä teoksiani on esillä Vaasan IBIS-gallerian näyttelyssä, joulukuussa avautuu toinen näyttely Lapuan Vanhassa Paukussa. Tulevan talven aikana Novian, Satakunnan, Lapin ja LAB AMKin yhteistyöhanke "Yli vaaran vuosien" ja Taideyliopiston Kuvataideakatemian "Kuvataiteen kansainväliset verkostot" -projektitehtävät kulkevat osa-aikaisesti rinnakkain, ja siirryn samalla Pietarsaaresta Helsinkiin. Olen toiminut erilaisissa asiantuntija- ja luottamustehtävissä vuosien varrella. Tällä hetkellä olen Ruotsinsuomalaisen kulttuurilähetystön hallituksessa ja kolmivuotinen asiantuntijatehtäväni Pohjoismaiselle kulttuurirahastolle päättyy helmikuussa.
Mikä on parasta työssäsi?
Taiteilijuus on niin paljon enemmän kuin ammatti joten se, että luovan alan moniammatillisuus on kytkeytynyt kokemusten myötä luontevaksi osaksi taiteilijaidentiteettiäni on minun eheydelle tärkeä saavutus. Olen päässyt pisteeseen jossa voin määrätietoisemmin valita, mitä haluan seuraavat vuodet tehdä. Valtiotieteiden opinnot syventää ymmärrystäni yhteiskunnallisiin kysymyksiin, erityisen kiehtovana näen tällä hetkellä taiteen potentiaali demokratian kriisissä sekä rakennetussa ympäristössä. Odotan myös innolla uutta työtehtävä kansainvälisen toiminnan parissa!
Mistä haaveilet työhösi liittyen?
Minulle on tärkeää saada perspektiiviä ja ammennan kohtaamisista inspiraatiota luovaan työskentelyyn. Hakeudun välillä yllättäviinkin ympäristöihin haastaakseni omia ajatuskaavoja ja haluaisin toiminnallani haastaa myös muita normikriittisyyteen. Käytännön tasolla tahtoisin yhdistellä ansiotyötä ja taiteellista työskentelyä pitkäjänteisemmällä järjestelyllä, ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Tästä syystä olenkin hakeutunut osa-aikatyöhön ja haaveena on edullinen ateljeeasunto joka mahdollistaisi ansiotyön ohella taiteellista työskentelyä. Haluan oppia lisää poliittisista rakenteista ja mekanismeista ja minua kiinnostaa tulevaisuudessa kansainväliset asiantuntijatehtävät sekä monialaiset ja sektorirajoja ylittävät yhteistyöhankkeet.
Funny fact sinusta?
Nimeni tarkoittaa turkin kielellä YKSINKERTAINEN SANKARI.
TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!
Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >