Johanna Lipponen on TAKUn hallituksen jäsen vuosina 2020-2021. Tutustu Johannaan ja hänen urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan työelämän kysymyksiin.

Kuka olet?

Olen kulttuurialan moniottelija Helsingistä. Juureni ovat vahvasti Pohjois-Karjalassa. Työskentelen maamme suurimman kirjailijajärjestön Suomen tietokirjailijat ry:n tapahtumatuottajana.

Vapaa-ajallani olen intohimoinen kulttuurin kuluttaja. Museokortti vinkuu ja teattereiden lehterit sekä konserttisalien katsomot ovat enemmän kuin tuttuja. Suosikkiartistejani ovat Ismo Alanko ja Amorphis. Kirjat ovat henkireikäni ja ovi lukemattomiin maailmoihin. Harrastan kotikokkailua ja kokkailun vastapainoksi minut voi löytää kuntosalilta tai pitkiltä kävelyiltä.

30

Urapolkusi?

Olen kulkenut palveluammattien (mm. Stockmann ja Finnair) kautta kulttuurialalle. Opiskelin käsikirjoitusmedianomiksi Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa, ja aloin tuottaa esittävää taidetta jo opiskeluaikanani Joensuussa. Kun pääsin mukaan luovan talouden osaamis- ja erikoisvalmennukseen Pohjois-Karjalan AMK:ssa, oma ammatti-identiteettini alkoi vahvistua.

Toimin pitkään Joensuun kuntasektorilla monialaisissa kulttuurihankkeissa suunnittelijana, tuottajana ja projektipäällikkönä. Olin koordinoimassa uuden kirjailijaresidenssin syntymistä Pohjois-Karjalaan, suunnittelemassa ja toteuttamassa uutta verkkokirjastoa sekä kilpailutusjärjestelmää kulttuurikentälle. Tuotin lukuisia monitaiteisia vapaan kentän projekteja ja osallistuin festaritoimintaan lähes kymmenen vuoden ajan. Toimin myös vuosia aktiivisesti kahden pohjoiskarjalaisen kulttuuriyhdistyksen hallituksissa.

Nykyisin työskentelen Suomen tietokirjailijat ry:n tapahtumatuottajana ja opiskelen työn ohessa Helsingin yliopistossa pääaineenani yleinen kirjallisuustiede.

Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää? Mitä asioita aiot erityisesti TAKUn hallituksessa edistää?

Pidän tärkeänä kulttuurialan oikeudenmukaisen palkkatason turvaamista sekä alan toimijoiden työllistymismahdollisuuksien parantamista.

Läheinen asia minulle on myös alan edustuksen lisääminen työmarkkinakentällä. TAKUn hallituksen jäsenenä voin omalta osaltani olla vaikuttamassa kulttuuri- ja taidealan opiskelijoiden ja ammattilaisten hyvinvointiin sekä tasa-arvokysymyksiin.

Funny fact sinusta?

Keräilen Fingerpori-albumeja. Aamuni eivät käynnisty, ellen saa päivittäistä Fingerpori-annostani.

***

Voit olla yhteydessä Johannaan, jos haluat keskustella kulttuuri- ja taidealan yhdenvertaisuutta, palkkatasa-arvoa tai työllistymismahdollisuuksiin liittyvistä asioista. Katso täältä Johannan yhteystiedot sekä myös muiden hallituksemme jäsenten erityiset kiinnostuksen kohteet.

TAKUn hallituksessa -sarjassa esittelemme hallituksemme jäsenten taustoja, urapolkuja sekä taide- ja kulttuurialan työelämän erityisiä mielenkiinnon kohteita. Haluamme tehdä näkyväksi, millainen porukka TAKUa luotsaa ja tuoda esiin alan asiantuntijoiden vahvaa ja monipuolista osaamista.