Jäsenmaksu

TAKUn jäsenmaksu vuonna 2020 on 1,3% bruttotuloista.

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien jäsenmaksu on 200 euroa vuodessa.

Mikäli sinulla ei ole ennakonpidätyksen alaisia palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa tai asut ulkomailla ja sinulla on ulkomainen työnantaja, jäsenmaksusi suuruus on 8 euroa kuukaudessa (v.2019 10 euroa/kk).

Maksat 8 euron jäsenmaksua esimerkiksi silloin, kun olet perhevapaalla, saat apurahaa, olet palkattomalla sairaslomalla, saat toimeentulotukea, kuntoutustukea, omaishoidontukea tai olet työtön ja saat Kelan etuutta.

Mistä prosentuaalinen jäsenmaksu maksetaan?

Jäsenmaksu maksetaan kaikista ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista, joihin kuuluvat bruttopalkka, lomakorvaukset, lomaraha ja luontaisetuudet (muun muassa lounas-, auto- ja puhelinetu) sekä tukipaketit irtisanomistilanteessa. Myös työttömyyskassan maksamasta ansiosidonnaisesta etuudesta maksetaan jäsenmaksu, jonka ERKO perii automaattisesti.

Jos sinulla on useita työnantajia, jäsenmaksu maksetaan kaikista palkkatuloista.

Prosentuaalista jäsenmaksua ei makseta bonuksista, optioista, tulospalkkioista, ns. tukipaketista irtisanomistilanteessa, päivärahoista, kilometrikorvauksista, opintotuesta tai Kelan maksamista etuuksista.

Myöskään apuraha ei ole palkkatuloa, eikä siitä näin ollen makseta prosentuaalista jäsenmaksua. Apurahakausi ei kerrytä ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa, mutta se pidentää tarkastelukautta, jolta varsinaiset palkkatulot otetaan huomioon oikeutta ansiosidonnaiseen tarkasteltaessa.

Jäsenmaksusi tarkan määrän voit laskea jäsenmaksulaskurilla.

Opiskelijat

Mikäli käyt opiskeluaikana palkkatyössä tai saat työttömyyskassan etuutta, jäsenmaksusi on prosentuaalinen. Muissa tapauksissa opiskelijajäsen on vapautettu jäsenmaksusta.

Jos saat aikuiskoulutustukea, jäsenmaksusi on 1.1.2020 alkaen 1,3 prosenttia ennakonpidätyksen alaisista tuloista.

Yrittäjät ja ammatinharjoittajat

Jos olet päätoiminen yrittäjä tai ammatinharjoittajia, jäsenmaksusi on 200 euroa vuodessa. Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta ja se on 16,66 euroa kuukaudessa. Yrittäjien jäsenmaksu ei sisällä kassan jäsenyyttä, mutta halutessasi voit liittyä akavalaiseen Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassaan (SYT).

Lisätietoa yrittäjän työttömyysturvasta löydät täältä.

Freelancerit

Vuoden 2020 alusta freelancereiden jäsenmaksu perustuu siihen, tekeekö freelancer pääsääntöisesti töitä työsuhteessa vai toimeksiantosopimuksella.

Jos olet työsuhteessa oleva freelancer, maksat prosentuaalista jäsenmaksua. Työsuhteessa oleva freelancer voi liittyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassaan.

Jos teet työtä toimeksiantosopimuksella, maksat saman vuosijäsenmaksun kuin ammatinharjoittajajäsen, eli 200 euroa vuodessa (kertamaksu tai 16,66 euroa/kk). Toimeksiantosopimuksella oleva freelancer ei voi liittyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassaan.

Eläkeläiset

Vuodesta 2020 lukien eläkkeellä olevien jäsenmaksu on kiinteä 96 euroa vuodessa (8 euroa/kk). Jos olet jäänyt eläkkeelle kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta (8 euroa/kk).

Muistathan, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen kulu!

Verovähennyksen myötä vuotuinen nettomaksusi on 55 prosenttia vuoden aikana maksamistasi jäsenmaksuista. Voit ilmoittaa jäsenmaksusi myös ennakkoon uusiessasi esimerkiksi verokorttiasi, jolloin jäsenmaksut huomioidaan veroprosenttia laskettaessa.

Akavan Erityisalat ry ilmoittaa tiedot kerran vuodessa veroviranomaiselle.

Miten maksan jäsenmaksuni?

Voit maksaa jäsenmaksusi joko itse tai toimittamalla työnantajalle ja Akavan Erityisaloille valtakirjan, jonka perusteella jäsenmaksu voidaan pidättää suoraan palkastasi.

Jos haluat maksaa jäsenmaksut itse, se onnistuu helpoiten Akavan Erityisalojen verkkoasioinnin kautta. Verkkoasioinnissa voit myös päivittää tietosi ajan tasalle, jos työnantajasi tai työtilanteesi muuttuu.

Jos maksat jäsenmaksun muuten kuin verkkoasioinnissa, tarvitset jäsenmaksujen maksamista varten henkilökohtaisen viitenumeron, jonka voit tilata täältä.

Valtakirjan työnantajalle ja sen täyttöohjeet löydät täältä.

Ota yhteyttä, autamme mielellämme

Omista jäsenmaksuistasi ja maksamisesta saat tarvittaessa tietoa jäsenpalvelusta:
p. 0800 135 370 (maksuton numero), jasenpalvelut(at)akavanerityisalat.fi.

Jäsenpalvelun puhelinpalvelu on avoinna tiistaisin ja torstaisin klo 9–14.

Tarkista kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus kysymykseesi usein kysyttyjen kysymysten joukosta.