Jäsenmaksu

TAKUn jäsenmaksu vuonna 2019 on 1,3% bruttotuloista.

Ammatinharjoittajien ja yrittäjien jäsenmaksu on 200 euroa vuodessa.

Mikäli sinulla ei ole ennakonpidätyksen alaisia palkkatuloja tai työttömyyskassan maksamia etuuksia yhdeltäkään päivältä kuukaudessa tai asut ulkomailla ja sinulla on ulkomainen työnantaja, jäsenmaksusi suuruus on 10 euroa kuukaudessa.

Maksat 10 euron jäsenmaksua esimerkiksi silloin, kun olet perhevapaalla, saat apurahaa, olet palkattomalla sairaslomalla, saat toimeentulotukea, kuntoutustukea tai omaishoidontukea.

Mistä prosentuaalinen jäsenmaksu maksetaan?

Jäsenmaksu maksetaan kaikista ennakonpidätyksen alaisista palkkatuloista, joihin kuuluvat bruttopalkka, lomakorvaukset, lomaraha ja luontaisetuudet (muun muassa lounas-, auto- ja puhelinetu) sekä tukipaketit irtisanomistilanteessa. Myös työttömyyskassan maksamasta ansiosidonnaisesta etuudesta maksetaan jäsenmaksu, jonka ERKO perii automaattisesti.

Jos sinulla on useita työnantajia, jäsenmaksu maksetaan kaikista palkkatuloista.

Prosentuaalista jäsenmaksua ei makseta bonuksista, optioista, tulospalkkioista, ns. tukipaketista irtisanomistilanteessa, päivärahoista, kilometrikorvauksista, opintotuesta tai Kelan maksamista etuuksista.

Myöskään apuraha ei ole palkkatuloa, eikä siitä näin ollen makseta prosentuaalista jäsenmaksua. Apurahakausi ei kerrytä ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa, mutta se pidentää tarkastelukautta, jolta varsinaiset palkkatulot otetaan huomioon oikeutta ansiosidonnaiseen tarkasteltaessa.

Jäsenmaksusi tarkan määrän voit laskea jäsenmaksulaskurilla.

Opiskelijat

Mikäli käyt opiskeluaikana palkkatyössä tai saat työttömyyskassan etuutta, jäsenmaksusi on prosentuaalinen. Muissa tapauksissa opiskelijajäsen on vapautettu jäsenmaksusta.

Yrittäjät ja ammatinharjoittajat

Jos olet päätoiminen yrittäjä tai ammatinharjoittajia, jäsenmaksusi on 200 euroa vuodessa. Jos liityt tai aloitat yritystoiminnan kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta ja se on 16,66 euroa kuukaudessa. Yrittäjien jäsenmaksu ei sisällä kassan jäsenyyttä, mutta halutessasi voit liittyä akavalaiseen Ammatinharjoittajien ja yrittäjien työttömyyskassaan (AYT).

Eläkeläiset

Eläkkeellä olevien jäsenmaksu on kiinteä 70 euroa vuodessa (5,83 euroa/kk). Jos olet jäänyt eläkkeelle kesken vuoden, jäsenmaksu peritään vain loppuvuoden osalta kertamaksuna.

Muistathan, että jäsenmaksu on verovähennyskelpoinen kulu!

Verovähennyksen myötä vuotuinen nettomaksusi on 55 prosenttia vuoden aikana maksamistasi jäsenmaksuista. Voit ilmoittaa jäsenmaksusi myös ennakkoon uusiessasi esimerkiksi verokorttiasi, jolloin jäsenmaksut huomioidaan veroprosenttia laskettaessa.

Akavan Erityisalat ry ilmoittaa tiedot kerran vuodessa veroviranomaiselle.

Miten maksan jäsenmaksuni?

Voit maksaa jäsenmaksusi joko itse tai toimittamalla työnantajalle ja Akavan Erityisaloille valtakirjan, jonka perusteella jäsenmaksu voidaan pidättää suoraan palkastasi.

Jos haluat maksaa jäsenmaksut itse, se onnistuu helpoiten Akavan Erityisalojen verkkoasioinnin kautta. Verkkoasioinnissa voit myös päivittää tietosi ajan tasalle, jos työnantajasi tai työtilanteesi muuttuu.

Jos maksat jäsenmaksun muuten kuin verkkoasioinnissa, tarvitset jäsenmaksujen maksamista varten henkilökohtaisen viitenumeron, jonka voit tilata täältä.

Valtakirjan työnantajalle ja sen täyttöohjeet löydät täältä.

Ota yhteyttä, autamme mielellämme

Omista jäsenmaksuistasi ja maksamisesta saat tarvittaessa tietoa jäsenpalvelusta:
p. 0800 135 370 (maksuton numero), jasenpalvelut(at)akavanerityisalat.fi.

Jäsenpalvelun puhelinpalvelu on avoinna arkisin klo 9–14.

Tarkista kuitenkin ensin, löytyisikö vastaus kysymykseesi usein kysyttyjen kysymysten joukosta.