Erityisesti yhdenvertaisuuden edistämisestä kiinnostunut María Paloma Velázquez työskenteli TAKUn työharjoittelijana keväällä 2021 - ja valmistui samaan aikaan Aalto yliopistosta. Tutustu Mariaan ja hänen uratarinaansa!

Kuka olet?

Olen María Paloma Velázquez. Keväällä 2021 olin TAKUssa työharjoittelussa ja viimeistelin samaan aikaan maisterinopintoni Aalto yliopistossa (Visual Cultures, Curating and Contemporary Art). Olen kotoisin Unkarista, mutta osaksi olen kuubalainen - kannankin mukanani tiettyä monikulttuurisuutta.

María Paloma Velázquez

Urapolkusi?

Opiskelin valokuvausta Iso-Britannissa ja sen jälkeen työskentelin nykytaidetta esittelevässä galleriassa sekä suunnittelutoimistossa Budabestissa. Visuaalinen taide onkin ollut tähänastisen urani punainen lanka.

Muuttaessani Suomeen jatko-opintoja tekemään, kiinnostukseni suuntautui kuratointiin, mutta myös taiteesta kirjoittamiseen.

Aalto yliopistossa innostuin yhteiskunnallisuudesta ja moninaisuuden edistämisestä mentyäni mukaan opiskelijatoimintaan (olen ollut mukana mm. TOKYOn hallituksessa). Haluaisinkin omistautua yhä enemmän reilun työelämän kehittämiseen taide- ja kulttuurialalla.

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Kasvoin taiteen ympäröimänä ja tiesin jo varhain haluavani luovalle alalle. Kesti kuitenkin jonkin aikaa, että löysin itselleni sopivan ilmaisutavan.

Taiteella ja kulttuurilla on valtava voima ihmisten ymmärryksen sekä hyvinvoinnin edistäjänä. Yksi haaveeni onkin, että tulevaisuudessa voisin työskennellä juuri tämän asian hyväksi.

Mikä on parasta työssäsi?

Toivon, että voisin työlläni voimaannuttaa toisia ja luoda yhteyksiä ihmisten välille. Olen myös kiinnostunut oppimaan erilaisten ihmisten näkökulmia ja katsontatapoja.

TAKUssa osallistuin muun muassa projektiin, jossa sain edistää englanninkielisten jäsenten inkluusiota sekä kielellisen saavutettavuuden että tasavertaisuuden näkökulmista. 

Mistä haaveilet työhösi liittyen?

Haaveilen ihmisten yhdenvertaisuudesta yhteiskunnassa ja siitä, että yhteiskunta tukisi jäseniään heidän henkilökohtaisten taitojensa ja osaamisensa ilmaisemisessa.

Taide- ja kulttuurisektori on vain siivu yhteiskunnasta, eikä tätä siivua pidä erottaa muusta kakusta. Toimialarajoja ylittävä lähestymistapa johtaa toivottavasti siihen, että taide- ja kulttuurialan laajat mahdollisuudet löydetään ja otetaan käyttöön.

Funny fact sinusta?

Olen onnellisimmillani, jos saan asua veden äärellä.

***

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista.  Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!