Työharjoittelu taide- ja kulttuurialalla

Oma ammattijärjestösi TAKU on tukena työharjoittelussa. Harjoittelupaikan ohjaajan ja oppilaitoksen vastuuopettajan velvollisuus on ohjata ja neuvoa opiskelijaa harjoittelun aikana.

Muista että jäsenpalveluun kuuluu työharjoittelusopimuksen tarkistuttaminen lakimiehellämme. Ennen harjoittelun alkamista ja sopimuksen allekirjoittamisvaiheessa huomioi myös vakuutukset; kysy oppilaitokselta/työnantajalta miten vakuutus mahdollisessa työtapaturmatilaneessa menee ja kuka vakuuttaa sinut esimerkiksi vahinkotilanteessa. 

Jäsenyytesi kautta saat TAKUsta mm. vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen. Opiskelijajäsenet ovat vakuutettuina myös opiskeluun tai työharjoitteluun liittyvissä asioissa. 

Mikä kokemus harjoittelussa jäi mieleesi positiivisena?

"Harjoittelupaikan rento ja luottamuksellinen työilmapiiri. Heti ensimmäisestä päivästä alkaen työnteko oli todella itsenäistä. Tuli olo, että minuun ja taitoihini luotetaan. Toisena voisi mainita uusien asioiden kohtaamisen. Tapasin työssäni päivittäin uusia, vieraita ihmisiä. Opin työssäni ennakkoluulottomasti tarttumaan erilaisiin tehtäviin ja kohtaamaan uusia kasvoja." 
Mira, Itä-Suomen yliopisto, Kulttuurintutkimus
Tarkkaile TAKUn nettisivuja ja sosiaalisen median kanavia - ilmoitamme usein jäsenillemme sopivista avoimista työpaikoista. Muista myös että 80% työpaikoista on piilossa odottamassa sinua. Ota rohkeasti yhteyttä sinua kiinnostaviin työnantajiin vaikka harjoittelijaa ei haettaisi avoimen haun kautta. 

Miten löytää hyvä harjoittelupaikka?

"Hyvän työharjoittelupaikan voi mielestäni löytää mistä tahansa. Kannattaa hyödyntää koulun verkostoja, mutta myös omia suhteita jos sellaisia on. Luonnollisesti aktiivisuus ja oma innostus ovat varmasti avaintekijöitä työharjoittelupaikan löytämiseen. Omat harjoittelupaikkani löysin pääasiassa itse ottamalla suoraan yhteyttä tahoihin, joiden toiminnasta olin kiinnostunut ja joissa halusin työskennellä. Kansainvälisen harjoittelupaikan bongasin kouluni intranetistä, mutta otin kuitenkin itse yhteyttä kyseiseen paikkaan."
Emilia, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Kulttuurituotanto
Varma harjoittelupaikka ei aina löydy oman alasi työyhteisöstä, jossa on runsaasti saman koulutustaustan työntekijöitä vaan paikan saattaa löytää aivan toiselta alalta, jossa voit lopulta olla ainoa työntekijä omalta alaltasi.

Perustietoa korkeakouluharjoittelusta

 Yliopisto

Ammattikorkeakoulu

  • Opintoihin ei pääsääntöisesti kuulu pakollista harjoittelujaksoa. 
  • Harjoittelu suositellaan sijoittamaan 3.-5. lukuvuodelle kun opiskelijalla on riittävästi valmiuksia soveltaa alan tietämystä käytäntöön.
  • Yliopisto ja oma osastosi saattaa myöntää rahallista tukea harjoitteluun. Ulkomailla tapahtuvaan harjoitteluun voi saada Erasmus-tukea tai CIMOn apurahaa
  • Työharjoittelun ohjaamisesta vastaa  pääasiassa työnantaja.
  • Opintoihin voi kuulua useita harjoittelujaksoja alkaen ensimmäisestä opiskeluvuodesta. Harjoittelut saattaa olla teemoitettu eri aiheiden/taitojen ympärille.
  • Harjoittelut ovat usein palkattomia, on opiskelijan vastuulla neuvotella palkkiosta työnantajan kanssa. 
  • Oppilaitos vastaa työharjoittelun ohjaamisesta yhdessä työnantajan kanssa.
  • Harjoittelut ovat työelämälähtöisiä ja tarjoavat usein linkin työelämään.
  

Auttoiko harjoittelu työllistymisessä?

"Harjoittelun vaikutus työllistymiseen on ollut valtava. Harjoittelun myötä olen vielä syvemmin ymmärtänyt, mikä merkitys verkostoilla on nykypäivän työnhaussa. Kulttuurialalla työpaikat usein liikkuvat piilossa, ja työnantajat vinkkaavat hyviä tyyppejä toisilleen. Oma harjoitteluni sattui olemaan itselleni niin myötätuulinen paikka, että olen saanut hyviä verkostoja toisista samankaltaisista organisaatioista. Harjoittelupaikan suosittelemana olen saanut myös työtarjousta (kuvitelkaa, kulttuurialan palkkatyötä!) muilta tahoilta, ja toisessa niistä olen nyt kokopäiväisesti töissä."
Susanna, Tampereen yliopisto, Yleinen kirjallisuustiede


...
Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä