Jäsenmaksu

Jäsenmaksu ja mistä se maksetaan

Akavan Erityisalojen jäsenyhdistysten jäsenmaksut ovat muuttuneet vuoden 2018 alusta niin, että kaikki jäsenet maksavat jäsenmaksua.

TAKUn jäsenmaksu vuonna 2018 on 1,3% bruttotuloista.

Mikäli sinulla ei ole ennakonpidätyksen alaisia palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia tai asut ulkomailla (ja sinulla on ulkomainen työnantaja), jäsenmaksusi suuruus on 10 euroa kuukaudessa. Muistathan, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen kulu.

Lue: Usein kysyttyä jäsenmaksuasioista.

Palkansaajat

Jäsenmaksu maksetaan kaikista ennakonpidätyksen alaisista tuloista, joihin kuuluvat bruttopalkka, lomakorvaukset, lomaraha ja luontaisetuudet (mm. lounas-, auto- ja puhelinetu). Myös työttömyyskassan maksamasta etuudesta maksetaan jäsenmaksu, jonka ERKO perii automaattisesti.

Prosentuaalista jäsenmaksua ei makseta bonuksista, optioista, tulospalkkioista, ns. tukipaketista irtisanomistilanteessa, päivärahoista, kilometrikorvauksista, opintotuesta, apurahoista tai Kelan maksamista etuuksista.

Opiskelijat

Mikäli käyt opiskeluaikana palkkatyössä, työtuloista maksetaan prosentuaalinen jäsenmaksu normaaliin tapaan. Muissa tapauksissa opiskelijajäsen on vapautettu jäsenmaksusta.

Yrittäjät ja ammatinharjoittajat

Jos olet päätoiminen yrittäjä, jäsenmaksu on kiinteä 200 euroa vuodessa (16,66 euroa / kk). Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta. Yrittäjien jäsenmaksu ei sisällä kassan jäsenyyttä, mutta halutessasi voit liittyä akavalaiseen Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassaan (AYT).

Eläkeläiset

Eläkkeellä olevien jäsenmaksu on kiinteä 70 euroa vuodessa (5,83 euroa/kk). Jos olet jäänyt eläkkeelle kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta kertamaksuna.

Apuraha

Apuraha ei ole palkkatuloa eikä siitä näin ollen makseta prosentuaalista jäsenmaksua. Apurahakausi ei myöskään kerrytä ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa, mutta se pidentää tarkastelukautta, jolta varsinaiset palkkatulot otetaan huomioon oikeutta ansiosidonnaiseen tarkasteltaessa.

Maksutavat

Voit maksaa jäsenmaksusi joko itsenäisesti tai toimittamalla työnantajalle ja Akavan Erityisaloille valtakirjan, jonka perusteella jäsenmaksu voidaan pidättää suoraan palkastasi.

Jos haluat maksaa jäsenmaksut itse, se onnistuu helpoiten Akavan Erityisalojen verkkoasioinnin kautta. Samasta paikasta voit myös anoa alennettua jäsenmaksua jos et ole palkkatyössä.

Valtakirjan työnantajalle ja sen täyttöohjeet löydät täältä. Valtakirjan täyttämiseen liittyviin kysymyksiin vastaavat Akavan Erityisalojen jäsensihteerit.