Jäsenmaksu

TAKUn jäsenmaksu vuonna 2021 on 1,3% bruttotuloista. Katso palkansaajia koskevat tarkemmat ohjeet >>

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien jäsenmaksu on 200 euroa vuodessa (kertamaksu tai 16,66 €/kk).

Mikäli sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa, jäsenmaksusi suuruus on 8 euroa kuukaudessa. Kysymykseen voi tulla esim. seuraavat tilanteet: olet perhevapaalla, saat apurahaa, olet palkattomalla sairaslomalla, saat kuntoutustukeasaat omaishoidontukea tai olet työtön ja saat Kelan etuutta. Minimimaksu 8 euroa maksetaan myös niissä tapauksissa, jos olet töissä ja prosentuaalinen jäsenmaksusi jää alle 8 euron.

Muistathan päivittää jäsentietosi, jotta saat käyttöösi 8 euron jäsenmaksun.

Mistä prosentuaalinen jäsenmaksu maksetaan?

Jäsenmaksu maksetaan kaikista ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista, joihin kuuluvat bruttopalkka, lomakorvaukset, lomaraha ja luontaisetuudet (mm. lounas-, auto- ja puhelinetu) sekä tukipaketit irtisanomistilanteessa. Myös työttömyyskassan maksamasta ansiosidonnaisesta etuudesta maksetaan jäsenmaksu, jonka ERKO perii automaattisesti. Lisäksi jäsenmaksu maksetaan aikuiskoulutustuesta.

Jos sinulla on useita työnantajia, jäsenmaksu maksetaan kaikista palkkatuloista.

Prosentuaalista jäsenmaksua ei makseta bonuksista, optioista, tulospalkkioista, päivärahoista, kilometrikorvauksista, opintotuesta tai Kelan maksamista etuuksista.

Myöskään apuraha ei ole palkkatuloa, eikä siitä näin ollen makseta prosentuaalista jäsenmaksua. Apurahakausi ei kerrytä ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa, mutta se pidentää tarkastelukautta, jolta varsinaiset palkkatulot otetaan huomioon oikeutta ansiosidonnaiseen tarkasteltaessa.

Jäsenmaksusi tarkan määrän voit laskea jäsenmaksulaskurilla.

Opiskelija

Mikäli käyt opiskeluaikana palkkatyössä tai saat työttömyyskassan etuutta, jäsenmaksusi on 1,3 % ennakonpidätyksen alaisista tuloista. Myös aikuiskoulutustuesta maksetaan sama prosentuaalinen jäsenmaksu.

Muissa tapauksissa opiskelijajäsenenä olet vapautettu jäsenmaksusta. Jäsenmaksua ei makseta opintotuesta.

Jos sinulla on useampia työnantajia, jäsenmaksu maksetaan kaikista palkkatuloista.

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa ERKO perii jäsenmaksun automaattisesti. Mikäli opiskelet muun työttömyyskassan maksamalla etuudella, tulee sinun maksaa prosentuaalinen jäsenmaksu itse. Katso lisää >>

Yrittäjä ja ammatinharjoittaja

Jos olet päätoiminen yrittäjä tai ammatinharjoittajia, jäsenmaksusi on 200 €/ vuosi. Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta ja se on 16,66 €/ kk. Yrittäjien jäsenmaksu ei sisällä työttömyyskassan jäsenyyttä, mutta halutessasi voit liittyä akavalaiseen Suomen Yrittäjäin Työttömyyskassaan (SYT).

Lisätietoa yrittäjän työttömyysturvasta löydät täältä.

Freelancer

Freelancereiden jäsenmaksu perustuu siihen, tekeekö freelancer pääsääntöisesti töitä työsuhteessa vai toimeksiantosopimuksella.

Jos olet työsuhteessa oleva freelancer, maksat prosentuaalista jäsenmaksua. Työsuhteessa oleva freelancer voi liittyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassaan. Muistathan, että työ- tai virkasuhteinen työ kerryttää työssäoloehtoa.

Jos teet työtä toimeksiantosopimuksella, maksat saman vuosijäsenmaksun kuin ammatinharjoittajajäsen, eli 200 €/ vuosi (kertamaksu tai 16,66 €/kk). Toimeksiantosopimuksella oleva freelancer ei voi liittyä Erityiskoulutettujen työttömyyskassaan.

Apurahalla oleva

Jos sinulla ei ole apurahakautesi aikana palkkatuloja, etkä saa aikuiskoulutustukea tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa, jäsenmaksusi suuruus on 8 €/kk (ns. minimimaksu).

Jos olet päätoiminen opiskelija apurahalla, ei minimaksuakaan tarvitse tällöin maksaa.

