Sukellus selkokieleen

21maalis17:0020:00Sukellus selkokieleenjatkokoulutus & stream

Aika

(Torstai) 17:00 - 20:00(GMT+02:00)

Sijainti

TAKU

Tapahtuman tiedot

Aika: torstai 21.3.2019 klo 17–20
Paikka:  TAKUn toimisto, Pohjoisesplanadi 21 b 7, 00100 Helsinki + stream

Mitä selkokieli on? Kuka sitä tarvitsee, kuka siitä hyötyy ja mitä etua sen soveltamisesta on kulttuurialan työssä – kirjoittaessa tai puhuessa?

Koulutuksessa pohditaan selkokieltä erityisesti Taide- ja kulttuurialan, museoalan ja kieliasiantuntijoiden eri professioiden näkökulmasta ja hyvin käytännönläheisesti.

Koulutuksessa käydään läpi perustietoa selkokielestä, sen kohderyhmistä, tarpeesta ja kirjoitusohjeista sekä selkovuorovaikukutusta. Koulutus sisältää luennon, ennakkotehtävän, keskustelua ja pieniä harjoitteita. Koulutus järjestetään yhteistyössä Kieliasiantuntijat ry:n ja Museoalan ammattiliitto MAL:n kanssa.

Koulutus on jatkoa maaliskuussa 2018 järjestettyyn Selkokieli – Mitä se on? Kuka tarvitsee selkokieltä? -koulutukseen ja luotaa syvemmälle, mutta myös perusasiat kerrataan.

Selkokieli on kieltä, joka on muotoiltu esimerkiksi kehitysvammaisten tai suomen kieltä opettelevien maahanmuuttajien tarpeisiin. Se on siis muuta kuin tavallinen, selkeä yleiskieli. Sekä selkokieleen että selkeään kieleen pyrittäessä kiinnitetään kuitenkin huomiota samantyyppisiin seikkoihin: tekstin näkökulmaan, sanojen ymmärrettävyyteen, virkkeiden ja lauseiden rakenteisiin ja tekstin ulkoasuun.

Selkokielen tarkoitus on auttaa selkokieltä tarvitsevia ihmisiä tiedon saamisessa, lukemisessa, omien ajatusten ilmaisemisessa ja osallistumisessa. Jokaisella ihmisellä on oikeus ymmärrettävään tietoon, mikä on itsenäisen elämän ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen perusedellytys. Kaikissa tilanteissa, joissa käytetään selkokieltä, tavoitteena on lisätä ihmisten mahdollisuuksia ymmärtää toisiaan.

Kouluttajana on FM Satu Itkonen. Hän on Selkokeskuksen kouluttama asiantuntija ja työskentelee Ateneumin taidemuseon yleisötyöpäällikkönä. Hän on kouluttanut selkokieltä 2000-luvun puolivälistä alkaen ja myös kirjoittanut useita selkokielisiä taidekirjoja.

Ennakkotehtävä osallistujille
Tee muutaman lauseen mittainen, selkeä teksti, jossa kerrot omasta työstäsi. Käytä sidoksista kieltä ja lyhyehköjä rivejä. Vältä ammattisanastoa, abstrakteja ilmaisuja sekä pitkiä ja hankalia lauserakenteita. Pidä tavoitteena, että joku aivan toisen ammattialan ihminen, toisesta elinpiiristä ymmärtää tekstin (vaikkapa maaseudun ”Elsa-täti” tai 12-vuotias skeittaajapoika). Lähetä tekstisi 13.3.2019 mennessä suoraan kouluttajalle : satu.itkonen@itkonen.info

Voit tutustua selkokieliseen materiaaliin:
https://yle.fi/uutiset/osasto/selkouutiset/
http://selkosanomat.fi/
http://selko.fi/

Mukaan koulutukseen paikanpäälle mahtuu 7 ja streamia seuraamaan 66 TAKUn jäsentä. Lisäksi varasijoille otetaan kaksi. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Varasijalla oleville ilmoitetaan mahdollisesta aukeavasta paikasta viimeistään 13.3. erikseen.

Jäsenkoulutus on maksuton mutta ilmoittautuminen sitova. Mahdolliset peruutukset tulee tehdä viimeistään viikkoa ennen koulutusta, viimeistään 12.3.. Ilmoittamatta jätetyistä tai määräajan jälkeen tehdyistä peruutuksista veloitamme 20 euron peruutusmaksun. Koulutuksessa on välipala- ja kahvitarjoilu.

Ilmoittaudu tästä

Lisätietoja:

Sini Myllyniemi|sini.myllyniemi@taku.fi|puh. 040 561 8967