Henna Salo toimii TAKUn hallituksen varapuheenjohtajana 2021-22. Mukana hallituksessamme hän on ollut mukana jo vuodesta 2019. Hennan ura lähti vauhtiin valmistumisen jälkeen ulkomailta ja nykyisin hän toimii Espoon kaupungin virassa, Sellosalissa tuotantopäällikkönä. Tutustu Hennaan, hänen kiehtovaan urapolkuunsa sekä hänelle tärkeisiin taide- ja kulttuurialan työelämän kysymyksiin.

Kuka olet?

Olen Henna, tapahtuma-alan ja kulttuurihallinnon ammattilainen. Olen nyt kolmannella kaksivuotiskaudellani TAKU ry:n hallituksessa. Olen kotoisin Hollolasta ja sittemmin espoolaistunut. Koulutukseltani olen filosofian maisteri, ja vaikka ensimmäinen tutkinto onkin jo parinkymmenen vuoden takaa, olen sielultani ikuinen opiskelija: lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus viimeistellä henkilöstöjohtamisen perusopinnot avoimen yliopiston puolella.

Henna Salo, kuvaaja Petri Mård.

Urapolkusi?

Opiskelin Helsingin yliopistossa fennougristiikkaa, kirjallisuutta, puheviestintää ja Arts Managementia, ja tein jo opiskeluaikana viestintään ja kulttuurituotantoon liittyviä töitä mm. Tanssiteatteri Tsuumin tuottajana. Tuore FM-tutkinto takataskussani lähdin Budapestin Suomen-suurlähetystöön sihteerintöihin ja kääntäjäksi 2000-luvun alussa. Tuolloin upouuteen EU-jäsenmaahan Unkariin avattiin Suomen kulttuurikeskus FinnAgora, johon pääsin töihin. Oli huippukiinnostavaa saada olla kulttuuri- ja viestintävastaavana mukana perustamassa ja rakentamassa FinnAgoraa sen ensimmäiset vuodet 2004-2007, jolloin Unkari muiden unionin uusien jäsenten tavoin eli toiveikasta kasvun aikaa. Suomeen palattuani siirryin musiikkiviennin pariin: aloitin Fimicissä tuottaja-tiedottajana ja uuden yhdistyksen Music Finlandin aloittaessa kaikki genret kattavana musiikkivientiorganisaationa tein siellä pitkän rupeaman vientipäällikön monipuolisissa tehtävissä. Nyt olen Espoon kaupungin virkamies: elokuussa 2020 aloitin tuotantopäällikön hommat upeassa 400-paikkaisessa Sellosalissa, ja työnkuvani on monipuolinen sekoitus tapahtumatalon ohjelmistolinjoja, esihenkilötyötä ja HR:ää, kuntasektorille ominaisia hallintotehtäviä sekä talouspuolta.

Erityiset kiinnostuksen kohteet koskien taide- ja kulttuurialan työelämää? Mitä asioita aiot erityisesti TAKUn hallituksessa edistää?

Pari vuotta (koronavuodet) jatkunut poikkeusaika myllertää edelleen rajusti kulttuurin ja taiteen kenttää. Se vaikuttaa olennaisesti myös TAKUun ja on tehnyt hallitustyöstäkin hetkittäin kiivastempoista. Kuten jo maaliskuussa 2020 todettiin, teemme edelleen kaikkemme, jotta meillä on niin mainstream- kuin marginaalikulttuurin tekijöiden, omien alueidensa vetovoimatekijöinä toimivien festivaalien, itsensätyöllistävien taideammattilaisten ja freelancerien värikäs ja rikas kenttä tulevaisuudessakin. Taidealan massatuhon ja alanvaihtajien aallon uhka on edelleen olemassa, valitettavasti.

Jos koetetaan tähyillä maailmaa korona-ajan jälkeen, näkyy kulttuurikentän työelämässä vielä paljon sellaista, mikä vaatii toimintaa - erityisesti diversiteetin ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien saralla. Alallamme vaikuttaa myös edelleen haitallinen neromyytti, joka nostaa tietyt johtohahmot koskemattomiksi, normaalien työelämäsääntöjen ja jopa käytöstapojen yläpuolelle - muutosta on jo ilmassa, ja lisää tarvitaan.

Täysin keskeistä on myös ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin sopeutuminen. Ilmaston lämpeneminen muuttaa kaikkea inhimillistä toimintaa, eikä tätä näkökulmaa voi enää sivuuttaa missään asiassa. Covid tuntuu siirtäneen tämä asian tärkeysjärjestyksessä sivuraiteelle, mikä on minusta hälyttävää.

Olen saanut tehdä töitä kansainvälisissä ympäristöissä, monien kansallisuuksien ammattilaisten kanssa, joten sydäntäni lähellä ovat aina kansainväliset asiat ja kulttuurien välinen ajatustenvaihto. Tammikuun lopussa 2020, juuri ennen pandemian aiheuttamaa mullistusta (kun vielä matkustettiin!) sain viettää dramaattisen ja tunteikkaan brexit-päivän kansanmusiikin vientitapahtumassa Skotlannissa, jossa kävi jälleen kirkkaasti ilmi, miten tärkeää tässä erittäin turbulentissa poliittisessa tilanteessa on pitää hyviä yhteyksiä yllä, auttaa taiteilijoita ja alan ammattilaisia liikkumaan yli rajojen ja pitämään yllä hyvää vuoropuhelua. Poteroituminen ja omien etujen ajaminen laput silmillä ei hyödytä lopulta ketään.

Funny fact sinusta?

Olen teini-ikäisestä asti ollut intohimoinen neuloja. Toisinaan pikkutarkkuutta vaativa ja toisinaan taas yksitoikkoisuudessaan lähes itsestään sujuva neuletyö on paras rentoutumis- ja nollausmetodi, mitä tiedän. Olen saanut myös 11- ja 8-vuotiaat lapseni innostumaan puikkojen kilisyttelystä. Kaltaiseni neulootikon mielestä on hauskaa, että käsitöiden suosio ja myös arvostus on pandemian myötä kohonnut huimasti. Jotain hyvää tässäkin suossa!

***

Voit olla yhteydessä Hennaan, jos haluat keskustella yhdenvertaisuudesta, perheystävällisestä työelämästä, perhevapaauudistuksesta, musiikkialasta tai musiikkiviennistä ja TAKUn roolista niitä koskien. Katso täältä Hennan yhteystiedot.

TAKUn hallituksessa -sarjassa esittelemme hallituksemme jäsenten taustoja, urapolkuja ja taide- ja kulttuurialan työelämän erityisiä mielenkiinnon kohteita. Haluamme tehdä näkyväksi, millainen porukka TAKUa luotsaa ja tuoda esiin alan asiantuntijoiden vahvaa ja monipuolista osaamista.