Taide-, kulttuuri- ja luovien alojen erityispiirteet on huomioitava myös yhdistelmävakuutuksen valmistelussa. Samalla on korjattava muiden etuuksien sekä ansiosidonnaisen turvan kriteeristöä. Alan toimijat kokosivat yhteisen lausunnon.
Hallituskaudella 2023–27 luvassa on sekä kaivattuja edistysaskeleita että erityisesti taide- ja kulttuurialaan kipeästi osuvia veronkorotuksia. Yhdistelmävakuutus etenee, mutta samaan aikaan työntekijän oikeuksiin ehdotetaan heikennyksiä.
Perusturvan on oltava oikeudenmukainen kaikille: myös yrittäjille sekä perinteisten työsuhteiden ulkopuolelle jääville monityöläisille. Eläke- ja sosiaaliturvan uudistamisen on seurattava muuttuneita työelämän tarpeita ja luotava parempia edellytyksiä yrittäjyydelle.
Viestimme hallitusneuvotteluihin on vahva: taide-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan potentiaali on tunnistettava – ja alaa on tuettava elinkeinona. Edellytämme sekä investointi- että työttömyys- ja sosiaaliturvan näkökulmien huomioimista.
Toukokuinen hyvinvointitapahtuma tuo yhteen luovien alojen freelancerit pohtimaan ja kehittämään työelämää sekä omaa osaamistaan. Ilmoittaudu nopeasti, tilaisuus on maksuton.
Keikkatyöläisen sosiaaliturvaopas luotsaa eteenpäin ja auttaa selviämään sosiaaliturvajärjestelmän sääntöviidakossa elämän eri vaiheissa ja nivelkohdissa. Keikkatyöläinen, tutustu oppaaseen!
Tulevalla hallituskaudella on varmistettava, että itsensätyöllistäjien kollektiivinen neuvotteluoikeus toteutuu myös Suomessa, vaatii Itsensätyöllistäjien yhteistyöryhmä (ITSET-ryhmä) hallitusohjelmatavoitteissaan.
Kuka johtaa freelanceria, ellei freelancer itse? Työhyvinvointitapahtumassa luovien alojen freelancerit saavat työkaluja itsensä johtamiseen ja voimavarojensa valjastamiseen. Tule mukaan!