Perhevapaalla oleva

Jos työnantajasi maksaa kolmen ensimmäisen äitiyslomakuukauden palkan, niiltä kuukausilta maksetaan normaali prosentuaalinen jäsenmaksu. Jäsenmaksu maksetaan myös lomakorvauksista.

Jos sinulla ei ole palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa, jäsenmaksusi suuruus on 8 €/kk (ns. minimimaksu).

Esim. jäät perhevapaalle 5.3. Saat palkan neljältä päivältä maaliskuussa ja maksat näiden päivien tulosta prosentuaalisen jäsenmaksun. Maksa 8 €/kk jäsenmaksua vasta huhtikuusta alkaen.

Sairauslomalla tai kuntoutustuella oleva

Jos sinulla ei ole palkkatuloja, etkä saa aikuiskoulutustukea tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa, jäsenmaksusi on 8 €/kk (ns. minimimaksu).

Työttömänä tai lomautettuna Kelan etuudella

Jos sinulla ei ole palkkatuloja, etkä saa aikuiskoulutustukea tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa, jäsenmaksusi on 8 €/kk (ns. minimimaksu).

Kelan maksamista etuuksista ei makseta jäsenmaksua.

Työttömänä tai lomautettuna työttömyyskassan etuudella tai liikkuvuusavustusta saava

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa ERKO perii maksamistaan etuuksista jäsenmaksun automaattisesti.

Jos saat etuutta toisesta työttömyyskassasta, tulee sinun maksaa prosentuaalinen jäsenmaksu itse.

Muistathan, että jos saat myös palkkatuloja samaan aikaan, kun ERKO maksaa sinulle etuutta, maksat palkkatuloista prosentuaalisen jäsenmaksun itse. Voit myös valtuuttaa työantajan perimään jäsenmaksun suoraan palkasta.

Oletko hakenut ERKOsta ansiopäivärahaa ja sait silti jäsenmaksumuistutuksen? Lue lisää.

Ulkomailla asuva

Ulkomailla asuva maksaa minimijäsenmaksua 8 €/kk (ei koske lähetettyä työntekijää).

Varusmies- tai siviilipalveluksessa oleva

Varusmies- tai siviilipalveluksen aikana ei jäsenmaksua tarvitse maksaa.

Vuorotteluvapaalla oleva

Erityiskoulutettujen työttömyyskassa ERKO perii maksamistaan etuuksista jäsenmaksun automaattisesti.

Jos saat etuutta toisesta työttömyyskassasta, tulee sinun maksaa prosentuaalinen jäsenmaksu itse.

Eläkeläinen

Eläkkeellä olevien jäsenmaksu on kiinteä 96 €/ vuosi (8 €/kk). Jos olet jäänyt eläkkeelle kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta (8 €/kk).

Muistathan, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen kulu!

Verovähennyksen myötä vuotuinen nettomaksusi on 55 % vuoden aikana maksamistasi jäsenmaksuista. Voit ilmoittaa jäsenmaksusi myös ennakkoon uusiessasi esimerkiksi verokorttiasi, jolloin jäsenmaksut huomioidaan veroprosenttia laskettaessa.

Akavan Erityisalat ry ilmoittaa tiedot kerran vuodessa veroviranomaiselle.

Miten maksan jäsenmaksuni?

Voit maksaa jäsenmaksusi joko itse tai toimittamalla työnantajalle ja Akavan Erityisaloille valtakirjan, jonka perusteella jäsenmaksu voidaan pidättää suoraan palkastasi.

Jos haluat maksaa jäsenmaksut itse, se onnistuu helpoiten Akavan Erityisalojen verkkoasioinnin kautta. Verkkoasioinnissa voit myös päivittää tietosi ajan tasalle, jos työnantajasi tai työtilanteesi muuttuu.

Jos maksat jäsenmaksun muuten kuin verkkoasioinnissa, tarvitset jäsenmaksujen maksamista varten henkilökohtaisen viitenumeron, jonka voit tilata täältä.

Valtakirjan työnantajalle ja sen täyttöohjeet löydät täältä.

Ota yhteyttä, autamme mielellämme

Omista jäsenmaksuistasi ja maksamisesta saat tarvittaessa tietoa jäsenpalvelusta:
p. 0800 135 370 (ti-to klo 9-14, maksuton numero), jasenpalvelut(at)akavanerityisalat.fi

Tarkista kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus kysymykseesi usein kysyttyjen kysymysten joukosta.

Löydät vuoden 2021 jäsenmaksuja koskevat tiedot myös Akavan Erityisalojen verkkosivuilta.