Tietoa ja välineitä työkulttuurin kehittämiseksi
Työterveyslaitos tarjoaa tietoa ja välineitä hyvinvointia sekä jaksamista tukevan työkulttuurin kehittämiseen. Myös kulttuurialan asiantuntijatyöhön helposti sovellettava sisältö on maksutonta ja kaikkien ulottuvilla.
Kukapa ei haluaisi onnistua työssään. Mutta entä jos resurssit ovat pienet ja samaan aikaan työkulttuuri ohjaa tekemään yli oman jaksamisen? Ovatko tehokkuusvaatimukset tai tavoitteemme ja odotuksemme ylimitoitettuja siihen nähden, mihin ihminen pystyy?
Työterveyslaitoksen Inhimillinen työelämä -webinaarisarjan ensimmäinen osa kysyy, mitä on ihmisen kokoinen työ (to 29.2.). Mitä johtajien ja esihenkilöiden on tärkeää asiasta ymmärtää? Mitä työyhteisöissä voidaan tehdä kulttuurin muuttamiseksi, jotta yhä useamman sijasta harvempi uupuisi?
Millainen on ihmisen kokoinen työ?
Aika: to 29.2. klo 8.30–9.30
Paikka: webinaari
Kohderyhmä: johtajat ja esihenkilöt, HR, työelämävaikuttajat ja -kehittäjät
Ilmoittaudu tästä viim. 28.2. >>
Webinaarisarja tarjoaa näkökulmia inhimilliseen työkulttuuriin ja keinoja sen rakentamiseen. Sarja on osa Mielenterveyden työkalupakki -hanketta, joka kuuluu Suomen kestävän kasvun ohjelmaan.
Löydät webinaarisarjan sekä muut Mielenterveyden työkalupakin tulevat koulutukset täältä >>
Joko tunnet Mielenterveyden työkalupakin?
Mielenterveyden työkalupakki tukee inhimillisen työkulttuurin rakentamisessa ja tarjoaa työyhteisöille käytännön työkaluja siihen.
Voit tilata Työterveyslaitokselta maksuttoman esittelyn tai opastuksen juuri omaan työyhteisöösi sopivien työkalujen käyttöön, katso lisää >>
Mielenterveyden työkalupakin uutiset ja tulevat koulutukset löydät täältä >> (Huom. Sivun alareunassa on lomake uutiskirjeen tilaamista varten.)
Mitä on inhimillinen työ – ja miten sitä voidaan tukea työpaikoilla? Lue TTL:n artikkeli >>
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ja KULTA ry ovat mukana Mielenterveyden työkalupakki -hankkeen asiantuntijaryhmässä. Yksi TAKUn ajankohtaisista edunvalvonnan kärjistä on työturvallisuuslain päivittäminen psykososiaalisen kuormituksen paremmin huomioivaksi. Katso lisää >>