TAKUn hallituksessa – esittelyssä Mirja-Riitta Sjöholm
Tutustu Mirja-Riittaan, hänen urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan opiskelija- ja työelämän kysymyksiin.
Kuka olet?
Olen turkulainen taidehistorioitsija, jolla on ikuinen uuden oppimisen nälkä. Harkinnassa on taideterapeutin opinnot, koska itsensä työllistäminen on näin vanhemmiten alkanut kiinnostaa.
Olen projekti-ihminen, joten tälläkin hetkellä työskentelen projektipäällikönä yhteishankkeessa, jossa tarkoituksena on nostaa arvoonsa Suomen vanhin pyhiinvaellusreitti, Pyhän Henrikin tie. Reitti on 140 km pitkä ja kulkee Turusta Kokemäelle, joten työtä riittää!
Urapolkusi?
Lyhyesti? Hmmm… Valmistuin lastenhoitajaksi 1994, mutta kahden ja puolen vuoden kotiäitiyden jälkeen päädyin tehtaaseen töihin surkealla palkalla. Puoli vuotta sitä kestin, kunnes opinnot taas kutsuivat.
Valmistuin terveydenhoitaja/sairaanhoitajaksi 2002, jolloin toinen lapseni oli tuloillaan. Erikoistuin psykiatriseen sairaanhoitoon, ja pojan oltua noin vuoden ikäinen, aloitin pitkän urani hoitoalalla. Ehdin tehdä töitä niin psykiatrian poliklinikalla, A-klinikalla kuin terveyskeskuksen psykiatrisena hoitajanakin. Odotin kolmatta lastani, kun päätin, etten enää jaksa silloin tekemäni lastensuojelutyön raskautta - niin arvokasta kuin se onkin.
Koska harrastukseni oli pitkälti taidetta ja kulttuuria, ajattelin opiskella taidehistorian perusopinnot äitiyslomalla, ja innostuin hakemaan Turun yliopistoon nuorimmaiseni ollessa kuuden viikon ikäinen. Olin onneni kukkuloilla, sillä sisään otettiin vain 10 opiskelijaa - ja minut valittu! Jouduin lykkäämään opintoja vuoden, kunnes aloitin samalla hoitoalan töitä tehden. Myöhemmin minut valittiin Turun Taidegraafikoiden toiminnanjohtajaksi, josta sitten alkoikin kulttuuriura urkenemaan.
Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää?
Koettu pandemia ja yhteiskunnallinen murros aiheuttavat työn muotojen muuttumista, johon sopeutuminen voi olla haastavaa. Yksi minulle tärkeä asia onkin edistää työn kuormittavuuden huomioimista.
Opiskelijoita tulisi innostaa yhä enemmän työelämässä järjestäytymiseen. Ammattijärjestöä tulisi kehittää nuoria houkuttelevaksi ja tarjota heille mahdollisuus vaikuttaa.
Myös kulttuurityön arvostuksen lisääminen on minulle läheistä. Se vaatii rohkeutta sanoa asiat ääneen, tehdä uusia avauksia ja toimia yhteisenä rintamana. Heitän mielelläni uusia ajatuksia ilmaan esimerkiksi myös palkkiojärjestelmiä koskien.
"Muutoksen salaisuus piilee siinä, että suuntaa energiansa uuden luomisen sen sijaan, että taistelee vanhaa vastaan." Sokrates
Funny fact sinusta?
Päivisin olen asiallinen projektipäällikkö, mutta iltaisin minusta kuoriutuu Merge Dragon -lohikäärmepelin pelaaja. Pelaan peiton alla, jotta en häiritse miestäni. Erinomainen keino nollata aivot!
***
Voit olla yhteydessä Mirja-Riittaan, jos haluat keskustella esimerkiksi uusien työmuotojen kuormittavuuden huomioimiseen liittyvistä asioista. Katso täältä Mirja-Riitan yhteystiedot - sekä myös muiden hallituksemme jäsenten erityiset kiinnostuksen kohteet.
TAKUn hallituksessa -sarjassa esittelemme hallituksemme jäsenten taustoja, urapolkuja sekä taide- ja kulttuurialan työelämän erityisiä mielenkiinnon kohteita. Haluamme tehdä näkyväksi, millainen porukka TAKUa luotsaa ja tuoda esiin alan asiantuntijoiden vahvaa ja monipuolista osaamista.