Niina Oinas on TAKUn hallituksen varajäsen vuosina 2020-2021. Tutustu Niinaan ja hänen urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan työelämän kysymyksiin.

Kuka olet?

Olen toiminimiyrittäjä ja aktiivinen kulttuurikentän kehittäjä Rovaniemeltä. Minulla on kolme lasta, joten perhearvot ovat erittäin tärkeällä sijalla elämässäni. Olen innokas kehittäjä ja yhteisöllisyyden rakentaja, joten luonteeltani olen ulospäin suuntautunut ja avoin. Rakastan Lapin luontoa ja rauhaa; koti metsän laidalla on rauhoittumis- ja latautumispaikkani.

33

Urapolkusi?

Olen vaatetusalan artesaani ja työskenneltyäni pari vuotta asujen ja kankaiden maailmassa, hakeuduin opiskelemaan Lapin yliopistoon pääaineenani mediatiede. Taiteen maisteriksi valmistumisen jälkeen olen suuntautunut soveltavan taiteen alueelle, tehden töitä lasten, nuorten, vanhusten ja erityisryhmien kanssa. Olen ollut toiminimiyrittäjä reilut kolme vuotta ja toivoisin voivani tukea muita taiteen alan toimijoita yrittäjänä toimimisen haasteissa ja vapauksissa.

Tällä hetkellä kuulun myös Lapin Yliopiston ARCTA-hautomoon, joka on luovien alojen yrittäjille toimitiloja tarjoava yhteisö. ARCTAn toiminnassa mukana oleminen on avannut luontevasti yhteistyökanavat myös yliopiston ja hankemaailmojen suuntaan.

Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää? Mitä asioita aiot erityisesti TAKUn hallituksessa edistää?

Minun sydäntäni lähellä ovat taiteen ja kulttuurin saavutettavuus ja työn arvon tunnistaminen. Haluan pyrkiä parantamaan taiteen alojen epävakaata työsuhdesilppukulttuuria niin, että toimintaa voitaisiin kehittää ammattimaisesti ja ennen kaikkea pitkäjänteisesti. Isoin haaste on mielestäni herättää yhteiskunnalliset toimijat ymmärtämään pitkäjänteisen luovan työn arvo, apurahaviidakko on voimia ja resursseja syövä systeemi, jonka rinnalle täytyisi kehittää pitkäjänteisempää ja saavutettavampaa rahoitusta alalle.

Funny fact sinusta?

Päädyin 11-vuotiaana näyttelemään Romanovin kivet -elokuvan lapsiryhmä-kohtaukseen ja lopullisessa otossa tuijotan jähmettyneenä suoraan kameraan. Sen jälkeen olen pysytellyt tiiviisti kameran toisella puolella.

***

Voit olla yhteydessä Niinaan, jos haluat keskustella työelämän rakenteellisesta murroksesta, luovan työn sekä vapaiden tekijöiden arvostuksen nostamisesta ja yhdenvertaisesta perusturvasta. Katso täältä Niinan yhteystiedot sekä myös muiden hallituksemme jäsenten erityiset kiinnostuksen kohteet.

TAKUn hallituksessa -sarjassa esittelemme hallituksemme jäsenten taustoja, urapolkuja sekä taide- ja kulttuurialan työelämän erityisiä mielenkiinnon kohteita. Haluamme tehdä näkyväksi, millainen porukka TAKUa luotsaa ja tuoda esiin alan asiantuntijoiden vahvaa ja monipuolista osaamista.