Mirka Nokka työskentelee kulttuurituottajana lasten ja nuorten parissa. Keväällä 2021 hän on myös yksi TAKUn mentoriohjelman aktoreista. Tutustu Mirkan urapolkuun sekä omaa työtä koskeviin ajatuksiin!

Kuka olet?

Olen Mirka Nokka, kulttuurituottaja Helsingistä. Työskentelen tällä hetkellä Harrastamisen Suomen mallin projektikoordinaattorina, mutta varsinainen asemapaikkani on alueellinen kulttuurikeskus Malmitalo. Koulutukseltani olen kulttuurituottaja YAMK.

mirkka_nokka

Urapolkusi?

Lukion jälkeen vietin välivuoden Kymenlaakson kansanopistossa luovan ilmaisutaidon linjalla. En ollut aiemmin osannut ajatella kulttuuria ammattina, mutta sattumoisin päädyin opiskelemaan kulttuuriohjaajaksi Suomen Nuoriso-opistoon. Valmistuin 1999 ja täydensin opintojani vielä ammattikorkeakoulussa, josta valmistuin kulttuurituottajaksi 2000.

Alalle ei ollut vielä silloin tunkua, joten työllistyin saman tien ensin Vantaan kaupungille ja sitten Helsinkiin. Vuodesta 2001 lähtien olen työskennellyt kulttuurituottajana Malmitalossa ja Annantalossa. Olen työskennellyt molemmissa kulttuuritaloissa taidekasvatuksen sekä lapsille ja nuorille suunnattujen kulttuuripalveluiden parissa. Malmitalossa olen myös saanut pyörittää kunnallista elokuvateatteria.

Tällä hetkellä työskentelen projektikoordinaattorina Harrastamisen Suomen mallin Helsingin pilotissa.

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Todennäköisesti lapsuuden traumat! Asuin pienellä paikkakunnalla Pohjois-Savossa ja kunnassa ei ollut mahdollisuuksia harrastaa taiteita. Teatteri ja kuvataiteet vetivät puoleensa ja opintojen myötä pääsin käsiksi näihin rakkaisiin taiteenlajeihin.

Kunnianhimo ei riittänyt teatterin ammattilaiseksi asti, mutta lavan takana työskentely on ollut mielenkiintoista. Voin olla työssäni tekemisissä taiteilijoiden ja taiteen kanssa, ja siitä maksetaan vielä palkkaakin! Loistotilanne siis!

Mikä on parasta työssäsi?

Ehdottomasti lapset ja nuoret. Mikään ei voita sitä palkintoa, jonka työlleen saa, kun näkee kulttuurielämyksestä vaikuttuneen lapsen onnesta säkenöivät silmät!

Lasten kommentit ovat vilpittömiä; jos esitys ei miellytä, se tuodaan kirkkaalla äänellä esille. Jos taide-elämys on mieluisa, lapset saattavat puhjeta spontaaneihin aplodeihin vaikka kesken elokuvanäytöksen! Tuollaiset hetket tuovat iloa myös minulle ja auttavat jaksamaan ajoittain erittäinkin hektisessä työssä.

Mistä haaveilet työhösi liittyen?

Haaveilen, että voisin tulevaisuudessa viedä kulttuurin ilosanomaa ja osaamistani jollekin pienelle paikkakunnalle.

Toivon, että voisin tehdä työtä sen eteen, että pienillä paikkakunnilla ei enää tänä päivänä olisi kaltaisiani lapsia, joilla ei ole mahdollisuuksia harrastaa taidetta.

Funny fact sinusta?

Jos työkseen voisi tehdä mitä vain ja siitä maksettaisiin palkkaakin, voisin toimia risuakkana. Tykkään kerätä risuja ja tehdä niistä valtavia kasoja.

***

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!