Henna Karhapää on TAKUn hallituksen jäsen vuonna 2022. Tutustu Hennaan ja hänen urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan työelämän kysymyksiin.

Kuka olet?

Olen joensuulainen taide- ja kulttuurialan asiantuntija, osallisuus- ja esteettömyysasioiden erityisosaaja, Joensuun Setlementin toiminnanjohtaja sekä varavaltuutettu Joensuun kaupunginvaltuustossa.

henna_karhapaa

Urapolkusi?

Valmistuin kaksoismaisteriksi vuonna 2008 Glasgow'n yliopistolta (taidehistoria ja elokuva- & televisioteoria), suoritin taidehistorian MLitt-postgraduate tutkinnon vuonna 2009. Tämän jälkeen työskentelin kotikaupungissani Joensuussa parin vuoden ajan museoissa museo- sekä kokoelma-assistentin tehtävissä. Vuonna 2011 palasin Glasgow'iin suorittamaan taidehistorian tohtoriopintoja ja väittelin filosofian tohtoriksi taidehistorian laitokselta vuonna 2016. Väitöskirjatutkimukseni koskee poliittisen kuvasatiirin kehittymistä Iso-Britanniassa 1700-luvun Britannian imperiumin rakennusprojektin kontekstissa. Tutkijana toimiessani työskentelin myös neljän vuoden ajan yliopistolla luennoitsijana ja seminaariopettajana. Minut palkittiin opetustyöstäni Student Teaching Award -palkinnolla vuonna 2016.

Väiteltyäni tohtoriksi päätin palata Suomeen ja työskentelin amanuenssina taidemuseossa parin vuoden ajan. Tämän jälkeen siirryin Joensuun kaupungin kulttuuripalveluiden projektikoordinaattoriksi hankkeeseen, jossa pääsin kehittämään saavutettavuus- ja esteettömyysosaamistani. Vuonna 2019 minut palkittiin Joensuun vammaisneuvoston Esteettömyyspalkinnolla ja suoritin Invalidiliiton ESKE-esteettömyyskartoituspätevyyden vuonna 2020.

Vuoden 2021 alussa siirryin Joensuun Setlementin toiminnanjohtajaksi, jonka kautta olen tutustunut sote-puolen järjestö- ja yhdistystoimintaan. Työskentelen myös Innoventum oy:ssä kansainvälisten hankkeiden asiantuntijana. Kokemuksestani taide- ja kulttuurialalla on myös paljon hyötyä yhdistyskentällä sekä erilaisissa luottamustoimissani.

 

Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää? Mitä asioita aiot erityisesti TAKUn hallituksessa edistää?

Minulle on tärkeää alan oikeudenmukainen ja yhdenvertainen palkkaus sekä alan rakenteellisen arvostuksen nostaminen. Meidän tulisi nähdä taide- ja kulttuurialan ammattilaiset ja asiantuntijat moniosaajina, jotka pystyvät työskentelemään laajassa kirjossa yhteiskunnallisia tehtäviä.

 

Funny fact sinusta?

Minusta piti tulla sotahistorioitsija ja -strategisti. Huomasin kuitenkin yliopistoon päästyäni, että taidehistoria tarjoaa enemmän mahdollisuuksia monipuoliseen tiedon oppimiseen sekä poikkitieteellisiä taitoja, joita hyödynnän joka päivä elämässäni.

***

Voit olla yhteydessä Hennaan, jos haluat keskustella osallisuus-, saavutettavuus- ja esteettömyysasioista. Katso täältä Hennan yhteystiedot sekä myös muiden hallituksemme jäsenten erityiset kiinnostuksen kohteet.

TAKUn hallituksessa -sarjassa esittelemme hallituksemme jäsenten taustoja, urapolkuja sekä taide- ja kulttuurialan työelämän erityisiä mielenkiinnon kohteita. Haluamme tehdä näkyväksi, millainen porukka TAKUa luotsaa ja tuoda esiin alan asiantuntijoiden vahvaa ja monipuolista osaamista.