Niina Oinas kirjoittaa väitöskirjaa ja toimii Lapin yliopistossa suunnittelijana. TAKUn hallituksen jäsenenä hän toimii vuosina 2024-2025. Tutustu Niinaan, hänen urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan työelämän kysymyksiin.

Kuka olet?

Olen Niina Oinas ja toimin tällä hetkellä Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut yksikössä suunnittelijana. Teen myös väitöskirjaa liittyen taiteilijan työskentelyyn sosiaali- ja terveysalan rajapinnoilla. Intohimoni löytyvät taiteen ja sen saavutettavuuden osa-alueilta; olen erityisesti kiinnostunut kehittämään taiteilijoiden asemaa uusilla toimialoilla. Minulla on kolme lasta, joten perhearvot ovat erittäin tärkeällä sijalla elämässäni. Olen innokas kehittäjä ja yhteisöllisyyden rakentaja. Luonteeltani olen ulospäin suuntautunut ja avoin, uskon yhteen hiileen puhaltamisen voimaan. Rakastan Lapin luontoa ja rauhaa; koti metsän laidalla on rauhoittumis- ja latautumispaikkani työn vastapainona.

niina_oinas_uratarina_www

Mikä veti sinut taide- ja kulttuurialalle?

Vuonna 1999 peruskoulun jälkeinen opiskelupaikka piti valita pääasiassa 5 cm paksua koulutusopasta selailemalla: jokaisesta opinahjosta siinä oli tietoa vain muutama hassu lause. Minun valintani pääpaino oli sanoissa "taide- ja kulttuuri". Päädyin opiskelemaan Hämeen ammatti-instituuttiin Wetterhoffille, josta saikin laajan pohjan taidoille ja tiedoille alan jatko-opintoihin. Olen aina ollut taiteilijaluonne, mutta myös (tai ehkä juuri siksi?) suunnattoman kiinnostunut kyseenalaistamaan, kysymään ja kehittämään yhteiskunnallisia asioita.

Urapolkusi?

Olen valmistunut 20 vuotta sitten vaatetusalan artesaaniksi ja työskenneltyäni pari vuotta asujen ja kankaiden maailmassa, hakeuduin opiskelemaan Lapin yliopistoon pääaineenani mediatiede. Valmistuttuani vuonna 2010 taiteen maisteriksi olen työelämässä suuntautunut soveltavan taiteen alueelle, tehden töitä esimerkiksi lasten, nuorten, vanhusten ja erityisryhmien kanssa. 2016–2023 tein yhteisöllisen taiteen alalla töitä myös toiminimen kautta. Olen aktiivisesti seurannut kulttuurihyvinvointikentän kehitystä ja kysymyksiä, siten olenkin päätynyt väitöskirjatutkimuksen äärelle. Vuonna 2019 valmistuin Taideyliopiston avoimen kampuksen Soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntijan erikoistumiskoulutuksesta (Professional Specialisation Studies in Participatory and Community Arts).

Mikä on parasta työssäsi ja mistä haaveilet työhösi liittyen?

Tällä hetkellä on ihanaa olla palkkatyössä, jossa saan toteuttaa laajaa osaamistani ja paneutua asioihin ilman taloudellista epävarmuutta. Vuodet yrittäjänä opettivat paljon, mutta nautin kyllä vakaasta tulosta ja työyhteisöstä ympärilläni juuri nyt. Tulevaisuudessa haaveilen löytäväni taas enemmän aikaa oman taiteen tekemiselle.

Olen aikalailla hetkessä eläjä ja etenen intuition varassa. En siis suunnittele kauhean paljon uraa, siksi varmaan olenkin mennyt aika erikoista reittiä koko matkan tähän pisteeseen. Tällä hetkellä olen todella kiinnostunut tutkimuksen tekemisestä, koska uskon tiedon kautta tapahtuvaan muutokseen. Toivon voivani säilyttää uteliaisuuteni ja ns. leikkimielisyyteni jatkossakin työurallani.

Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää? Mitä asioita aiot erityisesti TAKUn hallituksessa edistää?

Sydäntäni lähellä ovat taiteen ja kulttuurin saavutettavuus sekä työn arvon tunnistaminen. Haluan pyrkiä parantamaan taiteen alojen epävakaata työsuhdesilppukulttuuria niin, että toimintaa voitaisiin kehittää ammattimaisesti ja ennen kaikkea pitkäjänteisesti. Isoin haaste on mielestäni herättää yhteiskunnalliset toimijat ymmärtämään pitkäjänteisen luovan työn arvo. Apurahaviidakko on voimia ja resursseja syövä systeemi, jonka rinnalle olisi kehittävä pitkäjänteisempiä ja saavutettavampia rakenteita sekä rahoitusmuotoja.

Funny fact sinusta?

Päädyin 11-vuotiaana näyttelemään Romanovin kivet -elokuvan lapsiryhmä-kohtaukseen ja lopullisessa otossa tuijotan jähmettyneenä suoraan kameraan. Sen jälkeen olen pysytellyt tiiviisti kameran toisella puolella.

***

Voit olla yhteydessä Niinaan, jos haluat keskustella työelämän rakenteellisesta murroksesta, luovan työn sekä vapaiden tekijöiden arvostuksen nostamisesta ja yhdenvertaisesta perusturvasta. Katso täältä Niinan yhteystiedot.

TAKUn hallituksessa -sarjassa esittelemme hallituksemme jäsenten taustoja, urapolkuja sekä taide- ja kulttuurialan työelämän erityisiä mielenkiinnon kohteita.