TAKUn jäsenen uratarina – esittelyssä Viivi Koljonen
Viivi Koljonen toimi TAKUn hallituksen varapuheenjohtajana vuosina 2020-2021. Tutustu Viiviin ja hänen urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan työelämän kysymyksiin.
Kuka olet?
Olen helsinkiläinen taidehistorioitsija sekä italian kääntäjä. Työskentelen tuottajana Taidekoulu MAAssa ja toimin TAKU ry:n varapuheenjohtajana vuodet 2020-2021.
Kuva: Kerttu Penttilä
Urapolkusi?
Lukion jälkeen harkitsin taidehistorian opiskelemista, mutta vasta kahden välivuoden ja avoimen yliopiston opintojen jälkeen olin valinnasta varma. Hain opiskelemaan Turkuun, jossa oli tarjolla unelmasivuaine: luova kirjoittaminen. Teinkin pääaineeni ohella pitkän sivuaineen sekä luovassa kirjoittamisessa että italian kääntämisessä.
Olin todennäköisesti varma jo opintoja harkitessani siitä, että "en tule koskaan saamaan alan töitä". Jälkeen päin ajateltuna ei olisi kannattanut käyttää sellaiseen ajatteluun energiaa, vaan keskittyä enemmän opinnoista nauttimiseen. Sain kuitenkin ensimmäisen alan työn museo-oppaana jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Olen tehnyt paljon erilaisia opas- sekä kirjoitustöitä ja viime vuodet työskennellyt nykytaiteen ja nykytaiteilijoiden kanssa.
Nykyinen työni Taidekoulu MAAssa on työtä nykytaiteen ytimessä. Koululla on edessä murroskausi, joten tuntuu siksikin tärkeältä olla mukana huolehtimassa siitä, että vapaiden ja itsenäisten taidekoulujen aikakausi Suomessa ei ole päättymässä.
Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää? Mitä asioita aiot TAKUn hallituksessa edistää?
Monityöläisten ja taiteilijoiden aseman parantaminen. Monesta eri lähteestä tulevat tulot tulisi nähdä eri järjestelmissä yhteisenä tulona, riippumatta siitä ovatko ne palkkaa, apurahaa tai toiminimen kautta laskutettua. Myöskin itsensä työllistäjät tulisi nähdä useissa tapauksissa työsuhteessa oleviksi, jotta heidän oikeutensa toteutuisivat paremmin.
Yleisesti taidealan arvostusta pitää parantaa ja onkin mahtavaa, että TAKU on strategiatasolta asti sitoutunut siihen. Taidealan arvo kulminoituu esimerkiksi juuri taiteilijoiden palkkatasossa. Tuntuu tympeältä, kuinka usein työssäni saan pyyntöjä, joissa oppilaitamme pyydetään "koristehommiin" ilmaiseksi. Toisaalta näin saan tilaisuuden perustella kysyjille, miksi kuvataiteilijoille tulee maksaa palkkaa tehdystä työstä.
Funny fact sinusta?
Harrastan ystäväni kanssa triathloneja eli pitkiä yhden päivän pyöräretkiä, joissa on kova kolmen ydin: pyöräily, pulla ja pulahdus luonnonveteen. Koronan aikaan retkistä on muodostunut taivaallinen henkireikä ja paikallisseikkailun muoto.