Edunvalvontatyömme taide- ja kulttuurialaan kohdistuneen iskun vuoksi jatkuu myös suuren huomion saaneen kampanjamme jälkeen.

Osana itsensätyöllistäjiä edustavaa ITSET-ryhmää otimme kantaa itsensätyöllistäjien heikkoon asemaan työlainsäädännössä ja vaadimme työsuhteen suojan laajentamista työsuhteen kaltaisissa olosuhteissa kulttuurialalla työtä tekeviin. Suojan laajentaminen on koronaepidemian vuoksi entistä ajankohtaisempaa ja ongelmalliseen tilanteeseen on etsittävä pysyviä ratkaisuja.

Toiminnanjohtajamme Nea Leo vieraili myös Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanaisen vieraana ja nosti esiin nopean tuen tarpeen alalle ja Tanskan mallin, jossa on lupauduttu maksamaan osa irtisanomisuhan alla olevien työntekijöiden palkoista ja tarjottu suoraa tukea tapahtumille. Tutustu Ylen artikkeliin ja kuuntele radiohaastattelu (8.4.2020).

Koronapandemiaan liittyvään jäsenkyselymme vastaukset puolestaan toimivat pohjana päättäjille ja viranomaisille ehdottamillemme tukitoimille. Olemme tehneet kriisin ratkaisemiseksi yhteistyötä opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön ja Helsingin kaupungin virkamiesten kanssa ja esittäneet hätäavuksi muun muassa lyhyttä 1­-3 kuukauden työskentelytukea työnsä äkillisesti menettäneille alan freelancereille, taiteilijoille ja keikkatyöläisille  sekä Tanskan mallin mukaista suoraa tukea yrityksille irtisanomisuhan alla olevien työntekijöiden palkan maksuun.

Otimme kantaa yhdessä Akavan Erityisalojen kanssa isojen tapahtumien, erityisesti festivaalien, tilanteeseen - erityistuki alalle on välttämätön. Pandemiasta johtuen monet kulttuuritapahtumat joutuvat hyppäämään yhden kesän kokonaan yli ja elämään vuoden ilman pääsylipputuloja. Tapahtumista eri tavoin toimeentulonsa saavat tarvitsevat nyt suoraa tukea - organisaatiomuodosta riippumatta.

Onneksi joitakin kädenojennuksia alalle on jo nähty! Kehysriihen myötä varmistui lisämääräraha taide- ja kulttuurialalle. Lisäksi Taike avasi 1.5. uuden apurahahaun koronapandemian vuoksi työnsä menettäneille ja ahdinkoon joutuneille luovien alojen ammattilaisille. Tällä kertaa apurahaa voivat hakea myös muun muassa tuottajat. Olemme koonneet näitä kädenojennuksia Hyvien uutisten listaamme, jota päivitämme edelleen. Toivottavasti pääsemme pian lisäämään listalle myös valtioneuvoston päätöksellä peruttaville tapahtumille kohdennettavan suoran tuen.

"Toivon, että tämä karu tilanne romuttaa sitkeän käsityksen siitä, että taide- ja kulttuurikenttä pyörii apurahojen varassa. Jos ala kaatuu, menetetään valtavasti verotuloja. Tämän kevään osalta puhutaan jo satojen miljoonien eurojen menetyksestä."
Nea Leo, Yle Puhe, 8.4.2020

Kulttuurialan yritysten, työntekijöiden ja freelancereiden toimeentulon turvaamiseksi ehdotamme seuraavia toimenpiteitä:

1) Valtio ja kunnat sitoutuvat turvaamaan tapahtumien peruuntumisesta aiheutuneita tappioita.
Yritysten tukemiseen varattuja varoja tulee voida käyttää erilaisilla tavoilla järjestetyn tapahtumatuotannon tappioiden korvaamiseen. Tukea tarvitsevat yritykset, yhdistykset sekä taiteen vapaalla kentällä toimivat freelancerit ja yrittäjät. Suoran rahoituksen lisäksi tarvitaan helpotusta verojen ja työnantajamaksujen maksuaikatauluihin.Tanska on sitoutunut korvaamaan suurten tapahtumien peruuntumisesta aiheutuvia tappioita. Suomessa erityisen herkässä asemassa ovat ne tapahtumat ja festivaalit, jotka eivät nauti suurta julkista tukea, vaan joiden tulot tulevat lähes yksinomaan lipputuloista ja sponsorisopimuksista. Ehdotuksemme on, että Tanskan tukimalli toteutetaan Suomessa siten, että se koskee kaikkia yli 500 osallistujan tapahtumia.

2) Sekä työntekijöitä että yrityksiä auttaisi suora tuki irtisanomisuhan alla olevien henkilöiden palkanmaksuun.
Tanska on sitoutunut korvaamaan yrityksille irtisanomisuhan alle joutuneiden työntekijöiden palkoista 3/4. Tukimallin tulisi huomioida paitsi palkansaajat, myös ne, joiden tulot perustuvat tilauksiin, jotka ovat nyt peruuntuneet. Menetetyn palkan lisäksi tukea olisi mahdollisuus hakea myös peruuntuneisiin toimeksiantoihin.

3) Freelancereina työskentelevät taiteilijat ja kulttuurityöläiset tarvitsevat työskentelytukea.
Taike ja muutamat säätiöt ovat jo myöntäneet ylimääräisiä apurahoja työskentelytukena. Tukea tarvitaan kuitenkin lisää, sillä työttömyys- ja sosiaaliturvan suhteen väliinputoajina palkansaajan ja yrittäjyyden välimaastossa työskenteleviä on alalla valtavasti. Haluamme muistuttaa, että tuki pitää osoittaa taiteilijoiden lisäksi myös tuottajille ja muille taide- ja kulttuurialan keikkatyöläisille. Tällä hetkellä suurin osa tuesta on jaossa taiteilijoille.

Lisäksi vaadimme itsensätyöllistäjien aseman turvaamista lainsäädännön keinoin, mikä on entistä ajankohtaisempaa nyt, kun koronakriisi on entisestään korostanut itsensätyöllistäjien heikkoa asemaa työlainsäädännössä.

Lisätietoja:
TAKUn toiminnanjohtaja Nea Leo, nea.leo@taku.fi, 044 066 4800