Jäsenmaksu

TAKUn jäsenmaksu vuonna 2019 on 1,3% bruttotuloista.

Mikäli sinulla ei ole ennakonpidätyksen alaisia palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia tai asut ulkomailla (ja sinulla on ulkomainen työnantaja), jäsenmaksusi suuruus on 10 euroa kuukaudessa.

Muistathan, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen kulu.

Mistä jäsenmaksu maksetaan?

Jäsenmaksu maksetaan kaikista ennakonpidätyksen alaisista tuloista, joihin kuuluvat bruttopalkka, lomakorvaukset, lomaraha ja luontaisetuudet (mm. lounas-, auto- ja puhelinetu). Myös työttömyyskassan maksamasta etuudesta maksetaan jäsenmaksu, jonka ERKO perii automaattisesti.

Jos sinulla on useita työnantajia, jäsenmaksu maksetaan kaikista palkkatuloista.

Prosentuaalista jäsenmaksua ei makseta bonuksista, optioista, tulospalkkioista, ns. tukipaketista irtisanomistilanteessa, päivärahoista, kilometrikorvauksista, opintotuesta tai Kelan maksamista etuuksista.

Myöskään apuraha ei ole palkkatuloa, eikä siitä näin ollen makseta prosentuaalista jäsenmaksua. Apurahakausi ei kerrytä ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa, mutta se pidentää tarkastelukautta, jolta varsinaiset palkkatulot otetaan huomioon oikeutta ansiosidonnaiseen tarkasteltaessa.

Jäsenmaksusi tarkan määrän voit laskea jäsenmaksulaskurilla.

Opiskelijat

Mikäli käyt opiskeluaikana palkkatyössä tai saat työttömyyskassan etuutta, jäsenmaksusi on prosentuaalinen. Muissa tapauksissa opiskelijajäsen on vapautettu jäsenmaksusta.

Yrittäjät ja ammatinharjoittajat

Jos olet päätoiminen yrittäjä, jäsenmaksusi on 200 euroa vuodessa. Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta ja se on 16,66 euroa kuukaudessa. Yrittäjien jäsenmaksu ei sisällä kassan jäsenyyttä, mutta halutessasi voit liittyä akavalaiseen Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassaan (AYT).

Eläkeläiset

Eläkkeellä olevien jäsenmaksu on kiinteä 70 euroa vuodessa (5,83 euroa/kk). Jos olet jäänyt eläkkeelle kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta kertamaksuna.

Miten maksan jäsenmaksuni?

Voit maksaa jäsenmaksusi joko itse tai toimittamalla työnantajalle ja Akavan Erityisaloille valtakirjan, jonka perusteella jäsenmaksu voidaan pidättää suoraan palkastasi.

Jos haluat maksaa jäsenmaksut itse, se onnistuu helpoiten Akavan Erityisalojen verkkoasioinnin kautta. Verkkoasioinnissa voit myös päivittää tietosi ajan tasalle, jos työnantajasi tai työtilanteesi muuttuu.

Jos maksat jäsenmaksun muuten kuin verkkoasioinnissa, tarvitset jäsenmaksujen maksamista varten henkilökohtaisen viitenumeron, jonka voit tilata täältä.

Valtakirjan työnantajalle ja sen täyttöohjeet löydät täältä.

Ota yhteyttä, autamme mielellämme

Omista jäsenmaksuistasi ja maksamisesta saat tarvittaessa tietoa jäsenpalvelusta:
p. 0800 135 370 (maksuton numero), jasenpalvelut(at)akavanerityisalat.fi.

Jäsenpalvelun puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9–14.

Tarkista kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus kysymykseesi usein kysyttyjen kysymysten joukosta.