Koronaepidemia korostaa tarvetta turvata itsensätyöllistäjien asema lainsäädännössä
Itsensätyöllistäjiä edustava ITSET-ryhmä vaatii työsuhteen suojan laajentamista työsuhteen kaltaisissa olosuhteissa työtä tekeviin. Suomessa työn vähentymisen isku on osunut tähän mennessä palvelu- ja kulttuurialoihin, jossa on paljon itsensätyöllistäjiä.
Suojan laajentaminen on koronaepidemian vuoksi entistä ajankohtaisempi, ja siihen on aikaisempaa painokkaammin sitouduttava etsimään pysyviä ratkaisuja. Tavoite on kirjattu myös pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmaan.
Poikkeusajan ratkaisuna yhteiskunta on korvaamassa itsensätyöllistäjien menetettyjä ansioita ja syntyneitä toimintakuluja. Tämä on erittäin hieno toimi akuutin kriisin aikana, ja ITSET-ryhmä kiittää. Kriisin yli on kuitenkin tärkeä nähdä.
Palauttamalla nämä näennäisyrittäjinä toimivat työn suorittajat työoikeuden piiriin vältytään tulevaisuudessa nyt nähtäviltä yksilöllisiltä tragedioilta ja turvataan yhteiskunnan rahoituspohja. Osittaisten sosiaaliturvauudistusten sijaan on haettava ensisijassa työoikeudellista ratkaisua.
Vaikka koronakriisi on tuomassa muutoksia hallitusohjelmaan ja hallituksen työllisyystyöryhmiin, on itsensätyöllistäjien aseman turvaamisessa kyse työoikeuden keskeisen periaatteen eli heikomman suojan toteuttamisesta. ITSET-ryhmän mukaan koronakriisi on vain korostanut sitä, että työmarkkinoiden heikompaa pitää suojella ja työsopimuslain täsmennys pitää toteuttaa.
Koronaepidemia on tuonut esiin uudella voimalla sen, mitä on tehdä työtä palkkasuhteen ulkopuolella, itsensätyöllistäjänä. Heillä ei ole välttämättä y-tunnusta, ei toiminimeä eikä maksettuja työttömyysvakuutusmaksuja. Tilanne on tärähtänyt ilman suojaavia rakenteita suoraan yksilöihin.
7.4.2020
ITSET-ryhmä
Akava ry
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Palvelualojen ammattiliitto PAM
Suomen Journalistiliitto ry
Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU
Tieteentekijät
Teatteri ja mediatyöntekijöiden liitto Teme
Toimihenkilöliitto ERTO
**
Eri ammattiliittojen ja palkansaajien keskusjärjestöjen ITSET-ryhmä on vuosien ajan tuonut esiin itsensätyöllistämisen ongelmakohtia ja esittänyt keinoja niiden korjaamiseksi. Ryhmä tekee aktiivista vaikuttamistyötä itsensätyöllistäjien aseman parantamiseksi työmarkkinoilla.