Uratarinaansa taide- ja kulttuurialalta avaa TAKUn hallituksen varajäsen Henri, joka työskentelee Oulun kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -kokonaisuuden vastaavana tuottajana. Aktiivinen kulttuuriyhdistystoiminta voi Henrin mukaan toimia myös hyvänä väylänä työelämään.

Kuka olet?

Olen oululainen kulttuurin tekijä ja kahden lapsen isä. Olen hullaantunut taiteista yli rajojen, mutta aktiivisimmin olen harrastanut ja työskennellyt indiemusiikin ja videotaiteen kentällä. Olen intohimonen tapahtuma- ja festivaali-ihminen niin kävijänä kuin järjestäjänä.

Kuvassa Henri Turunen

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Isäni on ollut aktiivi perinnekulttuuriyhdistyksissä ja teki työuransa historioitsijana. Perheessämme kaikenlainen kulttuurin harrastaminen on ollut yleistä ja kannustettua. Itse kuitenkin keskityin lapsuudessani enemmän urheilullisiin harrastuksiin, mutta teini-iässä alkoi veri vetää kulttuuririentoihin. Lukion jälkeen aloin puheenjohtajaksi kotipaikkakuntani elävän musiikin yhdistykseen ja aloimme kaveriporukalla järjestää festareita. Hiljalleen aktiivinen yhdistystoiminta vei mennessään ja opetti myös alalle ammattilaiseksi. Suosittelen kaikille kulttuuriyhdistyksiä väylänä myös työelämään. Usein aktiivisuus palkitaan.

Urapolkusi?

Olen opiskellut luovaa kirjoittamista Oriveden opistossa ja kirjallisuutta Oulun yliopistossa, mutta paperit taskuuni olen saanut Oulun ammattikorkeakoulusta kuvallisesta viestinnästä (AMK) ja kulttuurituottamisesta ja luovasta taloudesta (YAMK).

Työskentelin ensin vuosia mainoselokuvien ja yritysvideoiden kimpussa tuotantoyhtiössä, mutta sittemmin siirryin julkiselle puolelle kulttuurituottamisen ja kaupunkikehittämisen pariin. Nyt viimeiset kolme vuotta olen työskennellyt Oulun Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026 -hankkeen hakutiimissä ja nyt kun titteli voitettiin kaupunkiimme jatkan kokonaisuuden vastaavana tuottajana näillä näkymin aina vuoteen 2027. On hienoa olla mukana koko aluetta mullistavassa kulttuuriprojektissa, joka varmasti jättää historiallisen jäljen.

Mikä on parasta työssäsi?

Saan tehdä kansainvälisen tason kulttuurialan työtä täällä kaukana pohjoisessa. Olen viikoittain ellei jopa päivittäin tekemisissä eurooppalaisten tekijöiden ja taiteilijoiden kanssa. Vaikka haluamme nostaa valokeilaan paikallisia ilmiöitä ja sisältöjä, ajatteluni on saanut vahvaa eurooppalaista perspektiiviä.

Mistä haaveilet työhösi liittyen?

Toivon, että saamme tehtyä Ouluun kulttuurivuoden, joka jää mieliin niin paikallisesti kuin euroopanlaajuisesti. Uskon, että tulevien vuosien työt haastavat minua tekijänä niin paljon, että voin tehdä uskottavasti myös tämän pestin jälkeen töitä kansainvälisten kulttuuriprojektien parissa. Hilaan hiljalleen rimaa tavoitteiden suhteen ylemmäs, mutta yritän muistaa olla myös itselleni sopivan armollinen.

Funny fact sinusta?

Ensimmäinen työtehtäväni oli olla äiti-lapsi-jumpan vetäjänä se lapsiohjaaja. Joidenkin kuukausien kuluttua sain pestistäni potkut, kun olin alkanut sekoilla ja villitsemään muita lapsia tunneilla.

Lue lisää uratarinoita >

TAKUn jäsenten uratarinoita -sarjassa esittelemme jäsentemme taustoja, urapolkuja sekä ajatuksia omasta työstä sekä taide- ja kulttuurialan kiinnostuksen kohteista. Inspiroidutaan toisistamme ja tullaan tutuiksi!

Haluatko kertoa oman tarinasi? Täytä lomake täällä >