Osuuskunta

Yhteisyrittämistä ilman suurta alkupääomaa

Osuuskunnan voi perustaa yksi henkilö

 

Osuuskunta on yhteisyritys, jonka omistavat sen jäsenet. Osuuskunnassa päätösvaltaa käytetään ääni per jäsen -periaatteella, eikä omistusosuuden mukaisesti, kuten osakeyhtiössä.

  

Ns. uusosuuskunnalla tarkoitetaan työttömien perustamaa osuuskuntaa, jonka tarkoituksena on järjestää työtä ja työntekomahdollisuuksia työttömille. Uusosuuskunnilla on mahdollisuus hakea omatoimisuusavustusta.

  

Työttömyysturvan kannalta osuuskunnassa tulee olla vähintään 7 jäsentä, jolloin jokaisen jäsenen omistus on alle 15 %. Tällöin jokainen säilyttää palkasaajastatuksensa työttömyysturvaa ajatellen. Jos jäseniä on alle 7, niin kaikki katsotaan työttömyysturvassa yrittäjäksi.

  

Osuuskunnan toiminnan käynnistäminen ei edellytä lakisääteistä minimipääomaa, joten toiminnan käynnistäminen on yksinkertaista. Osuuskunta on erittäin joustava, koska siihen voidaan liittyä ja siitä voidaan erota helposti. Osuuskunnan jäsenmäärää ja osuuspääomaa ei määritellä etukäteen, vaan ne ovat jatkuvasti vaihtuvia.

  

Osuuskunta on erillinen verovelvollinen. Osuuskunnan verokanta on 20 %.

  

Jos olet kiinnostunut toimimisesta osuuskunnissa, saat siitä lisätietoa osoitteesta www.pellervo.fi/wuokko. Voit tilata maksullisen osuuskunnan perustajan oppaan Pellervo-seuran numerosta (09) 476 7501.


...
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä